Μας βάζει τα γυαλιά με τα επιχειρήματα που προβάλλει.
Ο δημοσιογράφος του Sportdog.gr Χρήστος Κωνσταντινίδης, κάνει λόγο στην εκπομπή Leaders για το άρθρο Τούρκου ακαδημαϊκού και ακτιβιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υποστηρίζει ξεκάθαρα και με σαφήνεια, ότι η Άγκυρα είναι αυτή που παραβιάζει τη συνθήκη της Λωζάνης.
Πόσες φορές έχετε ακούσει Τούρκους υψηλόβαθμους αξιωματούχους να ισχυρίζονται, ότι η Ελλάδα παραβιάζει τη συνθήκη της Λωζάνης και για αυτόν τον λόγο επικαλούνται αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, ενώ ταυτοχρόνα αμφισβητούν την ελληνική κυριαρχία στο αρχιπέλαγος και στην Ανατολική Μεσόγειο; Έχετε καταμετρήσει ποτέ πόσες φορές η Τουρκία προβάλλει τέτοιες αξιώσεις. Είναι τόσο πολλές που θεωρούνται αμέτρητες και πλέον τείνουν στο άπειρο.
Πόσες φορές όμως είδατε Έλληνα υψηλόβαθμο αξιωματούχο να απαντά σε έντονο ύφος και να βάζει την Τουρκία στη θέση της με την ανάλογη ρητορική; Με εξαίρεση το «ξύλο» που έριξε ο Νίκος Δένδιας το 2021 όταν ήταν Υπουργός Εξωτερικών στον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και μάλιστα μέσα στην Άγκυρα, δεν νομίζω να θυμάται κανείς τόσο δυναμική απάντηση Έλληνα πολιτικού.
Τούρκοι μας δίνουν επιχειρήματα
Και όμως εδώ έρχονται οι Τούρκοι να μας βάλουν τα γυαλιά. Για την ακρίβεια Τούρκος Ακαδημαϊκός δηλώνει, ότι η Τουρκία έχει παραβιάσει πολλές δεκαετίες πριν τη Συνθήκη της Λωζάνης.
Ο λόγος για τον Μπασκίν Οράν, ο οποίος, σε άρθρο του στην προσωπική του ιστοσελίδα (baskinoran.com) αναφέρεται στον διωγμό των Ελλήνων από την Κωνσταντινούπολη το 1964. Τί συνέβη τότε; Η κυβέρνηση Ινονού επικαλούμενη τα γεγονότα της Κύπρου ζήτησε από Έλληνες που έφεραν ελληνικά διαβατήρια στην Κωνσταντινούπολη να εγκαταλείψουν τη χώρα το συντομότερο δυνατό, παρόλο που τα παιδιά τους ήταν Τούρκοι πολίτες.
Η τουρκική κυβέρνηση κατήγγειλε μονομερώς τη Συμφωνία Διαμονής, Εμπορίου και Ταξιδιού της 30ής Οκτωβρίου 1930 στις 16 Μαρτίου 1964, με αποτέλεσμα 8.600 άνθρωποι να απελαθούν με μόνο 200 TL στην τσέπη τους (22$ τότε) και μια βαλίτσα 20 κιλών με τα προσωπικά τους αντικείμενα. Με μυστικό διάταγμα κατασχέθηκαν επίσης 2.902 ακίνητα. Χρειάστηκε επίσης να φύγουν κι άλλοι 30.000 Έλληνες τουρκικής υπηκοότητας, επειδή μέλη της οικογένειάς τους απελαύνονταν και δεν μπορούσαν να τους αφήσουν, αλλά και λόγω του ανθελληνικού κλίματος που επικρατούσε.
Ο Μπασκίν Οράν λέει ανοιχτά, ότι οι συγκεκριμένες απελάσεις ήταν μία κατάφωρη παραβίαση της Λωζάνης.
Οι παραβιάσεις που έγιναν κατά τον Τούρκο καθηγητή Πολιτικών Επιστημών ήταν οι εξής:
-Πρώτον το άρθρο 38 της συνθήκης της Λωζάνης που προβλέπει ότι «η τουρκική κυβέρνηση αναλαμβάνει να προστατεύσει τις ελευθερίες όλων όσοι κατοικούν στην Τουρκία ανεξαρτήτως εθνικότητας».
-Δεύτερον, αυτοί οι Έλληνες υπήκοοι είχαν κηρυχθεί etabli στην Κωνσταντινούπολη με βάση το άρθρο 2/α της Συμφωνίας Υποχρεωτικής Ανταλλαγής της Λωζάνης του Ιανουαρίου 1923. Επιπλέον, υπάρχει και μια άλλη σημαντική παραβίαση της Λωζάνης: η παραβίαση της πληθυσμιακής ισορροπίας. Όταν έγινε η Συμφωνία Ανταλλαγής, είχαν απομείνει περίπου 120.000 Έλληνες στην Κωνσταντινούπολη, αλλά σήμερα υπάρχουν περίπου 120.000 Μουσουλμάνοι στη Δυτική Θράκη, ενώ στην Κωνσταντινούπολη έχουν απομείνει περίπου 2.000 Έλληνες σήμερα. Ούτε η εισβολή του 1974 στην Κύπρο δεν προκάλεσε τέτοια εξαφάνιση της ελληνικής μειονότητας όσο το 1964, λέει χαρακτηριστικά ο Μπασκίν Οράν.
