Προβατόσχημοι λύκοι διαγκωνίζονται για την εξουσία στη Γαλλία, σ’ αυτή τη μεγάλη και σύμμαχο της πατρίδας μας χώρα. Η κατάσταση είναι πολύ πιο σοβαρή από όσο περιγράφεται. Όχι μόνο επειδή η Γαλλία είναι η χώρα με το μεγαλύτερο κοινωνικό κράτος στον κόσμο και η Ακροδεξιά παρουσιάζει τα μεγαλύτερα ποσοστά της στις πιο πλούσιες συνοικίες. Αλλά και επειδή οι λύκοι φόρεσαν προβιές προβάτων για να προσελκύσουν τη μεσαία τάξη.
Και μάλιστα με τον πιο επικίνδυνο τρόπο: Άκρα δεξιά και άκρα αριστερά είναι οι προβατόσχημοι λύκοι, λύκοι μεταμφιεσμένοι σε πρόβατα, που διεκδικούν την εξουσία με παραπλανητικά και μη κοστολογημένα προγράμματα, γραμμένα όλα με την γνωστή δημιουργική ασάφεια.
Η ακροδεξιά, ο Εθνικός Συναγερμός του Μπαρντελά και της Λεπέν, φόρεσε την προβιά του μακρονισμού, κλέβοντας τις πιο πολλές πολιτικές και τα σημαντικότερα μάντρα του, περιλαμβάνοντας στο πρόγραμμά της μέρος του οικονομικού προγράμματος του Μακρόν - πολλές από τις οποίες ήδη εφαρμόζονται - προκειμένου να προσελκύσει το κεντρώο ακροατήριο.
Υπόσχονται χαμηλότερους φόρους, μείωση ασφαλιστικών εισφορών, αύξηση μισθών, πόλεμο στη γραφειοκρατία και υποστηρίζουν ότι θα πιέσουν την ΕΕ να επικεντρωθεί στην απασχόληση και όχι στον πληθωρισμό.
Ποιος δεν τα θέλει όλα αυτά;
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Μπαρντελά οικειοποιήθηκε το σημαντικότερο μάντρα του μακρονισμού: «Να κάνουμε τη Γαλλία ξανά χώρα ελκυστική στην καινοτόμο παραγωγή».
Δίνουν έμφαση στην Ασφάλεια, στη Δικαιοσύνη και στη Μετανάστευση, υποσχόμενοι για παράδειγμα 15.000 νέες θέσεις για κρατουμένους στις φυλακές, πρόγραμμα που ήδη εφαρμόζεται από την παρούσα γαλλική κυβέρνηση. Μάλιστα ως το τέλος του 2024 θα έχουν κατασκευαστεί οι 4.500 πρώτες θέσεις.
Το ίδιο και όσον αφορά στην παραβατικότητα των ανηλίκων, που αποτελεί πρόταση του πρωθυπουργού Ατάλ από τον περασμένο Απρίλιο.
Παρόμοιες με αυτές του Μακρόν είναι και οι θέσεις του για τη Νέα Καληδονία.
Αποστάσεις από τις πάγιες θέσεις τους
Επιπλέον, ο Μπαρντελά υποκριτικά αποκήρυξε βασικές και εμβληματικές θέσεις του κόμματός του.
Τώρα λέει ότι η Ρωσία αποτελεί απειλή, συμφωνεί με την υλικοτεχνική και αμυντική υποστήριξη της Ουκρανίας, απλά διαφωνεί με την αποστολή στρατευμάτων από την Γαλλία.
Συμφωνεί και με την διπλή ιθαγένεια, απλά προσπαθεί να σώσει τα προσχήματα λέγοντας πως ένας αριθμός στρατηγικών θέσεων εργασίας στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας θα προσφέρονται μόνο σε Γάλλους.
Αυτό φυσικά αντίκειται και στο Διεθνές και στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο, αφού όσοι έχουν την ιθαγένεια μιας χώρας έχουν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις.
Στο Μεταναστευτικό, η γαλλική Ακροδεξιά υπόσχεται αύξηση της περιόδου κράτησης στο μέγιστο που επιτρέπει η ΕΕ (αφού πρώτα χτιστούν οι νέες φυλακές οπότε… έπεα πτερόεντα) και περιορισμό των δικαιωμάτων για αγορά γης, οικογενειακή επανένωση, καθώς και αναστολή νομιμοποίησης των παράτυπων μεταναστών.
