5.4.24

ΗΠΑ προς ΕΕ: Ενισχύστε την αμυντική σας βιομηχανία


Από Théo Bourgery-Gonse  | Μεταφρασμένο από Μαριάνθη Πελεκανάκη
Είναι μια «κρίσιμη στιγμή» για την Ουκρανία, δήλωσε την Τρίτη ο Μπλίνκεν, προτρέποντας την ΕΕ και άλλους δυτικούς συμμάχους να κοιτάξουν πέρα από τις άμεσες στρατιωτικές ανάγκες της Ουκρανίας. [EPA-EFE/EMMANUEL DUNAND]
Η ΕΕ πρέπει να ενισχύσει την αμυντική βιομηχανική της βάση και να κοιτάξει πέρα από τις άμεσες στρατιωτικές ανάγκες της Ουκρανίας προς μια πιο βιώσιμη και μακροπρόθεσμη παραγωγή, δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Παρίσι ενόψει της 75ης επετείου του ΝΑΤΟ, καθώς τα δυτικά κράτη εντείνουν τις προσπάθειές τους να παράσχουν μακροπρόθεσμη οικονομική και στρατιωτική στήριξη στην Ουκρανία.
Είναι μια «κρίσιμη στιγμή» για την Ουκρανία, δήλωσε την Τρίτη ο Μπλίνκεν, προτρέποντας την ΕΕ και άλλους δυτικούς συμμάχους να κοιτάξουν πέρα από τις άμεσες στρατιωτικές ανάγκες της Ουκρανίας προς μια ενισχυμένη αμυντική βιομηχανική βάση για πιο βιώσιμη και μακροπρόθεσμη παραγωγή.
«Είναι μια επένδυση στον εαυτό μας», δήλωσε ο Μπλίνκεν, προσθέτοντας ότι «οι προκλήσεις που βλέπουμε στην Ουκρανία δεν πρόκειται να εξαφανιστούν αύριο και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η άμυνά μας είναι όσο το δυνατόν πιο ισχυρή».
Ο Μπλίνκεν βρίσκεται τώρα σε διήμερη διπλωματική περιοδεία στο Παρίσι για να καταλήξει στις Βρυξέλλες την Τετάρτη για την 75η επέτειο του ΝΑΤΟ. Ήδη συναντήθηκε με τον Γάλλο υπουργό Άμυνας Σεμπαστιέν Λεκορνύ, τον υπουργό Εξωτερικών Στεφάν Σεζουρνέ και τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.
«Είναι εξαιρετικά απαραίτητο να αποκτήσουν οι Ουκρανοί αυτά που εξακολουθούν να χρειάζονται για να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, ιδίως όσον αφορά τα πυρομαχικά και την αεράμυνα», δήλωσε ο Μπλίνκεν στους δημοσιογράφους νωρίτερα κατά τη διάρκεια επίσκεψης μαζί με τον Λεκορνύ σε έναν εκτοξευτή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς CEASAR και στο εργοστάσιο παραγωγής πυρομαχικών Nexter στα περίχωρα του Παρισιού.
Ο Λεκορνύ επιβεβαίωσε επίσης ότι η παραγωγή των CEASAR θα εξαπλασιαστεί από δύο το μήνα πριν από τον πόλεμο σε 12 στο μέλλον.
Το Κίεβο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου
Το ταξίδι σε μια περίοδο που το Κίεβο έχει εκπέμψει sos ότι ξεμένει από πυρομαχικά για να περιορίσει τη ρωσική εισβολή, ενώ μόνο ένα κλάσμα όλων των στρατιωτικών και οικονομικών υποσχέσεων της ΕΕ έχει υλοποιηθεί στο πεδίο της μάχης, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε τον περασμένο μήνα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Σε σύνοδο κορυφής για την Ουκρανία στο Παρίσι στα τέλη Φεβρουαρίου, οι πρόεδροι της ΕΕ, οι αρχηγοί κρατών και οι υπουργοί του Καναδά, των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου συμφώνησαν να αγοράσουν πυρομαχικά από χώρες εκτός ΕΕ ώστε να καλύψουν τις πιο έκτακτες ανάγκες της Ουκρανίας.
Δεσμεύτηκαν επίσης, μεταξύ άλλων, να αυξήσουν τη συνεργασία για την προμήθεια πυραύλων μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία, την άμυνα στον κυβερνοχώρο και τη συμπαραγωγή όπλων στο ουκρανικό έδαφος.
«[Η] συνάντηση πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ουκρανία – και σε μια στιγμή όπου η στροφή της εξωτερικής πολιτικής της Γαλλίας γίνεται πιο σαφής και αξιόπιστη. Είναι ένα παράθυρο ευκαιρίας για τον Μακρόν να προετοιμάσει το σκηνικό για τις άλλες συναντήσεις του Μπλίνκεν στην Ευρώπη», έγραψε στο Χ η Γκεζίνε Βέμπερ, επισκέπτρια ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.
Στη σύνοδο κορυφής για την Ουκρανία τον Φεβρουάριο, ο Μακρόν είχε επιβεβαιώσει ότι η ανάπτυξη δυτικών στρατευμάτων στο έδαφος της Ουκρανίας δεν θα πρέπει πλέον να αποκλείεται ως ενδεχόμενο – ένα σχόλιο που προκάλεσε σημαντικές αντιδράσεις από τα κράτη μέλη της ΕΕ.
Η υποστήριξη των ΗΠΑ σε κίνδυνο
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο του Κιέλου, οι ΗΠΑ υπήρξαν κρίσιμος εταίρος για την Ουκρανία, με δεσμεύσεις συνολικού ύψους 67,7 δισεκατομμυρίων ευρώ ή 0,32% του ΑΕΠ της χώρας από την έναρξη του πολέμου. Ωστόσο, ένα μελλοντικό πακέτο βοήθειας ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων (55,8 δισεκατομμυρίων ευρώ) κινδυνεύει να απορριφθεί εντελώς από τα ρεπουμπλικανικά μέλη του Κογκρέσου στην Ουάσινγκτον.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε για αυτό ότι αυτή η ανανεωμένη χρηματοδότηση «πρέπει να δοθεί το συντομότερο δυνατό. Χρειάζεται τώρα και επειγόντως».
Εν τω μεταξύ, ο Ουκρανός Πρόεδρος Ζελένσκι έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι η χώρα δεν μπορεί να τα καταφέρει χωρίς την αμερικανική υποστήριξη – και θα πρέπει να αποσυρθεί «με μικρά βήματα» εάν το σχέδιο παροχής βοήθειας δεν περάσει.
Πηγή: euractiv.gr

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com