26.6.24

«Βραχυκύκλωμα» στη Λευκωσία από την κοινή υποψηφιότητα Ελλάδας και Τουρκίας στον ΟΑΣΕ




Νίκος Μελέτης
Σοβαρή εμπλοκή φέρνοντας σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τη Λευκωσία, έχει προκαλέσει η κοινή  υποψηφιότητα... Ελλάδας -Τουρκίας για δυο κορυφαίες θέσεις του ΟΑΣΕ καθώς η ανάδειξη Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού που υποψήφιος είναι ο Τούρκος διπλωμάτης, Φ. Σινιρίογλου γίνεται με consensus. Ελλάδα και Τουρκία υποστηρίζουν επίσης από κοινού την υποψηφιότητα της νομικού και πρώην Επικεφαλής της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών Μάνια Τελαλιάν, για τη θέση του Διευθυντή του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ.
Η εκλογή του ΓΓ του ΟΑΣΕ ουσιαστικά μετά από διεργασίες οδηγείται συνήθως στη διαμόρφωση μιας υποψηφιότητας η οποία εγκρίνεται χωρίς ψηφοφορία εφόσον κάποιο μέλος του Οργανισμού δεν σπάσει τη σιωπηρή διαδικασία της ομοφωνίας.


Έτσι, η Κύπρος με την υποβολή της κοινής υποψηφιότητας η οποία φαίνεται σε ό,τι αφορά τον Φ. Σινιρίογλου έχει και τη στήριξη της Ρωσίας, θα βρεθεί μπροστά σε μια εξαιρετικά δύσκολη επιλογή. Εάν δεν σπάσει την ομοφωνία της διαδικασίας, τότε θα εμφανισθεί να υποστηρίζει και να δίνει το πράσινο φως για την εκλογή σε ένα Διεθνή Οργανισμό που συμμετέχει ως ισότιμο μέλος και με δικαίωμα βέτο του εκπροσώπου της Τουρκίας, η οποία δεν αναγνωρίζει την Κύπρο, κατέχει στρατιωτικά το βόρειο τμήμα του νησιού και μπλοκάρει τις κυπριακές υποψηφιότητες σε κάθε οργανισμό που έχει η ίδια δικαίωμα βέτο. Διαφορετικά, θα επιχειρηθεί να της χρεωθεί το αδιέξοδο στον ΟΑΣΕ και επίσης το βάρος για το μπλοκάρισμα μιας εμφατικής πρωτοβουλίας στο πλαίσιο της ελληνοτουρκικής προσέγγισης.
Ο ΟΑΣΕ «παιδί» του Ψυχρού Πολέμου φυτοζωεί ειδικά μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με την Ρωσία μάλιστα να έχει μπλοκάρει ακόμη και τον προϋπολογισμό του και έτσι σήμερα συντηρείται με εθελοντικές εισφορές των κρατών μελών. Ορισμένες χώρες μέλη του ΟΑΣΕ κυρίως Σκανδιναβικές συζητούν ανοικτά για την κατάργηση και διάλυση του ΟΑΣΕ, θεωρώντας ότι πλέον δεν έχει να προσφέρει πολλά στην Ευρώπη, ένας οργανισμός του οποίου μέλος με δικαίωμα βέτο είναι η Ρωσία.
Η Μόσχα έχει μπλοκάρει και τη διαδικασία εκλογής νέου ΓΓ βάζοντας βέτο σε υποψήφιους προερχόμενους από ευρωπαϊκές χώρες με αποτέλεσμα να έχει παραταθεί η θητεία της νυν ΓΓ της Γερμανίδας Χ.Σμιτ, αλλά η Προεδρία της Μάλτας επιδιώκει η διαδικασία εκλογής του νέου ΓΓ να γίνει έως τα τέλη Ιουλίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρωτοβουλία Γεραπετρίτη - Φιντάν για κοινή υποψηφιότητα εκδηλώθηκε ως ιδέα και για να αναδειχθεί η ελληνοτουρκική «προσέγγιση» αλλά και για να αρθεί το αδιέξοδο στον ΟΑΣΕ καθώς εκτιμάται ότι η Ρωσία δεν θα προβάλει βέτο στον υποψήφιο της Τουρκίας. Βεβαίως, στους υπολογισμούς της Άγκυρας ήταν ότι η Λευκωσία θέλοντας να αποφύγει τριβές με την Αθήνα δεν θα εμπόδιζε την εκλογή του Τούρκου υποψηφίου.
Προς το παρόν, πάντως, υπάρχουν 5 ακόμη υποψήφιοι για τη θέση του ΓΓ του ΟΑΣΕ, από τη Νορβηγία, την Ολλανδία, τον Καναδά, τη Σλοβακία και από την Αλβανία.
Για τη θέση του Διευθυντή του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ, που διεκδικεί η Μανία Τελαλιάν, υπάρχουν επτά υποψήφιοι, μεταξύ των οποίων και υποψήφιοι από τη Βόρεια Μακεδονία, τη Γεωργία, τη Βοσνία και την Ουγγαρία.
Για την Κύπρο υπάρχει ένα ακόμη πρόβλημα καθώς στις αρχές Ιουλίου έχει προγραμματισθεί να υποβάλει την έκθεση της στον ΓΓ του ΟΗΕ η προσωπική απεσταλμένη του για το Κυπριακό Α. Ολγκίν-Κουεγιαρ χωρίς ακόμη να είναι γνωστό αν αυτή η έκθεση θα είναι μια απλή καταγραφή των συνομιλιών που είχε και οι οποίες δεν οδήγησαν σε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ή εάν θα καταλογίσει και τις ευθύνες λόγω της άρνησης της τουρκοκυπριακής πλευράς να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις.
Η έγκριση από τη Λευκωσία της τουρκικής υποψηφιότητας για τη θέση του ΓΓ του ΟΑΣΕ, θα έδινε λάθος μήνυμα και στη διεθνή κοινότητα αλλά και στην απεσταλμένη του ΟΗΕ, καθώς γίνονται προσπάθειες στο παρασκήνιο ώστε η έκθεση της να μην επιρρίπτει ευθύνες στους Τουρκοκυπρίους.

Πηγή: liberal.gr

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com