Για τη νεανική παραβατικότητα μιλά για αναστολή οικογενειακών επιδομάτων και υποτροφιών (μέτρο που είχε καταργηθεί από τον Ολάντ), απαγόρευση κινητών στην τάξη, σχολικές στολές και πειθαρχικές ποινές σε σχολεία όπου παρατηρείται αυξημένη παραβατικότητα.
Ακοστολόγητες υποσχέσεις στο δρόμο προς τον εμφύλιο
Ο Μπαρντελά υπόσχεται επίσης συνταξιοδότηση στα 60 σε όσους εργάζονται από τα 20, δηλαδή με σαράντα χρόνια εργασίας και μετά την εφαρμογή αυτού του μέτρου, επιστροφή στην σύνταξη στα 62.
Σχετικά με την ακρίβεια, υπόσχεται μείωση του ΦΠΑ στο 5,5% (κόστος 17 δις στη Γαλλία που ήδη έχει μπει σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος), ενώ συμφωνεί με την παραγωγή ενέργειας σε πυρηνικά εργοστάσια και δηλώνει αποφασισμένος να επιβάλει χαλάρωση των υπερβολικών περιβαλλοντικών περιορισμών.
Στην υγεία, η Ακροδεξιά υπόσχεται κατάργηση του φόρου εισοδήματος στους γιατρούς και νοσηλευτές που διακόπτουν τη σύνταξή τους και επιστρέφουν στα νοσοκομεία.
Για την αύξηση των εισοδημάτων υποστηρίζει ότι θα αυξήσει τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα κατά 10% με παράλληλη αναστολή των εργοδοτικών εισφορών για πέντε χρόνια και κατώτατο μισθό στα 1.766, 92 ευρώ μικτά. Αλλά ο κατώτατος μισθός στη Γαλλία είναι ήδη σχεδόν απαλλαγμένος από εισφορές, οπότε (δεδομένου ότι οι επιχειρήσεις θα προτιμήσουν τον κατώτατο μισθό για όλους) πρόκειται για μια υπόσχεση κενή περιεχομένου.
Για την ενίσχυση των γαλλικών αγροτικών προϊόντων, η Ακροδεξιά υπόσχεται απαγόρευση εισαγωγής αγροτικών προϊόντων που δεν πληρούν τις γαλλικές προδιαγραφές και εισαγωγή γαλλικών προϊόντων στις σχολικές καντίνες σε ποσοστό 80%.
Δεν ακούγονται και πολύ ναζιστικά τα περισσότερα από αυτά. Αλλά θα σταθεί αδύνατον να εφαρμοστούν αφού δεν είναι κοστολογημένα, ενώ τα περισσότερα έρχονται σε αντίθεση με το Σύνταγμα της χώρας ή τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.
Όταν, λοιπόν, θα ξαναρχίσουν οι διαδηλώσεις και τα «Κίτρινα Γιλέκα» θα ξαναβγούν στους δρόμους, η καταστολή θα είναι σκληρή, όπως πολύ καλά γνωρίζει η Ακροδεξιά.
Γι’ αυτό και ο Πρόεδρος Μακρόν προειδοποίησε ότι τα προγράμματα της Ακροδεξιάς και Ακροαριστεράς θα οδηγήσουν την Γαλλία σε εμφύλιο.
Τα κούφια συνθήματα της Αριστεράς
Το αριστερό Λαϊκό Μέτωπο υπόσχεται καθαρό κατώτατο μισθό στα 1.600 ευρώ (γύρω στα 2.000 ευρώ μικτά). Επίσης παίζει το γνωστό αριστερό έργο «πόλεμος στους πλούσιους», υποσχόμενο αύξηση φόρων σε όσους έχουν μισθούς άνω των 4.000 ευρώ καθαρά. Με τη διαφορά ότι επί 40,7 εκ φορολογουμένων, στη Γαλλία μόνο το 17% των εργαζομένων αμείβεται με τον κατώτατο μισθό και μόνο το 8% με μισθούς άνω των 4.000 ευρώ. Επομένως, για άλλη μια φορά η Αριστερά πετάει συνθήματα, χωρίς να προσφέρει τίποτε στην μεσαία τάξη και στους φτωχούς.
