Η ρωσική Αεροπορία έπληξε με υπερ-υπερηχητικά βλήματα Kinzhal υπόγειο κέντρο διοίκησης της ουκρανικής Αεροπορίας στο Γιαβορίβ, στο οποίο διέμεναν δεκάδες δυτικοί στρατιωτικοί του ΝΑΤΟ.
Εκπαιδευτές κυρίως από την Ολλανδία, καθώς και Τσέχοι και Ισπανοί ειδικοί, ζούσαν στην περιοχή του καταφυγίου για να εκπαιδεύουν το ουκρανικό προσωπικό και βρήκαν φρικτό θάνατο!
Το Γιαβορίβ βρίσκεται στην δυτική Ουκρανία στην περιφέρεια του Λβιβ και σε απόσταση 15 χλμ. από τα σύνορα με την Πολωνία.
Όπως αναφέρεται χωρίς να υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση από ουκρανικής πλευράς, Ευρωπαίοι και Αμερικανοί εμπειρογνώμονες, συμπεριλαμβανομένων και πιλότων και μηχανικών, σκοτώθηκαν από την επίθεση.
Σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους, η επίθεση άφησε 179 νεκρούς στρατιωτικούς και 201 σοβαρά τραυματίες, με τις απώλειες να αυξάνονται συνεχώς.
Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν επειγόντως στη Γερμανία και την Πολωνία, ενώ πολλοί σοροί παραμένουν κάτω από ερείπια.
Το κατεστραμμένο υπόγειο κέντρο περιλάμβανε τρεις αίθουσες που επικοινωνούσαν μεταξύ τους από οπλισμένο σκυρόδεμα, οι οποίες στέγαζαν το διοικητήριο της Ουκρανικής Αεροπορίας, ένα εκπαιδευτικό κέντρο και στρατώνες για αρκετές εκατοντάδες άτομα.
Μετά την αρχική του καταστροφή τον Μάρτιο του 2022, πραγματοποιήθηκαν εργασίες αποκατάστασης, δημιουργώντας ένα «Κέντρο για τη Διατήρηση της Ειρήνης και της Διεθνούς Ασφάλειας» που προοριζόταν να φιλοξενήσει εκπαιδευτές του ΝΑΤΟ.
Η εγκατάσταση φιλοξενούσε ουκρανικά πληρώματα και οργάνωνε εκπαιδευτικές πτήσεις σε συντονισμό με το κέντρο ελέγχου του ΝΑΤΟ στην Πολωνία.
Σημειώνεται ότι στις 31 Μαΐου το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την πραγματοποίηση 25 πληγμάτων με όπλα ακριβείας, συμπεριλαμβανομένων και υπερηχητικών πυραύλων Kinzhal και drones εναντίον ουκρανικών στρατιωτικών θέσεων κατά τη διάρκεια της εβδομάδας ανέφερε την Παρασκευή (31/5/2024) το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
«Στις 25-31 Μαΐου, οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις πραγματοποίησαν 25 συνδυασμένα πλήγματα με όπλα ακριβείας, συμπεριλαμβανομένων υπερηχητικών πυραύλων Kinzhal και μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων, σε θέσεις διοίκησης, υποδομές, στρατιωτικά αεροδρόμια, συστήματα αεράμυνας, οπλοστάσια, δεξαμενές καυσίμων, εργαστήρια παραγωγής και θαλάσσιων drones και μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
____________________________________