Η στρατηγική συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας και οι φήμες για «ψύχρα» στις σχέσεις Μητσοτάκη - Μακρόν.
Από τον περασμένο Οκτώβριο και την ημέρα που καθελκύστηκε ο «Κίμων», η πρώτη Belharra που θα μπει στον στόλο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού το 2025 προς επιβεβαίωση της στρατηγικής συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας, καταγράφηκαν εξελίξεις σε ό,τι αφορά τα εξοπλιστικά της Ελλάδας σε σχέση με την Ουάσιγκτον (ενδεικτική η επιστολή του Αντονι Μπλίνκεν στον Κυριάκο Μητσοτάκη), όχι με το Παρίσι, χωρίς πάντως οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ που έχουν μακρινό ορίζοντα να «κόβουν» στο μεταξύ την πορεία των γαλλικών προγραμμάτων.
Τελευταία έρχονται στο προσκήνιο νεότερες πληροφορίες για τους εξοπλισμούς και μεταξύ άλλων ζεσταίνεται το σενάριο για την αξιοποίηση εκ μέρους της Αθήνας της μέχρι σήμερα ανενεργής προαίρεσης για τέταρτη φρεγάτα FDI Belharra. Την επιλογή αυτή, η οποία εν πολλοίς θα είναι μια πολιτική απόφαση, κρατά πράγματι στο τραπέζι η κυβέρνηση, αξιολογώντας την όμως με βάση τα οικονομικά μεγέθη και τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού.
Οι «αποστάσεις» των δύο ηγετών Εκτός από τους εξοπλισμούς, έχουν προηγηθεί άλλου χαρακτήρα γεγονότα που ολοένα και ενέτειναν τη φημολογία για ξαφνικές αποστάσεις στις σχέσεις του έλληνα Πρωθυπουργού και του γάλλου προέδρου και για χειρισμούς που έχουν ενοχλήσει είτε τη μία είτε την άλλη πλευρά: η πρόταση της πολιτικής ομάδας στην οποία ανήκει το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν στις Βρυξέλλες για το ψήφισμα που αφορά την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα και το οποίο έφερε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση το Μαξίμου, οι διαφαινόμενες διαφορετικές προσεγγίσεις Μητσοτάκη και Μακρόν στο εν εξελίξει παρασκηνιακό power game που θα κλιμακωθεί μετά την ευρωκάλπη για τα πρόσωπα-κλειδιά του επόμενου πενταετούς κύκλου της Ευρώπης, η άμεση απόρριψη από τον Μητσοτάκη της προοπτικής αποστολής δυτικών στρατευμάτων στα πεδία μαχών στην Ουκρανία, ένα θέμα που είχε ανοίξει ο Μακρόν ως μελλοντικό ενδεχόμενο.
Η επόμενη ημέρα στην Ευρώπη Στη σεναριολογία για… ψύχρα στις σχέσεις Μητσοτάκη και Μακρόν προστέθηκε και η απουσία τελικά ενός κοινού πλάνου των δύο ηγετών από την Αρχαία Ολυμπία κατά την αφή της Ολυμπιακής Φλόγας λόγω της επίσκεψης του γάλλου προέδρου στα χωριά της οροσειράς του Βερκόρ. Πάντως, ειδικά ενόψει της ευρωκάλπης τόσο ο Μητσοτάκης όσο και άλλοι ηγέτες διεκδικούν ενισχυμένο ρόλο στο «παιχνίδι» της επόμενης μέρας.
Την ώρα που ο Πρωθυπουργός έχει υπογράψει (μαζί με τον πολωνό ομόλογό του Ντόναλντ Τουσκ) τη στήριξη εκ μέρους της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς (του ΕΛΚ) της υποψηφιότητας για δεύτερη φορά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Κομισιόν, ο Μακρόν φέρεται ως εμπόδιο στον δρόμο της. Σύμφωνα με το Bloomberg, ο γάλλος πρόεδρος βρίσκεται ήδη σε επαφή με άλλες πρωτεύουσες, όπως η Ρώμη, για το ενδεχόμενο να υπάρχει ένας τεχνοκράτης όπως ο Μάριο Ντράγκι στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
tanea.gr-Ελένη Ευαγγελοδήμου
Πηγή: https://www.enoplos.gr/2024/05/oi-fregates-anathermainoun-tis-sxeseis-tis-athinas-me-to-parisi.html