Είναι δε τόσο υποκριτές, που έχουν μεν περιλάβει στο σχήμα τους την «Ανυπότακτη Γαλλία» του Μελανσόν, αλλά συγχρόνως και αναγνωρίζοντας την τοξικότητα του ανδρός – αντιεμβολιαστής που κατά την πανδημία πρωτοστατούσε στις διαδηλώσεις και τις συναθροίσεις μαζί με την Λεπέν, συμφωνώντας μαζί της ότι θα προτιμούσαν ένα «πιο παραδοσιακό εμβόλιο» – έσπευσαν να δηλώσουν ότι δεν τον προορίζουν για πρωθυπουργό!
Είναι γνωστό ότι μεταξύ τους διαφωνούν σε όλα:
Για την πυρηνική ενέργεια, οι κομμουνιστές συμφωνούν, οι σοσιαλιστές την βλέπουν ως μεταβατική λύση και οι οικολόγοι διαφωνούν πλήρως. Προ του αδιεξόδου, αποφάσισαν να κοροϊδέψουν, αφαιρώντας το ζήτημα από το πρόγραμμά τους!
Για το μεσανατολικό, ο Μελανσόν έχει πλήρως ταχθεί κατά του Ισραήλ (είναι γνωστός για τις αντισημιτικές δηλώσεις του), ενώ οι υπόλοιποι ζητούν πάντα αναφορά στην τρομοκρατία της Χαμάς. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι ο Μελανσόν έλαβε μέρος στις διαδηλώσεις κατά του Ισραήλ, ενώ οι υπόλοιποι δεν εμφανίστηκαν.
Δεν συμφωνούν με την τακτική του Μελανσόν να ρίχνει συνεχώς λάδι στη φωτιά, ούτε με δηλώσεις του τύπου «Οι σκύλοι του καθεστώτος καλούν σε ηρεμία, εμείς καλούμε για Δικαιοσύνη» ή «Η αστυνομία σκοτώνει».
Συνθήματα για νεκρούς αστυνομικούς
Τελευταίο (προεκλογικό κρούσμα), το σύνθημα που ακούστηκε στις διαδηλώσεις της Αριστεράς κατά της Ακροδεξιάς: «Ένας νεκρός αστυνομικός, μια ψήφος λιγότερη για τον Εθνικό Συναγερμό».
Ερωτηθείς, σε τηλεοπτική συνέντευξη για το συγκεκριμένο σύνθημα, ο Μελανσόν… υπερασπίστηκε στο δικαίωμα στο χιούμορ και στο γέλιο!
Η απάντησή του προκάλεσε γενική κατακραυγή, με τον κόσμο να διερωτάται πώς οι ειλικρινείς αριστεροί ψηφοφόροι θα δέχονταν να «φτύνουν στα φέρετρα των αστυνομικών για λίγες ψήφους».
Βρήκε την ευκαιρία και ο Μπαρντελά να δημοσιεύσει βίντεο με τους νεκρούς αστυνομικούς των τελευταίων χρόνων.
Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, το 2023 στη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 284% οι αντισημιτικές ενέργειες και κατά 29% οι αντιμουσουλμανικές.
Ενόψει συγκρουσιακής συγκατοίκησης
Με δεδομένο ότι ο Μπαρντελά έχει πει ότι «δεν θα γίνω συνεργάτης του Προέδρου» - ο Μακρόν έχει δηλώσει ότι θα παραμείνει Πρόεδρος ως το 2027 – η συγκατοίκηση προβλέπεται συγκρουσιακή.
Γιατί συμβαίνουν όλα αυτά; Προφανώς λόγω εκλογικού συστήματος:
Στον σημερινό πρώτο γύρο τα κόμματα θα διεκδικήσουν 577 μονοεδρικές περιφέρειες. Στον δεύτερο γύρο της επόμενης Κυριακής μπορούν να συμμετάσχουν μόνο οι υποψήφιοι που στον πρώτο γύρο συγκέντρωσαν άνω του 12,5%. Αν η αποχή φθάσει στο 50%, για να μπει στη μάχη του δεύτερου γύρου το τρίτο κόμμα πρέπει να έχει συγκεντρώσει ένα 25%. Στον δεύτερο γύρο το τρίτο κόμμα θα μπορέσει να μπει μόνο αν με αποχή της τάξης του 35%.