Οι συνέπειες των απελάσεων
Οι συνέπειες αυτών των γεγονότων ήταν εμφανείς και στην τουρκική κοινωνία. Οι Έλληνες κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης αντικαταστάθηκαν από αυτούς που ήρθαν από την Ανατολία για να βρουν δουλειά. Η Κωνσταντινούπολη έχει γίνει φτωχότερη από κάθε άποψη, ειδικά από άποψη πολιτισμού, σύμφωνα με τον Οράν. Ως αποτέλεσμα των γεγονότων του 1964 και του 1974, λεηλατήθηκαν πολλές ελληνικές περιουσίες.
Τα γεγονότα του 1964 άνοιξαν επίσης το δρόμο για αντίποινα από την Ελλάδα, που άρχισε να απελαύνει μουσουλμάνους που ζούσαν στα Δωδεκάνησα (Κως και Ρόδος) και απαγόρευσε το κάλεσμα για προσευχή από τους μιναρέδες των τζαμιών. Όλα αυτά μας θυμίζουν το θλιβερό ρητό για τα δικαιώματα των μειονοτήτων: «Όταν οι ελέφαντες τσακώνονται, το γρασίδι ποδοπατιέται», λέει ο Οράν.
Οπότε, όποτε ακούμε τους γείτονες, να προκαλούν και να μιλούν για παραβίαση της συνθήκης της Λωζάνης και για αποστρατιωτικοποίηση, οι Έλληνες αξιωματούχοι, να τους τρίβουν στη μούρη τα εγκλήματά τους και όχι να δίνουν γλυκανάλατες και ξενέρωτες απαντήσεις.Ποιος είναι ο Μπασκίν Οράν
Ο Μπασκίν Οράν γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1945. Προέρχεται από οικογένεια Κεμαλιστών. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στην Άγκυρα, το 1974 ολοκλήρωσε το διδακτορικό του και συνέχισε τις σπουδές του στη Γενεύη για τις μειονότητες, με τις οποίες ασχολήθηκε στην ακαδημαϊκή του πορεία, ως καθηγητής του Πανεπιστημίου της Άγκυρας, όπως και με θέματα εθνικισμού , παγκοσμιοποίησης , τουρκικής εξωτερικής πολιτικής και σχέσεων κράτους και θρησκείας.
Ως φοιτητής ήταν αριστερός ακτιβιστής, ένιωθε πως βρίσκεται κοντά στον κομμουνισμό, ενώ δύο φορές στην καριέρα του απολύθηκε από το Πανεπιστήμιο κατά τη διάρκεια δύο πραξικοπημάτων (1971, 1980).
Αρθρογραφούσε σε πολλά τουρκικά έντυπα, όπως οι εφημερίδες Birgün, Radikal, Büyük Meclis, Yeni Gündem, Ikibin'e doğru, Tempo, Aydınlık αλλά και την εφημερίδα Agos, του Αρμένιου δημοσιογράφου και συγγραφέας Χραντ Ντινκ, ο οποίος δολοφονήθηκε το 2007.
Ο Μπασκίν Οράν ισχυρίζεται ότι οι περισσότερες από τις συγκρούσεις στην Τουρκία οφείλονται στην επιλογή της Δημοκρατίας να στηριχθεί στην τουρκική ταυτότητα και απορρίπτει τον μύθο, ότι ο κεμαλισμός ήταν η πηγή της κοινωνίας ισότητας.
Μετά από μία συζήτηση με κουρδική προσωπικότητα στράφηκε στο πρόβλημα των μειονοτήτων και του εθνικισμού εντός της Τουρκίας. Το βιβλίο του «Μειονότητες στην Τουρκία: έννοιες, θεωρία, Λωζάνη, εσωτερική νομοθεσία, νομολογία, πρακτική» έγινε Best Seller στην Τουρκία εν μέσω αντιδράσεων.
Ο Οράν εκπροσωπεί την Τουρκία στην Επιτροπή κατά του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας του Συμβουλίου της Ευρώπης . Στις 15 Δεκεμβρίου 2008, μαζί με τους Ahmet İnsel, Ali Bayramoğlu, Cengiz Aktar και περισσότερους από χίλιους Τούρκους διανοούμενους εισήγαγαν την εκστρατεία «Ζητώ συγνώμη», ένα κίνημα αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων.
Πρόκειται λοιπόν από τις προσωπικότητες που αφυπνίζουν συνειδήσεις στην Τουρκία, παρά τα νομικά προβλήματα και τις απειλές που αντιμετωπίζει. Δηλώνει σοσιαλοδημοκράτης, ακομμάτιστος και αγωνίζεται για την ολοκλήρωση της δημοκρατικής μεταμόρφωσης της Τουρκίας.
Δείτε όλη την εκπομπή Leaders.
Πηγή: sportdog.gr
Πηγή: i-epikaira.blogspot.com