Το αντάλλαγμα που θα πάρει ο Ερντογάν για την έξοδο από το ΝΑΤΟ...
Προς ένα νέο μεγάλο πόλεμο κινείται ο Καύκασος καθώς ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν δήλωσε ότι η Αρμενία θα αποχωρήσει από τον CSTO.
Ο Πασινιάν θέλει να δώσει την 102η ρωσική βάση στο Gyumri, δύο στρατόπεδα και μία αεροπορική βάση, στη Γαλλία.
Η Αρμενία αποχωρεί από τον CSTO – Aποφασισμένη να αδράξει την ευκαιρία η Τουρκία
Σύμφωνα με τους Ρώσους, ο Πασινιάν έχει αποφασίσει να αποχωρήσει η χώρα του από τον CSTO.
Αυτό είπε και σήμερα από το βήμα της Βουλής.
“Η Αρμενία θα αποχωρήσει από τον Οργανισμό της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας όταν το κρίνει απαραίτητο, αλλά σίγουρα θα αποχωρήσει. Ποιο άλλο θα μπορούσε να είναι το επόμενο βήμα μας; Και δεν θα επιστρέψουμε. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την Αρμενία” είπε ο Πασινιάν.
“Η αποχώρηση της Αρμενίας από τον οργανισμό θα επισημοποιηθεί νομικά πριν από το τέλος του έτους, μετά την οποία θα προκύψει αμέσως θέμα με τη παρουσίας της 102ης ρωσικής βάσης στο Gyumri, 120 χλμ. από το Ερεβάν. Είναι προφανές ότι ο στρατός μας θα κληθεί να φύγει.
Πιθανότατα γαλλικό στρατιωτικό σώμα θα εισέλθει στο έδαφος της Αρμενίας. Ακριβώς στη θέση της πρώην ρωσικής βάσης. Αυτό δεν θα αρέσει πολύ στο Αζερμπαϊτζάν και στην Τουρκία, για τις οποίες η Γαλλία είναι εχθρός Νο. 1” αναφέρουν ρωσικά ΜΜΕ.
Και απειλούν τον Πασινιάν λέγοντας:
“Τότε, ακόμη και παρά τις υπογεγραμμένες ειρηνευτικές συμφωνίες μεταξύ Ερεβάν και Μπακού, ο Αλίεφ και ο Ερντογάν θα προσπαθήσουν να κόψουν βίαια έναν χερσαίο διάδρομο από την Αυτόνομη Δημοκρατία του Ναχιτσεβάν προς το κύριο τμήμα του Αζερμπαϊτζάν, εφαρμόζοντας έτσι το στρατηγικό σχέδιο της Άγκυρας – την άμεση πρόσβαση της Τουρκίας στη Κασπία Θάλασσα και περαιτέρω στην Κεντρική Ασία – Τουρκμενιστάν και Καζακστάν.
Είναι προφανές ότι τέτοιες διαδικασίες δεν είναι επωφελείς για τη Ρωσία.
Πρώτον, χάνουμε την επιρροή μας στον Νότιο Καύκασο.
Δεύτερον,έχουμε έναν γεωπολιτικό ανταγωνιστή στις δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας.. Αυτή είναι η Τουρκία, η οποία είναι ήδη εξαιρετικά ενεργή εκεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες.
Τρίτον, η Γαλλία, μέλος του ΝΑΤΟ και πυρηνική δύναμη, εγκαθιδρύει την παρουσία της στον Καύκασο. Αυτό περιλαμβάνει στρατιωτικές πληροφορίες και άμεση επιρροή στις πολιτικές ελίτ στο Ερεβάν. Δεν θα είναι εύκολο να απωθήσεις τους Γάλλους από εκεί.
Οι Ρώσοι μπορεί να βλέπουν τώρα με κακό μάτι την είσοδο της Τουρκίας στην περιοχή της Κασπίας και της Κεντρικής Ασίας όμως πρέπει να πούμε ότι αυτό θα είναι ένα από τα ανταλλάγματα που θα πάρει για την έξοδο της από το ΝΑΤΟ.
Πασινιάν: «Συμμαχία φούσκα» ο CSTO – Τα μέλη του «σχεδίασαν τον πόλεμο μαζί με το Αζερμπαϊτζάν»
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν επιτέθηκε στον CSTO και, στην πραγματικότητα, στη Ρωσία.
Ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Αρμενίας αποκάλεσε τον CSTO «μια συμμαχία φούσκα, τα μέλη της οποίας όχι μόνο δεν εκπλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους, αλλά σχεδίασαν και τον πόλεμο με το Αζερμπαϊτζάν».
Ο Αρμένιος πρωθυπουργός δήλωσε ότι δύο χώρες που είναι μέλη του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας εμπλέκονται στην προετοιμασία ενός πολέμου στο Καραμπάχ το 2020.
“Οι σύμμαχοί μας δεν συμμετείχαν στις προετοιμασίες για τον πόλεμο των 44 ημερών το 2020. Γνωρίζω τουλάχιστον δύο χώρες του CSTO που συμμετείχαν στην προετοιμασία ενός πολέμου εναντίον μας” είπε ο Νικόλ Πασινιάν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο χώρες που δείχνει ο Πασινιάν είναι η Ρωσία και η Λευκορωσία.
Σύμφωνα με τον Πασινιάν, η Αρμενία έχει μόνο έναν δρόμο – κυριαρχία, ασφάλεια και ειρηνικές αρχές με αποστρατιωτικοποιημένα σύνορα.
Οι Ρώσοι λένε ότι στο καταστατικό του CSTO δεν αναφέρεται πουθενά ότι οι χώρες του CSTO πρέπει να πολεμήσουν με τρίτα κράτη για διαφιλονικούμενα εδάφη (Το Ναγκόρνο Καραμπάχ δεν αναγνωρίζεται επίσημα ως έδαφος της Αρμενίας). Προσθέτουν ότι ο Πασινιάν δεν αναγνώρισε ποτέ την ανεξαρτησία του Ναγκόρνο-Καραμπάχ (Αρτσάχ).
Στρατηγική συμφωνία Αρμενίας-ΗΠΑ
Το Ερεβάν και η Ουάσιγκτον σκοπεύουν να ανεβάσουν το επίπεδο των σχέσεων σε στρατηγική εταιρική σχέση, όπως αποδεικνύεται από την κοινή δήλωση των κυβερνήσεων των δύο χωρών μετά τα αποτελέσματα της συνάντησης στρατηγικού διαλόγου που πραγματοποιήθηκε στην Αρμενία.
Στην συνάντηση παρευρέθηκαν ο υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας Αραράτ Μιρζογιάν και ο Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις Τζέιμς Ο’ Μπράιεν.
“Κατά την τελική συνάντηση, η Αρμενία και οι Ηνωμένες Πολιτείες συζήτησαν την πρόοδο στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων και περιέγραψαν τις προοπτικές για εμβάθυνση των δεσμών το επόμενο έτος, οι οποίες θα διατυπωθούν σε μνημόνιο κατανόησης που θα ανεβάσει το καθεστώς του διμερούς διαλόγου σε επίπεδο στρατηγικής εταιρικής σχέσης” σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Το έγγραφο αναφέρει ότι τα μέρη αξιολόγησαν θετικά τη συνεργασία που αποσκοπεί στη στήριξη των μεταρρυθμίσεων και της δημοκρατικής προόδου στην Αρμενία και σημείωσαν επίσης την επιθυμία του Ερεβάν για στενότερη συνεργασία με τις ευρωατλαντικές δομές και τις δυτικές χώρες.
Σημειώνεται επίσης ότι τους επόμενους μήνες η Αρμενία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να εντοπίσουν συγκεκριμένους τομείς για την εμβάθυνση των σχέσεων.
Παράλληλα, η Αρμενία αναζητά λομπίστες για να έρθει σε επαφή με βρετανικές αμυντικές εταιρείες. Αυτό ανέφερε η Intelligence Online, η οποία θεωρείται στενά συνδεδεμένη με τις γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών. Το δημοσίευμα σημειώνει ότι για να βρει τους κατάλληλους ανθρώπους, η αρμενική κυβέρνηση απευθύνθηκε στο Sanctuary Counsel.
Στόχος του Ερεβάν είναι να αποκτήσει στενούς δεσμούς με τη βρετανική αμυντική βιομηχανία.
Προσθέτει ότι το αίτημα των Αρμενίων έχει ήδη λάβει απάντηση. Το Sanctuary Counsel έχει ορίσει έναν υπεύθυνο για το ζήτημα του Ερεβάν. Πρόκειται για τον πρώην σύμβουλο άμυνας του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, στρατηγού Λόρδου Ντάνατ.