Τα όπλα αυτά τα αγοράσαμε (εμείς) με το υστέρημα του Ελληνικού Λαού. Δεν μας τα έδωσε δωρεάν κανείς. Α.Α |
Ετήσια στρατιωτική στήριξη στην Ουκρανία τουλάχιστον 40 δισ. ευρώ, για την οποία θα δεσμεύονται υποχρεωτικά τα κράτη – μέλη, συζητούν από χτες στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Αμυνας του ΝΑΤΟ, πρόταση που προωθεί το τελευταίο διάστημα ο γγ της λυκοσυμμαχίας, Γ. Στόλτενμπεργκ, ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Ιούλη.
Το ΝΑΤΟ, με φόντο την πολύμηνη καθυστέρηση στην έγκριση του στρατιωτικού πακέτου 61 δισ. δολαρίων από το αμερικανικό Κογκρέσο και ενόψει μιας ενδεχόμενης επιστροφής του Ντ. Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, που χαρακτηρίζεται «απρόβλεπτη», επιδιώκει να εξασφαλίσει προβλεψιμότητα και σταθερότητα στη στρατιωτική υποστήριξη του Κιέβου και να μην αφήνονται πολλά στην «τύχη» τους. Παράλληλα, οι ΗΠΑ, ανεξαρτήτως προεδρίας, επιδιώκουν σταθερά την ανάληψη μεγαλύτερων στρατιωτικών δαπανών (για την Ουκρανία και συνολικότερα) από τους Ευρωπαίους «συμμάχους».
Εκτός από τη συγκέντρωση και τον συντονισμό της αποστολής εξοπλισμών, το ΝΑΤΟ θα αναλάβει και τον συντονισμό της εκπαίδευσης Ουκρανών στρατιωτών, που τώρα γίνεται είτε από μεμονωμένα κράτη είτε από την ΕΕ.
Στην ατζέντα της συνόδου των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, εκτός από την κατάσταση στο ουκρανικό πεδίο, βρίσκονται επίσης στρατιωτικά σχέδια που στοχεύουν στην «αποτροπή της Ρωσίας», η αντιμετώπιση πράξεων δολιοφθοράς σε «αμυντικούς» επιχειρηματικούς ομίλους και εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ, αλλά και ο πυρηνικός εκσυγχρονισμός και σχεδιασμός της «συμμαχίας».
Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να παρθούν από τους ηγέτες του ΝΑΤΟ κατά τη Σύνοδο Κορυφής στις 9 – 11 Ιούλη στην Ουάσιγκτον.
Παραδόσεις όπλων υποχρεωτικές για όλα τα κράτη – μέλη
Οι παραδόσεις όπλων στο Κίεβο αναμένεται να γίνουν υποχρεωτικές για όλα τα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ εκτός από την Ουγγαρία, δήλωσε ο Γ. Στόλτενμπεργκ, πριν από τη συνάντηση, και θα συντονίζονται από τον Αμερικανό στρατηγό Κρ. Κάβολι, διοικητή της ευρωπαϊκής διοίκησης των ΗΠΑ και από τον ανώτατο συμμαχικό διοικητή Ευρώπης.
Οι υπουργοί αναμένεται να εγκρίνουν ένα σχέδιο, όπου το ΝΑΤΟ ηγείται του συντονισμού της βοήθειας και της εκπαίδευσης, «ένα βασικό στοιχείο για το πακέτο μας για την Ουκρανία στη Σύνοδο Κορυφής της Ουάσιγκτον, μαζί με μια μακροπρόθεσμη οικονομική δέσμευση», τόνισε ο γγ του ΝΑΤΟ.
Συνέχισε λέγοντας ότι οι «σύμμαχοι» ήδη παρέχουν γύρω στα 40 δισ. ευρώ σε στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία κάθε χρόνο. «Πρέπει να διατηρήσουμε αυτό το ελάχιστο επίπεδο υποστήριξης για όσο χρειαστεί», για να λάβει το μήνυμα η Μόσχα, είπε.
Στο μεταξύ, «είδαμε ότι στις ΗΠΑ πέρασαν έξι μήνες μέχρι να συμφωνήσουν έναν συμπληρωματικό προϋπολογισμό για την Ουκρανία. Είδαμε επίσης ότι ορισμένες από τις υποσχέσεις που έχουν δώσει οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι δεν έχουν εκπληρωθεί. Επομένως αν μετατρέψουμε τις στρατιωτικές προσφορές από εθελοντικές συνεισφορές σε δεσμεύσεις του ΝΑΤΟ, φυσικά θα γίνει πιο εύρωστη, πιο αξιόπιστη» η στρατιωτική στήριξη των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, επισήμανε.
