* ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ * ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ * ΥΠΕΡΚΟΜΜΑΤΙΚΗ *ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΗ * ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ 24ωρη ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ *ΕΦΕΔΡΙΚΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ : 1) www. fnpress.blogspot.gr ----- Email: sv1salfa@gmail.com -
14.4.24
Σενάρια Βουλγαρίας ονειρεύεται ο Κασσελάκης!
Σοφία Βούλτεψη
Διπλές εκλογές ζητά τώρα ο κ. Κασσελάκης! Να πάμε τον Ιούνιο και σε εθνικές εκλογές, μαζί με τις ευρωεκλογές. Για να δούμε, λέει, «πού είναι το ζύγι»! Για να πέσει, λέει, ο μανδύας του 41%! Όπως θα συμβεί στη Βουλγαρία, που ετοιμάζεται να στήσει κάλπες για έκτη φορά μέσα σε τρία χρόνια, στις 9 Ιουνίου, μαζί με τις ευρωεκλογές. Το γεγονός ότι στον ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να λένε ένα πράγμα και το αντίθετό του μέσα σε λιγότερο από δέκα μέρες δεν προκαλεί έκπληξη.
Ούτε συμβαίνει για πρώτη φορά! Στις 31 του Μαρτίου, σε συνέντευξή του στον Alpha, ο κ. Κασσελάκης είπε: «Τον προκαλώ (σ.σ. τον Κ. Μητσοτάκη), όπως έχω προκαλέσει και πριν από μία εβδομάδα, ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές και να δούμε το ζύγι πού είναι».
Την επομένη, πρωταπριλιά, η εκπρόσωπός του κ. Κεχαγιά είπε στον Σκάι: «Ζητάμε διπλές εκλογές».
Στις 9 Απριλίου, η «Καθημερινή» δημοσίευσε άρθρο του κ. Κασσελάκη υπό τον τίτλο «Γιατί ζητάω εκλογές». Εκεί δεν αναφέρεται πλέον σε διπλές εκλογές. Προς επίρρωσιν, την ίδια μέρα, η κ. Κεχαγιά, μιλώντας στον Real Fm, μας υπογράμμισε ότι στο άρθρο «δεν υπάρχει η λέξη διπλές εκλογές».
Και προχώρησε σε μια καταπληκτική ανάλυση. Όπως είπε, «όταν λέμε ανατροπή δεν εννοούμε ότι η Ν.Δ. δεν θα είναι πρώτο κόμμα. Θεωρούμε ότι θα είμαστε το δεύτερο κόμμα και η κυβέρνηση θα έχει τέτοια φθορά (σ.σ. στις ευρωεκλογές) που θα υπάρξει ανατροπή στην πολιτική εικόνα. Εξ αυτού του λόγου ζητάμε και τις εκλογές (σ.σ. τις εθνικές). Άλλο η κυβέρνηση να έχει 41% και άλλο 31-32% και το δεύτερο κόμμα 17, 18 ή 20%».
Δηλαδή, ξέρουν ότι θα είναι δεύτερο κόμμα με αβυσσαλέα διαφορά από το πρώτο, αλλά θέλουν εκλογές! Μετά, η κ. Κεχαγιά το ξανασκέφτεται και το… διορθώνει:
«Δεν λέμε ότι ο στόχος μας είναι η δεύτερη θέση, εμείς λέμε ότι είμαστε κόμμα εξουσίας. Εμείς το ποσοστό των ευρωεκλογών θα το συγκρίνουμε με το ποσοστό του Ιουνίου 2023».
Μπορούν να το συγκρίνουν με ό,τι θέλουν και να λένε ό,τι θέλουν, έτσι κι’ αλλιώς υπάρχει τρικυμία εν κρανίω: Θέλουμε διπλές εκλογές, δεν θέλουμε διπλές εκλογές, θέλουμε εκλογές, αλλά ξέρουμε ότι θα είμαστε δεύτερο κόμμα, θέλουμε ανατροπή αλλά η Ν.Δ. θα είναι πρώτο κόμμα, η ανατροπή θα αφορά την… πολιτική εικόνα και άλλα τέτοια.
