Σε ερώτηση του NEWS 24/7 και της δημοσιογράφου Βίκυς Σαμαρά κλήθηκε να απαντήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από τα Χανιά.
Ο πρωθυπουργός βρίσκεται για περιοδεία στην Κρήτη αυτό το Σαββατοκύριακο, πραγματοποιώντας επισκέψεις στο Ηράκλειο, το Ρέθυμνο και τα Χανιά, ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου.
Η ερώτηση αφορούσε τη στάση της Βόρειας Μακεδονίας απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών και στην ονομασία της χώρας, με τον πρωθυπουργό να απαντά πως θα θέσει το θέμα στην Διάσκεψη Κορυφής του ΝΑΤΟ.
Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι τελικά θα πρυτανεύσει η λογική στη γείτονα χώρα και ξεκαθάρισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα απαιτήσει απόλυτη συμμόρφωση.
Αναλυτικά η ερώτηση :
“Ο Μίτσκοσκι αναμένεται να αναλάβει αυτή την εβδομάδα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, επομένως θα υπάρχει νέα κυβέρνηση στη Βόρεια Μακεδονία μέσα σε 20 ημέρες. Ξέρω ότι θα πείτε πως αναμένετε ποια θα είναι τελικά η επίσημη τοποθέτηση της νέας κυβέρνησης, ήδη όμως βλέπουμε πως χωρίς να αμφισβητεί τυπικά τη συμφωνία των Πρεσπών το VMRO, επιχειρεί στην πράξη να εφαρμόσει διπλή ονομασία. Εφόσον, λοιπόν, δεν αλλάξει στάση, θα θέσετε ζήτημα για τη Βόρεια Μακεδονία στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον στις 9-11 Ιουλίου; Η γειτονική χώρα εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ ακριβώς επειδή, υποτίθεται, λύθηκε το ονοματολογικό. Μπορεί να παραμένει μέλος του ΝΑΤΟ όταν αμφισβητεί το erga omnes;”.
Ολόκληρη η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη:
“Αναμένω από τον εντολοδόχο πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας να αναγνωρίσει δημόσια με τρόπο ρητό και κατηγορηματικό ότι σέβεται την Συμφωνία των Πρεσπών και ότι το όνομα της χώρας είναι Βόρεια Μακεδονία Erga Omnes, και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Έχετε δίκιο, ότι αυτό το οποίο εντοπίζεται και εντοπίζουμε κι εμείς είναι μια διάθεση του VMRO να αμφισβητήσει στην πράξη την μία και ενιαία ονομασία έναντι όλων. Δεν θα το δεχτεί η Ελλάδα αυτό.
Και βεβαίως, εφόσον με ρωτάτε, θα είναι η πρώτη ευκαιρία να βρεθώ στο ίδιο Φόρουμ με τον νέο πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας. Βεβαίως και θα θέσω το ζήτημα στην Διάσκεψη Κορυφής του ΝΑΤΟ για τα 75 χρόνια από την ίδρυση της Συμμαχίας και θα ενθάρρυνα, πράγματι, την ηγεσία των Σκοπίων να μην θέσει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή πορεία, την οποία η χώρα μας την έχει στηρίξει, και την οποία, τελικά, επιθυμούν και οι ίδιοι οι πολίτες της γειτονικής χώρας. Να αντιληφθούν ότι οι εκλογές πέρασαν, ότι ο λαϊκισμός της εξωτερικής πολιτικής μπορεί, μεν, να είναι ελκυστικός στο να προσελκύει ψήφους, αλλά δεν αντέχει στη δοκιμασία της άσκησης σοβαρής εξωτερικής πολιτικής όταν κάποιος αναλαμβάνει επίσημα τα καθήκοντα.
Πιστεύω ότι θα πρυτανεύσει η λογική, τελικά, και ότι θα υπάρξει αναγνώριση του αυτονόητου, ότι αυτή η Συμφωνία, που για εμάς είχε πολλά αρνητικά. Αλλά μία από τις σημαντικές διαστάσεις της ήταν ακριβώς η μία και ενιαία σύνθετη ονομασία έναντι όλων. Αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί στην πράξη από κανέναν. Και στέκομαι στην πράξη, γιατί ακριβώς αναφερθήκατε στις πρακτικές της κυβέρνησης και όχι, κατ’ ανάγκη, στα λόγια. Θα απαιτήσουμε απόλυτη συμμόρφωση στο ζήτημα αυτό.
Να τονίσω ότι δεν είμαστε μόνοι μας. Η Ευρωπαϊκή επιτροπή λέει ακριβώς το ίδιο πράγμα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες λένε ακριβώς το ίδιο πράγμα. Η Ελλάδα δεν είναι απομονωμένη, τα Σκόπια είναι απομονωμένα ακολουθώντας αυτή την πολιτική. Γι’ αυτό και πιστεύω ότι, τελικά, θα πρυτανεύσει η λογική και η Βόρεια Μακεδονία θα επανέλθει στον δύσκολο δρόμο της σύγκλισης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Εφόσον το πράξει αυτό, η Ελλάδα θα είναι η πρώτη που θα την υποστηρίξει σε αυτή την προσπάθεια”.