22.4.24

Το πολεμικό θέατρο μεταξύ Ισραήλ και Ιράν έκλεισε: Ήρθε η ώρα της διπλωματίας ή του ολέθρου;




Του Σωτήρη Σιδέρη
Την ώρα που οι ΗΠΑ με τον παγκοσμίως γνωστό κυνισμό τους, έθεταν βέτο στην ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ, το Ισραήλ ενημέρωνε την Ουάσιγκτον ότι θα πραγματοποιήσει επίθεση στο Ιράν. Κατά τις πρώτες πληροφορίες η έγκριση δεν δόθηκε, η επίθεση όμως έγινε, αλλά κατά κοινή ομολογία ήταν τόσο αδύναμη που κάνει πολλούς να αναρωτιούνται αν το Ισραήλ είναι πράγματι τόσο άγριο και σκληρό ή πλέον φοβάται.Ότι και να ισχύει, γεγονός είναι ότι ο πρώτος κύκλος έκλεισε.
Η τελική έκβαση της ιστορίας, επίθεση -αντεπίθεση προκαλεί μάλλον ανακούφιση στον κόσμο. Το πολεμικό θέατρο ήταν άριστα σκηνοθετημένο, πλαισιωμένο με διακηρύξεις και δηλώσεις υπέρ της βίας, αλλά τελικά η αυτοσυγκράτηση που ζητούσαν όλοι υπερίσχυσε. Η Τεχεράνη έχει υποβαθμίσει την ισραηλινή επίθεση τόσο πολύ, που μιλά σχεδόν υποτιμητικά. Ότι έγιναν επιθέσεις με drones που καταρρίφθηκαν, ότι τελικά δεν υπήρξαν ζημιές ή θύματα. Οι πληροφορίες μιλούν για επιθέσεις κοντά στο Ισφαχάν και σε βάση του Ιράν στη Συρία. Με τις ώρες θα μάθουμε περισσότερα. Ίσως το κέρδος από αυτή την ιστορία είναι ότι οι ΗΠΑ είναι ο ενδιάμεσος συνομιλητής μεταξύ Ιράν και Ισραήλ. Οπότε αλλάζουμε στάδιο …
Στο Ισραήλ επικρατεί κάποια αμηχανία. Οι ειρηνιστές που γίνονται όλο και πιο δυναμικοί και πλέον στρέφονται και κατά της κυβέρνησης Νετανιάχου, προφανώς ανακουφίστηκαν θεωρώντας ότι η επίθεση και η αντεπίθεση ολοκληρώθηκαν και τώρα επανέρχονται στην προηγούμενη κατάσταση και στο αίτημά τους για διακοπή του πολέμου στη Γάζα. Αντίθετα, οι σκληροπυρηνικοί δεν πρέπει να έμειναν ικανοποιημένοι καθώς θεωρούν την απάντηση του Τελ Αβίβ πολύ αδύναμη. Είναι πολύ ενδιαφέρον να δούμε πως θα επηρεαστούν οι πολεμικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα και πως θα εξελιχθεί η στάση των ΗΠΑ έναντι του Νετανιάχου.
Τα συμπεράσματα και τα σενάρια
Το ενδιαφέρον, όπως προαναφέρθηκε είναι ότι, στις ΗΠΑ, μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα Αμερικανούς αξιωματούχους ανέφεραν πως η Ουάσιγκτον είχε προειδοποιηθεί για μια ισραηλινή επίθεση εναντίον του Ιράν, όμως ούτε ενέκρινε την επιχείρηση ούτε διαδραμάτισε κάποιο ρόλο στην εκτέλεσή της.
Το πρακτορείο Irna διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει «καμιά πληροφορία που να κάνει λόγο για πυρά συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας».
Ο φόβος κυριάρχησε και στις δύο πλευρές. Αν πάρουμε τοις μετρητοίς κάθε κίνηση που έγινε στην σκακιέρα της Μέσης Ανατολής δύο είναι τα πρώτα συμπεράσματα.