Μιλάνε για αυτοδύναμη κυβέρνηση που εξελέγη πριν από λιγότερο από έναν χρόνο! Και ζητάνε να τρέχουμε από εκλογές σε εκλογές για να ανεβαίνει στη ζυγαριά ο κ. Κασσελάκης!
Από κάλπη σε κάλπη
Την προηγούμενη Τρίτη ο πρόεδρος Ράντεφ της Βουλγαρίας διόρισε υπηρεσιακή κυβέρνηση και όρισε ως ημερομηνία διεξαγωγής νέων εκλογών την 9η Ιουνίου, μαζί με τις ευρωεκλογές.
Στη γειτονική χώρα, μετά από κάθε κάλπη, είτε ξαναστήνονταν κάλπες, είτε σχηματίζονταν κυβερνήσεις συνεργασίας που διαλύονταν μέσα σε λίγους μήνες! Είναι σαφές ότι ο κ. Κασσελάκης δεν θέλει σταθερές κυβερνήσεις. Προτιμά το χάος! Θέλει μια ασταθή Ελλάδα μέσα σε έναν εξαιρετικά ασταθή κόσμο!
Το 2021, η Βουλγαρία χρειάστηκε να πάει σε εκλογές τρεις φορές μέσα σε έναν χρόνο – τον Απρίλιο, τον Ιούλιο και τον Νοέμβριο. Ελέω απλής αναλογικής, βεβαίως, αλλά και του κατακερματισμού του πολιτικού σκηνικού. Σ’ αυτό το τελευταίο φαίνεται ότι ποντάρει ο κ. Κασσελάκης, με σκοπό μια ακόμη πρόσκαιρη συμμαχία όπως αυτή που σχηματίστηκε κατά την διαδικασία της πρότασης δυσπιστίας. Μέχρι συγχαρητήρια σ’ αυτούς που διέσπασαν το κόμμα του δίνει!
Στη Βουλγαρία, μετά τις εκλογές του Απριλίου 2021, ακολούθησαν τρεις μήνες άκαρπων διαπραγματεύσεων. Μετά τις εκλογές του Ιουλίου 2021, οι διαπραγματεύσεις κράτησαν τέσσερις μήνες. Και ξανά εκλογές τον Νοέμβριο του 2021.
Τελικά, κυβέρνηση σχηματίστηκε τον Δεκέμβριο του 2021, υπό τον Κίριλ Πέτκοφ. Η οποία έπεσε τον Ιούνιο του 2022, μετά από πρόταση δυσπιστίας. Ο κυβερνητικός συνασπισμός διαλύθηκε λόγω διαφωνιών για τις δημόσιες δαπάνες και με αφορμή το βέτο για τα Σκόπια. Είχε προηγηθεί, στις 8 Ιουνίου, η αποχώρηση από την τετρακομματική κυβέρνηση του κόμματος «Υπάρχει τέτοιος λαός», που κατήγγειλε υποχωρήσεις στο θέμα της διένεξης με τα Σκόπια.
Πέντε εκλογές σε δύο χρόνια!
Στις 2 Οκτωβρίου 2022 ξαναστήθηκαν κάλπες, οι τέταρτες μέσα σε 1,5 χρόνο. Και άρχισαν ξανά οι διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης. Δεν καρποφόρησαν και η χώρα πήγε για πέμπτη φορά σε εκλογές, τον Απρίλιο του 2023, με άνοδο του φιλορωσικού κόμματος.
