11 Ιουν 2024

Οι πρώτες "γαλάζιες" γκρίνιες και οι πολιτικές πρωτοβουλίες του Κ. Μητσοτάκη

 

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Ώρα πρωτοβουλιών για το Μέγαρο Μαξίμου, στον απόηχο του εκλογικού αποτελέσματος της Κυριακής, που αποτέλεσε το πρώτο ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση μετά τον Ιούλιο του 2019 και το άνοιγμα του κύκλου της "γαλάζιας" κυριαρχίας στο πολιτικό σκηνικό. Μετά το αρχικό…μούδιασμα στα κεντρικά γραφεία της οδού Πειραιώς, η…ανάγνωση και, ταυτόχρονα, η αναζήτηση της πηγής των αιτιών που οδήγησαν στην πτώση των ποσοστών του κυβερνώντος κόμματος και στο πέρασμα κάτω από τον πήχη του 33% μετατρέπεται σε κομβικό κομμάτι όσον αφορά στη σκιαγράφηση μίας αντεπίθεσης, η οποία δε θα έχει μόνο επικοινωνιακά χαρακτηριστικά, αλλά θα μπει στον πυρήνα των μηνυμάτων που εξέπεμψε η κοινωνία.


Μηνύματα που εκφράστηκαν είτε δια της αποχής, είτε δια της προσωρινής (;) απομάκρυνσης από τη Νέα Δημοκρατία και σε κόμματα στα δεξιά ή στα αριστερά της.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε από νωρίς χθες το πρωί στο γραφείο του στην Ηρώδου Αττικού 19 και, μετά τον καθιερωμένο πρωινό καφέ, συνέχισε τις συσκέψεις με τους στενούς συνεργάτες του, αλλά και με κυβερνητικά και κομματικά στελέχη που πέρασαν την…πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου. Ανάμεσα τους, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, που μαζί με τους υπουργούς Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο και Μάκη Βορίδη, έθεσαν επί τάπητος τα δεδομένα που δημιουργούνται στη μετά την ευρωκάλπη εποχή. Το…επικοινωνιακό και πολιτικό DNA των πρωτοβουλιών που θα αναπτύξει ο πρωθυπουργός τα επόμενα εικοσιτετράωρα έχει ως πρώτο σταθμό την απογευματινή συνέντευξη που θα παραχωρήσει στον τηλεοπτικό σταθμό "Alpha". Εκεί που αναμένεται ότι δε θα κρύψει λάθη και παραλείψεις της κυβέρνησης μέσα σε αυτόν τον πρώτο χρόνο της δεύτερης "γαλάζιας" θητείας, χωρίς να αποκλείεται να περιγράψει ή ακόμη και να προαναγγέλλει κινήσεις, οι οποίες θα έχουν στον…πυρήνα τους όχι μόνο το "σήμα ελήφθη" προς την κοινωνία, αλλά και το ανέβασμα των μεταρρυθμιστικών στροφών ως βατήρα για τις προκλήσεις και τα στοιχήματα στον ορίζοντα της κυβερνητικής παράταξης. "Ακούω τη φωνή των πολιτών και την εντολή τους και την ακούω δυνατά: "Σας εμπιστευόμαστε αλλά προσπαθήστε περισσότερο”. Και αυτό θα κάνουμε, ώστε να βαδίσουμε πιο γρήγορα σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη…Οι εκλογές αυτές γίνονται αφετηρία μίας νέας διαδρομής προς το 2027. Για αυτό στρεφόμαστε με μεγαλύτερη ένταση στα προβλήματα, για περισσότερη δουλειά και λιγότερες αδυναμίες, για μεγαλύτερη προσπάθεια και για μικρότερες αστοχίες", ανέφερε, στη δήλωση της Κυριακής ο πρωθυπουργός. Έχοντας, δε, ήδη…αποσυμπιέσει ένα κακό εκλογικό αποτέλεσμα από το ενδεχόμενο εσωτερικών πολιτικών εξελίξεων η επικέντρωση της κυβερνητικής στρατηγικής σε ζητήματα που…πληγώνουν, με πρώτο την αντιμετώπιση της ακρίβειας, φαίνεται ότι θα κυριαρχήσει σε αυτό το momentum, την ίδια στιγμή που στην εξίσωση όσον αφορά στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας αποτελούν και οι πρώτες…γκρίνιες μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας που προέρχονται από το χώρο της παραδοσιακής πτέρυγας.

Ζητούν εσωτερική συζήτηση

Η επιστολή του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας, Μάριου Σαλμά, μέσω της οποίας ζητεί από τον πρωθυπουργό σύγκληση της κοινοβουλευτικής ομάδας, προκειμένου να συζητηθεί το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης προκάλεσε μίνι συζήτηση στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας. Είχαν προηγηθεί έτερες δηλώσεις, όπως για παράδειγμα του βουλευτή Λάρισας, Μάξιμου Χαρακόπουλου και του πρώην αντιπροέδρου της Βουλής, Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος πολλάκις έχει υποστηρίξει την ανάγκη για "επιστροφή στις ρίζες της Νέας Δημοκρατίας", με πρόταγμα, βέβαια, τον κοινωνικό φιλελευθερισμό, αφήνοντας αιχμές περί…πασοκοποίησης της κυβερνητικής παράταξης.

