12 Ιουν 2024

Ταβούς για την Πατρίδα: Κάλεσμα για στρατηγική αλλαγή

 


Η πλατεία Δημοκρατίας στο Ερεβάν έγινε μάρτυρας μιας μαζικής συγκέντρωσης, απόδειξη της αυξανόμενης δημόσιας απογοήτευσης. Ο Αρχιεπίσκοπος Μπαγκράτ, ηγέτης του κινήματος «Ταβούς για την Πατρίδα», απηύθυνε λόγο στο πλήθος, παρουσιάζοντας το στρατηγικό όραμα του κινήματος.


Μαζική διαδήλωση στο Ερεβάν: Κάλεσμα για Στρατηγική Αλλαγή

Ο αρμενικός λαός εμπλέκεται σε έναν σκληρό αγώνα ενάντια σε ένα καθεστώς που όχι μόνο σφετερίστηκε την εξουσία αλλά έχει μετατρέψει το έθνος σε αστυνομικό κράτος. Αυτή η συνεχιζόμενη σύγκρουση έφτασε σε σημείο βρασμού από τις 9 έως τις 11 Ιουνίου, χαρακτηριζόμενη από σημαντικά γεγονότα που υπογραμμίζουν το αίτημα του κοινού για κυβερνητική αλλαγή.

Στις 9 Ιουνίου, η πλατεία Δημοκρατίας στο Ερεβάν έγινε μάρτυρας μιας μαζικής συγκέντρωσης, απόδειξη της αυξανόμενης δημόσιας απογοήτευσης. Ο Αρχιεπίσκοπος Μπαγκράτ, ηγέτης του κινήματος «Ταβούς για την Πατρίδα», απηύθυνε λόγο στο πλήθος, παρουσιάζοντας το στρατηγικό όραμα του κινήματος. Πρωταρχικός στόχος, υποστήριξε, είναι η παραίτηση της σημερινής κυβέρνησης με συνταγματικά μέσα και στη συνέχεια η συγκρότηση μιας ακομματικής, μεταβατικής κυβέρνησης που θα αποτελείται από επαγγελματίες. Αυτή η προσωρινή διοίκηση, το κρίσιμο, δεν θα συμμετάσχει σε καμία επερχόμενη έκτακτη ή τακτική βουλευτική εκλογή. Η εντολή της είναι σαφής: να προάγει την εσωτερική συμφιλίωση, να επιδιορθώνει τις διαλυμένες εξωτερικές σχέσεις και να εγγυάται ελεύθερες, δίκαιες και διαφανείς εκλογές.

Προτάσεις Αρχιεπισκόπου Μπαγκράτ και κοινός ενθουσιασμός

Ο Αρχιεπίσκοπος Μπαγκράτ τόνισε ότι η Εθνοσυνέλευση πρέπει να δηλώσει την παραίτηση της κυβέρνησης, επισημαίνοντας τη συνολική αποτυχία της διοίκησης να υλοποιήσει το πρόγραμμά της 2021-2026. Ανήγγειλε ότι το Συμβούλιο της Εθνοσυνέλευσης θα συνεδριάσει στις 10 Ιουνίου για να συζητήσει αυτό το κρίσιμο αίτημα, θέτοντας το έδαφος για μια έκτακτη σύνοδο της Εθνοσυνέλευσης το βράδυ της 11ης Ιουνίου. Οι προτάσεις του Αρχιεπισκόπου έγιναν δεκτές με μεγάλο ενθουσιασμό, αντανακλώντας τη βαθιά καθισμένη επιθυμία για αλλαγή.

Δημόσια και πολιτική πίεση στην Εθνοσυνέλευση

Η υλοποίηση αυτού του αιτήματος, σημείωσε ο Μπαγκράτ, εξαρτάται από τη δημόσια και πολιτική πίεση στο κοινοβούλιο. Μετά την ομιλία του, οδήγησε τους συμμετέχοντες στο συλλαλητήριο προς το κτίριο της Εθνοσυνέλευσης. Κατά την άφιξή τους, οι διαδηλωτές συνάντησαν χιλιάδες αστυνομικά στρατεύματα που αποκλείουν την οδό Demirchyan, στην οποία στεγάζονται οι είσοδοι που χρησιμοποιούν τα μέλη του κοινοβουλίου. Η αστυνομική ηγεσία απέτυχε να δώσει λογική απάντηση στην κατηγορία περί περιορισμού του δικαιώματος των πολιτών στην ελεύθερη κυκλοφορία. Το αίτημα για άνοιγμα της οδού Demirchyan και άρση του παράνομου περιορισμού στην κίνηση των πολιτών αγνοήθηκε.