Μάλιστα, για να ηττηθεί η Ακροδεξιά θα πρέπει το τρίτο κόμμα (στις δημοσκοπήσει το κόμμα του Μακρόν) να παραιτηθεί υπέρ του δεύτερου (δηλαδή της Αριστεράς).
Ήδη στη Γαλλία έχουν αρχίσει να γίνονται σκέψεις για μια τεχνοκρατική κυβέρνηση…
Είναι, λοιπόν, ολοφάνερο ότι το πρόβλημα είναι το εκλογικό σύστημα, καθώς είναι πολύ δύσκολο να επιτυγχάνεται κοινοβουλευτική πλειοψηφία στη Βουλή, η οποία το προηγούμενο διάστημα πορεύτηκε χωρίς Δεδηλωμένη.
Νόμοι χωρίς Βουλή και προτάσεις μομφής
Γι’ αυτό και υπάρχει η πρόβλεψη του άρθρου 49-3 του Συντάγματος, όπου ένας νόμος μπορεί να ισχύει και να εφαρμόζεται χωρίς να περνά από το Κοινοβούλιο. Διαφορετικά στη χώρα δεν θα ψηφιζόταν ούτε ο προϋπολογισμός! Συνολικά το συγκεκριμένο άρθρο έχει εφαρμοστεί 90 φορές, αλλά αυτό πυροδοτεί εκρήξεις και διαδηλώσεις, καθώς στον κόσμο δεν αρέσει να εφαρμόζονται νόμοι που δεν έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή.
Και στο Κοινοβούλιο αρχίζουν οι προτάσεις μομφής. Η κυβέρνηση Μακρόν έχει υποστεί 32 προτάσεις μομφής (31 επί Ελιζαμπέτ Μπορν και 1 επί του 34χρονου Γκαμπριέλ Ατάλ, που βρέθηκε στον πρωθυπουργικό θώκο στις 9 Ιανουαρίου του 2024).
Ο Μελανσόν (που είχε υποστηρίξει ότι δεν θα ξανακατέβει στις εκλογές) προκάλεσε 9 ψηφοφορίες επί προτάσεων μομφής. Δεν έχει την δύναμη να επιβάλει τις απόψεις του (έξι φορές προσπάθησε ανεπιτυχώς να περάσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών), αλλά μπορεί να προκαλεί ανωμαλία στη Βουλή και στους δρόμους.
Τον Οκτώβριο του 2022, την πρόταση μομφής της Αριστεράς είχε υπερψηφίσει και το κόμμα της Λεπέν, ενώ σε ένα νομοσχέδιο, για να προκληθεί καθυστέρηση, είχαν υποβληθεί 3.500 τροπολογίες.
Τον Ιούλιο του 2022, η ανίερη συμμαχία της ακροδεξιάς και της ακροαριστεράς συνασπίστηκε για να μην υπερψηφιστούν τα μέτρα για την πανδημία.
Στον συνταξιοδοτικό νόμο (σύνταξη πριν τα 64 με 43 χρόνια εργασιακού βίου) είχαν υποβληθεί… 14.000 τροπολογίες!
Τότε η πρόεδρος της Βουλής είχε ρωτήσει τον Μελανσόν: «Έτσι θα το πάμε τώρα;». Και εκείνος απάντησε: «Ναι!».
Και έτσι το πήγαν από τον Ιούλιο του 2022, όταν ανέλαβε η κυβέρνηση Μακρόν.
Γι’ αυτό και τώρα, ο ακροδεξιός Μπαρντελά λέει ότι χρειάζεται απόλυτη πλειοψηφία για να κυβερνηθεί η χώρα! Στην οποία δεν επέτρεπαν ο ίδιος και λοιποί της ανίερης συμμαχίας να κυβερνηθεί όσο βρισκόταν στην εξουσία η κυβέρνηση Μακρόν.
Όταν το 2022 η Μακρόν πέτυχε μια καθαρή νίκη επί της Λεπέν, ακούστηκε ένας στεναγμός ανακούφισης σε όλη την Ευρώπη.
Δυο χρόνια μετά βρισκόμαστε πάλι στο «Βοήθα Παναγιά»!
Κι’ αυτό μοιάζει πια με σκωτσέζικο ντους αλά… γαλλικά!
*Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, δημοσιογράφος