1. Ότι οι ΗΠΑ συνομιλούν και με το Ιράν, τήρησαν την υπόσχεσή τους ότι δεν θα στηρίξουν το Ισραήλ σε κλιμάκωση και έλαβαν υπόψη τους την ισχύ της Τεχεράνης. Το Ισραήλ, χωρίς την στρατιωτική στήριξη των ΗΠΑ και χωρίς πολιτική στήριξη από τη Δύση, χάνει το μεγαλύτερο μέρος της ισχύος του και αυτό αποδείχθηκε το βράδυ της 18ης Απριλίου.
2. Ότι το Ιράν κέρδισε τις εντυπώσεις στο πολεμικό θέατρο, ακόμη και συμφωνημένο. Αυτό γιατί μέχρι χθες όλοι το θεωρούσαν εξαιρετικά αδύναμο σε σχέση με το Ισραήλ, το οποίο έχει δίπλα του, όχι μόνο τις ΗΠΑ, αλλά όλη τη Δύση και τα συστήματά τους. Αποδείχθηκε ότι το Ιράν έστω και μόνο του είναι αρκετά ισχυρό για να υποτιμηθεί και είναι βέβαιο ότι στο εξής θα το λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους. Οπότε θα συμβούν δύο πράγματα. Ή οι ΗΠΑ θα πρωταγωνιστήσουν με στόχο ένα ισχυρό μορατόριουμ μεταξύ των δύο χωρών και στη Μέση Ανατολή ή οι σκληροπυρηνικού σε Ισραήλ, ΗΠΑ και Ιράν θα πάρουν τα ηνία και το πολεμικό θέατρο θα γίνει πολεμικός εφιάλτης για όλο τον κόσμο. Οι επόμενες κινήσεις στη Γάζα, η συνέχιση ή μη του πολέμου δια αντιπροσώπων στην περιοχή, θα επηρεάσουν σαφώς και θα οδηγήσουν είτε σε μορατόριουμ, που είναι η καλή εκδοχή, είτε σε κλιμάκωση.
Η επίθεση του Ισραήλ
Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim δεν φαίνεται να υπάρχει «καμιά πληροφορία για επίθεση από το εξωτερικό, μετά τις εκρήξεις που ακούστηκαν στο Ιράν, ενώ Ιρανός αναλυτής δήλωσε σήμερα στην κρατική ιρανική τηλεόραση πως τα μίνι drones, τα οποία καταρρίφθηκαν από την αντιαεροπορική άμυνα στο Ισφαχάν, χειρίζονταν «άτομα που είχαν διεισδύσει στο εσωτερικό του Ιράν».
Το Tasnim που προφανώς είναι υπό πλήρη έλεγχο του κράτους, εξήγησε πως «μονάδες αντιαεροπορικής άμυνας δραστηριοποιήθηκαν σε ορισμένα μέρη όπως η Ισφαχάν και η Ταμπρίζ», μια πόλη στο βόρειο Ιράν. «Όμως αυτά τα μέτρα οφείλονταν στη μεγάλη ευαισθησία των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας εξαιτίας της τρέχουσας κατάστασης και στο 'ενδεχόμενο' να εντοπίσθηκαν ορισμένα μικρά drones», υπογράμμισαν οι πηγές στο Tasnim.
Η εμμονή των ΗΠΑ να μην στηρίζουν την ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ και να μην πιέζουν αποτελεσματικά για την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτος είναι μια μεγάλη πληγή στην ιστορία της Δύσης. Και πηγή του προβλήματος. Αν λοιπόν καρποφορήσει η πρωτοβουλία Ισπανίας -Ιρλανδίας για αναγνώριση, η ροή της ιστορίας θα αλλάξει. Εις βάρος και των ΗΠΑ και του Ισραήλ .

Πηγή: omegapress.gr

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com