Οι προβοκάτορες κλιμακώνουν την ένταση

Όπως είδαμε προηγουμένως στις 31 Μαΐου μπροστά από το Υπουργείο Εξωτερικών, προβοκάτορες εμφανίστηκαν γρήγορα στο σημείο, κλιμακώνοντας την ένταση τραβώντας τις ασπίδες της αστυνομίας, πετώντας αντικείμενα στους αστυνομικούς και εκτοξεύοντας ύβρεις. Ο Αρχιεπίσκοπος Μπαγκράτ αναγνώρισε αυτά τα άτομα ως εμφυτευμένους προβοκάτορες χωρίς δεσμούς με το κίνημα, ένας ισχυρισμός που σύντομα αποδείχθηκε αληθινός καθώς πολλοί προβοκάτορες αποκαλύφθηκαν ότι ήταν αστυνομικοί με πολιτικά ρούχα. Οι διαδηλωτές από το Vanadzor, για παράδειγμα, εντόπισαν γρήγορα έναν τέτοιο αξιωματικό που προσπαθούσε να υποκινήσει συγκρούσεις. Παρά αυτές τις προκλήσεις, η αστυνομία συνέχισε να εμποδίζει μέλη της αντιπολίτευσης της Εθνοσυνέλευσης να εισέλθουν στο κτίριο για να φτάσουν στα γραφεία τους. Παρόλα αυτά, ορισμένοι βουλευτές κατάφεραν να διαπεράσουν τις τάξεις της αστυνομίας και να μπουν στα γραφεία τους.

Διαδηλωτές αποκλείουν διασταυρώσεις και στήνουν σκηνές

Σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν το αίτημά τους και να ασκήσουν δημόσια-πολιτική πίεση στην κυβερνώσα παράταξη της Εθνοσυνέλευσης, οι διαδηλωτές απέκλεισαν τη διασταύρωση Baghramyan-Demirchyan και έστησαν σκηνές. Στις 10 Ιουνίου, συνήλθε το Συμβούλιο της Εθνοσυνέλευσης, όπου η πλειοψηφία, αποτελούμενη από βουλευτές της παράταξης «Πολιτικές Συμβάσεις», απέρριψε το δημόσιο αίτημα για έκτακτη συνεδρίαση στις 11 Ιουνίου. Η απόφαση αυτή, χωρίς ουσιαστική συζήτηση ή συνεκτικό επιχείρημα, αγνόησε το αίτημα του βουλευτές της αντιπολίτευσης. Οι βουλευτές της Πολιτικής Σύμβασης δήλωσαν επίσης ότι δεν θα συμμετάσχουν στη νομικά εξουσιοδοτημένη έκτακτη συνεδρίαση, διασφαλίζοντας ότι δεν θα πραγματοποιηθεί. Αυτή η κίνηση, με γνώμονα μια επιτακτική εντολή και όχι από συνείδηση, αγνόησε κυνικά τα αιτήματα των χιλιάδων συμμετεχόντων στο συλλαλητήριο και καταπάτησε τις αρχές του κοινοβουλευτικού διαλόγου και της δημόσιας ευθύνης.

Οι διαδηλωτές διατηρούν αποκλεισμό παρά την παρουσία της αστυνομίας

Καθ’ όλη τη διάρκεια των 10 και 11 Ιουνίου, οι διαδηλωτές διατήρησαν τον αποκλεισμό της λεωφόρου Baghramyan. Δυστυχώς, η οδός Demirchyan, απαραίτητη για τη μετακίνηση των μελών του κοινοβουλίου, παρέμεινε παρεμποδισμένη από έντονη αστυνομική παρουσία. Φωτογραφίες από τις 10 Ιουνίου έδειχναν συρματοπλέγματα να μεταφέρονται στην οδό Demirchyan, πιθανότατα ένα προληπτικό μέτρο από την αστυνομία εν όψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού Nikol Pashinyan στην Εθνοσυνέλευση στις 12 Ιουνίου για ανακοινώσεις και ερωτήσεις σχετικά με την κυβέρνηση.