Για να λυθεί το πρόβλημα, η Επίτροπος Μαρίγια Γκάμπριελ παραιτήθηκε από το αξίωμά της στην ΕΕ. Τον Ιούνιο του 2023, τα δύο μεγαλύτερα κόμματα - GERB και της Ένωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων (GERB-SDS) και Συνεχίζουμε την Αλλαγή-Δημοκρατική Βουλγαρία (PP-DB) - αποφάσισαν να συνεργαστούν με εναλλαγή στον πρωθυπουργικό θώκο. Ο Νικολάι Ντένκοφ ανέλαβε πρωθυπουργός και η Μαρίγια Γκάμπριελ υπουργός των Εξωτερικών. Δεν πέρασαν δέκα μήνες και η συμμαχία διαλύθηκε.
Στα τέλη Μαρτίου, καθώς με βάση την συμφωνία ο Ντένκοφ παραιτήθηκε και επρόκειτο να αναλάβει η Γκράμπριελ, οι δύο εταίροι διαφώνησαν για τις μεταρρυθμίσεις, αλλά και στην μοιρασιά των υπουργείων. Αφού διαπραγματεύονταν επί είκοσι μέρες!
Οι Συντηρητικοί υποστήριζαν ότι απαιτείται ένας γενικός ανασχηματισμός, ενώ οι Φιλελεύθεροι επέμεναν ότι το μόνο που χρειαζόταν ήταν η εναλλαγή στο αξίωμα του πρωθυπουργού. Ως αποτέλεσμα, ένδεκα υπουργοί, συμπεριλαμβανομένου και του Ντένκοφ αρνήθηκαν να εισέλθουν στην κυβέρνηση της Γκάμπριελ.
Από την πλευρά της, η Γκράμπριελ αρνήθηκε να αναλάβει πρωθυπουργός. Όπως είπε, «η απουσία συμφωνίας στις διαπραγματεύσεις καθιστά άνευ ουσίας την διαδικασία ορισμού πρωθυπουργού».
Η έκτη κάλπη
Έτσι, η συμμαχία διαλύθηκε και ο πρόεδρος Ράντεφ ανέθεσε στον επικεφαλής του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ντίμιταρ Γκλάβτσεφ, να συγκροτήσει μια μεταβατική κυβέρνηση για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών.
Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι ανησυχίες για αύξηση της ρωσικής επιρροής και των ρωσικών παρεμβάσεων στη βουλγαρική πολιτική σκηνή.
Η Βουλγαρία οδεύει προς νέες εθνικές εκλογές, με την πολιτική ζωή σε αχαρτογράφητα νερά και την πολιτική σταθερότητα στον αέρα.
Κάτι τέτοιο οραματίζεται για την Ελλάδα ο κ. Κασσελάκης, αν και γνωρίζει ότι το κόμμα του απέχει παρασάγγας από το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας.
Δεν συμβαίνει δηλαδή στην Ελλάδα αυτό που συμβαίνει στη Βουλγαρία, όπου τα δύο μεγάλα κόμματα βρίσκονται συνεχώς γύρω στο 25% το καθένα – πότε λίγο πάνω το ένα, πότε λίγο πάνω το άλλο.
Ακόμη και αν ο κ. Κασσελάκης πετύχαινε – πράγμα αδύνατον, όπως όλα δείχνουν – λίγο πάνω από το 17% των εθνικών εκλογών, όπως ο ίδιος έθεσε ως διακηρυγμένο στόχο, πάλι η απόσταση θα ήταν μεγάλη.
Ποντάρει, όμως, στη χαλαρή ψήφο και στην εργαλειοποίηση της τραγωδίας των Τεμπών για να μειώσει την δύναμη της Νέας Δημοκρατίας και να περάσει τα υπόλοιπα χρόνια ως τις εθνικές εκλογές επικαλούμενος το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.
Σ’ αυτόν τον πολιτικό τυχοδιωκτισμό μόνο ο κυρίαρχος λαός με την ψήφο του μπορεί να υψώσει ένα τείχος προστασίας της Δημοκρατίας και της σταθερότητας.
*Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, δημοσιογράφος