Οι κινήσεις αυτές μπορεί να διαβαστούν ως πρώτα τροχιοδεικτικά αμφισβήτησης του Κυριάκου Μητσοτάκη; Σε καμία περίπτωση, καθώς άπαντες αναγνωρίζουν ότι η στρατηγική που υιοθέτησε και έθεσε σε εφαρμογή ο πρωθυπουργός από τον Ιανουάριο του 2016 και την εκλογή του στην προεδρεία οδήγησε τη Νέα Δημοκρατία σε ιστορικά υψηλά, σε πέντε εκλογικές νίκες, με χαρακτηριστικά θριάμβου από τις ευρωκάλπες του 2019 μέχρι σήμερα και σε δύο διαδοχικές αυτοδύναμες κυβερνητικές θητείες. Ζητούμενο είναι να υπάρξει μία αναλυτική συζήτηση στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας για λάθη ή παραλείψεις του τελευταίου δωδεκαμήνου. Η ακρίβεια, το υψηλό κόστος διαβίωσης, ακόμη και το φορολογικό για τους ελεύθερους επαγγελματίες οδήγησαν, κατά κύριο λόγο, στην αποχή ψηφοφόρους της παραδοσιακής βάσης τη Νέας Δημοκρατίας, τη στιγμή που το δίλημμα "στροφή προς τα δεξιά ή νέα ανοίγματα στο κέντρο" ανατέλλει και πάλι στις ζυμώσεις που κάνουν οι "γαλάζιοι".

Σύμφωνα, πάντως, με μία πρώτη αποτίμηση που γίνεται στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης, οι πολίτες ανέδειξαν και πάλι τη Νέα Δημοκρατία στην πρώτη θέση (με ποσοστό μεγαλύτερο από το άθροισμα του δεύτερου και του τρίτου κόμματος) ωστόσο η οδός Πειραιώς πέρασε…κάτω από το στόχο που είχε θέσει. "Επιχειρήματα, όπως ότι η διαφορά από το δεύτερο κόμμα είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία των ευρωεκλογών, δεν μας ενδιαφέρουν", αναφέρουν στελέχη και κάνουν λόγο για μία εκλογή δύσκολη εξ’ αρχής καθώς:

-Οι πολίτες που στήριξαν τη Νέα Δημοκρατία το 2023, ήξεραν ότι τώρα δεν εκλέγεται κυβέρνηση και αντιμετώπισαν διαφορετικά αυτήν τη μάχη.

-Προεκλογικά απουσίασε ο ουσιαστικός προβληματισμός για το μέλλον της Ευρώπης και τη θέση της Ελλάδας σε αυτήν.

-Υπήρξαν πολλοί ψηφοφόροι που θέλησαν να διαμαρτυρηθούν για θέματα της καθημερινότητας, με πιο σημαντικό από αυτά την ακρίβεια.

"Σεβόμαστε την επιλογή τους. Είτε εκφράστηκε με αποχή που δυσκολεύει την εξαγωγή συμπερασμάτων, είτε με την ψήφο σε μικρότερα κόμματα", σημειώνουν "γαλάζια" στελέχη.

Ο ανασχηματισμός

Σε χρόνο παράλληλο, η σεναριολογία που θέλει τον πρωθυπουργό να προχωρεί, ακόμη και άμεσα, σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης μονοπωλεί τις τελευταίες ώρες τις συζητήσεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που δεν είναι φανατικός των συχνών ανασχηματισμών και παρεμβαίνει με διορθωτικές κινήσεις στους τομείς που εντοπίζει προβλήματα ή καθυστερήσεις, δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του, ενώ οι όποιες αποφάσεις λάβει θα πρέπει να απαντούν και στο ερώτημα κατά πόσο οι αλλαγές θα φτάσουν μέχρι και το εσωτερικό του Μεγάρου Μαξίμου, όχι μόνο στο επίπεδο της ενίσχυσης μέσω προσώπου, αλλά και στο μοντέλο της λειτουργίας του κεντρικού στρατηγείου της κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση και με βάση την ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα σταθμίσει τις επιλογές του, ενώ ένα πρώτο χρονικό ορόσημο αυτήν την εβδομάδα θα μπορούσε να είναι η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Παρασκευής. Και το ερώτημα ήδη έχει τεθεί. Κατά πόσο, δηλαδή, το επικείμενο…ραντεβού στο Μέγαρο Μαξίμου θα περιλαμβάνει την παρουσία νέων προσώπων.

https://www.capital.gr/