Κάλεσμα για δράση για τις 12 Ιουνίου

Στις 11 Ιουνίου, ο Αρχιεπίσκοπος Μπαγκράτ κάλεσε τους πολίτες που αντιτίθενται στο σημερινό καθεστώς, στις διαδικασίες οριοθέτησης και οριοθέτησης των συνόρων υπό την απειλή του πολέμου, και όσους δεσμεύονται να εγκαθιδρύσουν αληθινή δημοκρατία στην Αρμενία να συγκεντρωθούν μπροστά από την Εθνοσυνέλευση στις 15:00 στις 12 Ιουνίου. Αυτή η έκκληση για δράση υπογραμμίζει την αποφασιστικότητα του κινήματος και το ακλόνητο αίτημα του λαού για μια κυβέρνηση που εκπροσωπεί και σέβεται πραγματικά τη βούλησή τους.

Ένα Έθνος σε Σταυροδρόμι

Καθώς η Αρμενία βρίσκεται σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία, οι ενέργειες και οι αποφάσεις τις επόμενες ημέρες θα διαμορφώσουν αναμφίβολα το μέλλον του έθνους, δοκιμάζοντας την ανθεκτικότητα και την αποφασιστικότητα του λαού της στην προσπάθειά του για δημοκρατία και δικαιοσύνη.








Κίνημα Tavush for the Homeland

Το κίνημα «Tavush for the Homeland» ξεκίνησε στην Ταβούς, με στόχο να ενώσει όλη την Αρμενία και τη διασπορά της.

Το κίνημα προέκυψε ως απάντηση στις μονομερείς παραχωρήσεις της αρμενικής κυβέρνησης που δεν δικαιολογούνται και θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα της Αρμενίας με το πρόσχημα των διαδικασιών οριοθέτησης και οριοθέτησης των συνόρων.

Αυτές οι πρόσφατες διαδικασίες, που στερούνται νομικής βάσης και εγγυήσεων ασφάλειας, θεωρούνται ως ένα ακόμη συνθηκολογικό βήμα από την κυβέρνηση της Αρμενίας. Παραβιάζουν τα δικαιώματα των κατοίκων της περιοχής και των πολιτών ευρύτερα, παραβιάζουν το Σύνταγμα και τους νόμους και αγνοούν τον ΟΑΣΕ και άλλους διεθνώς αποδεκτούς κανόνες οριοθέτησης, δημιουργώντας έτσι πρόσθετες απειλές για την ασφάλεια.

Η συνεχής επιβολή μονομερών παραχωρήσεων, ψυχολογικού εκφοβισμού και καταναγκασμού στον πληθυσμό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις προεκλογικές υποσχέσεις του κυβερνώντος κόμματος και κατοχυρώνονται στο πρόγραμμα της σημερινής κυβέρνησης. Κατά συνέπεια, αυτή η κυβέρνηση, βασισμένη στην εξαπάτηση και τον βαθύ λαϊκισμό, έχει χάσει τη νομιμότητά της.

Ως εκ τούτου, όπως είναι φυσικό, ως λύση στα δημιουργούμενα προβλήματα και τις κλιμακούμενες απειλές, το Κίνημα έθεσε ένα πρωταρχικό αίτημα: την άμεση αλλαγή κυβέρνησης στην Αρμενία. Η χώρα πρέπει να επιστρέψει σε μια κατάσταση ομαλότητας, μεταξύ άλλων από νομικούς όρους, μέσω της εφαρμογής του διεθνούς δικαίου. Πρέπει να αποκατασταθεί η λογική σειρά των διαδικασιών.


(Αναρτήθηκε στην Efenpress, από τον Μιχάλη Τσολάκη)