Ο Στόλτενμπεργκ εξήγησε πώς θα συντονιστεί η στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία: «Εξετάζουμε τώρα αυτό που συμβαίνει στο πλαίσιο του SAG-U (Ομάδα Βοήθειας Ασφαλείας για την Ουκρανία), η οποία εδρεύει κυρίως στο Βισμπάντεν. Είναι ένας αρκετά μεγάλος οργανισμός που βοηθά στη συγκέντρωση διαφορετικών τύπων όπλων ή πυρομαχικών, με τα σχετικά ανταλλακτικά, στη συντήρηση και επίσης συντονίζει μεγάλο μέρος της εκπαίδευσης».Το ΝΑΤΟ προσαρμόζει τις «πυρηνικές δυνατότητες»
Σε μια σπάνια αναφορά στο πυρηνικό οπλοστάσιο της «Δύσης», ο Στόλτενμπεργκ μίλησε για τις προσπάθειες του ΝΑΤΟ να προσαρμόσει τις δυνατότητές του «στις τρέχουσες απειλές για την ασφάλεια», ενώ και η Ρωσία διεξάγει ασκήσεις ετοιμότητας των πυρηνικών της δυνάμεων, έχει αναπτύξει τακτικά πυρηνικά στη Λευκορωσία και απειλεί να αλλάξει το πυρηνικό της δόγμα.
Ετσι, η σύνοδος των υπουργών Αμυνας περιλαμβάνει επίσης μια συνάντηση της Ομάδας Πυρηνικού Σχεδιασμού.
«Εχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο σε αυτήν την προσαρμογή: Τον Ιούνη, τα πρώτα μαχητικά αεροσκάφη F-35 κηρύχθηκαν έτοιμα από την Ολλανδία για την πυρηνική αποστολή του ΝΑΤΟ. Και οι ΗΠΑ εκσυγχρονίζουν τα πυρηνικά τους όπλα στην Ευρώπη», είπε.
Πρόκειται για «τις συμφωνίες κοινής χρήσης πυρηνικών του ΝΑΤΟ που είναι πολύ γνωστές εδώ και πολλά, πολλά χρόνια. Δεν υπάρχει νέα πολιτική. Αυτή είναι μια καθιερωμένη διαδικασία, όπου οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει πυρηνικές βόμβες στην Ευρώπη και όπου ορισμένοι σύμμαχοι συμμετέχουν στην κοινή χρήση».
Παρότι είναι ευρέως γνωστό πως οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει πυρηνικές βόμβες σε διάφορες τοποθεσίες στην Ευρώπη (όπως σε Βέλγιο, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Τουρκία), σπανίως αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ αναφέρονται δημοσίως σε αυτά τα όπλα.
Ο γγ του ΝΑΤΟ αναφέρθηκε επίσης στην «επικίνδυνη ρητορική» της Ρωσίας για τα πυρηνικά, καθώς και στον αυξημένο αριθμό στρατιωτικών ασκήσεων ετοιμότητας για τη χρήση τους.
Ρωσικά και λευκορωσικά στρατεύματα ξεκίνησαν το δεύτερο στάδιο ασκήσεων επιχειρησιακής ετοιμότητας για τη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων, με φόντο τις συζητήσεις για αποστολή «Δυτικών» στρατιωτικών εκπαιδευτών και την έγκριση για χτυπήματα με ΝΑΤΟικά όπλα σε ρωσικό έδαφος στα σύνορα με το Χάρκοβο.
Ο Στόλτενμπεργκ αναφέρθηκε επίσης στον εκσυγχρονισμό των πυρηνικών όπλων της Κίνας, υπογραμμίζοντας ότι αναμένεται τα επόμενα χρόνια να αυξήσει τους πυρηνικούς πυραύλους της, εκ των οποίων κάποιοι είναι σε θέση να πλήξουν εδάφη χωρών του ΝΑΤΟ.
Παράλληλα με τα παραπάνω, ο ίδιος προανήγγειλε ενισχυμένη δράση απέναντι σε Ρώσους κατασκόπους στις χώρες του ΝΑΤΟ, στον απόηχο των «εχθρικών δραστηριοτήτων από τη Μόσχα», που περιλαμβάνουν «πράξεις δολιοφθοράς και κυβερνοεπιθέσεις».
«Εχουμε δει αρκετά παραδείγματα δολιοφθοράς, απόπειρας εμπρησμών ή κυβερνοεπιθέσεων, παραπληροφόρησης», δήλωσε και επισήμανε ότι οι υπουργοί θα συζητήσουν τις δυνατότητες του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας κρίσιμης σημασίας θαλάσσιων υποδομών και υποδομών στον κυβερνοχώρο.
Μίλησε επιπλέον για «αυστηρότερους περιορισμούς στο προσωπικό των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών».
Πηγή: Εφημερίδα «Ριζοσπάστης» imerodromos.gr
Πηγή: i-epikaira.blogspot.com