12.4.24

Έτος υδρογονανθράκων το 2025 – Οι επόμενες κινήσεις των εταιρειών σε Κρήτη - Ιόνιο

 

 

   Του Χάρη Φλουδοπουλου

Στην πιο κρίσιμη φάση εισέρχεται η διαδικασία των ερευνών για υδρογονάνθρακες καθώς το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα οι εταιρείες που έχουν αναλάβει τις παραχωρήσεις αναμένεται να λάβουν τις τελικές αποφάσεις τους για το εάν θα προχωρήσουν στο επόμενο βήμα, δηλαδή στη διενέργεια ερευνητικών γεωτρήσεων. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τις τοποθετήσεις τόσο κυβερνητικών παραγόντων όσο και εκπροσώπων των εταιρειών.

Χρονικό ορόσημο για τη διαδικασία των ερευνών θα πρέπει να θεωρείται το 2025, καθώς τότε αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι επενδυτικές αποφάσεις για τις έρευνες τόσο στην περιοχή νοτιοδυτικά της Κρήτης όσο και στην περιοχή του Ιονίου. 

Όπως ανέφερε χθες η αρμόδια υφυπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου το τελευταίο διάστημα είχαμε πολλές σεισμικές έρευνες και αυτή τη στιγμή οι εταιρείες χρειάζονται χρόνο για την αποτίμηση των δεδομένων. Εκτιμάται ότι θα είναι σε θέση για την τελική επενδυτική απόφαση το 2025 με τη διενέργεια των γεωτρήσεων να τοποθετείται χρονικά το 2026. Από την πλευρά της η κυβέρνηση, τόνισε η κ. Σδούκου διευκολύνει αδειοδοτικά τους παραχωρησιούχους ώστε να προχωρήσουν οι εταιρείες στις τελικές επενδυτικές αποφάσεις. 

Στο ίδιο μήκος κύματος εμφανίστηκε και ο διευθύνων σύμβουλος της Helleniq Energy Ανδρέας Σιάμισιης ο οποίος τόνισε ότι απέχουμε περίπου 12 με 18 μήνες από μια ενδεχόμενη απόφαση ερευνητικής γεώτρησης στα έργα μας. Αυτό σημαίνει ότι και από πλευράς Helleniq Energy, η οποία μαζί με την ExxonMobil έχει αναλάβει τις παραχωρήσεις στα νοτιοδυτικά της Κρήτης καθώς και περιοχές του Ιονίου, η επενδυτική απόφαση τοποθετείται χρονικά για το 2025. Σε περίπτωση λήψης της απόφασης για ερευνητική γεώτρηση, η απόφαση για εκμετάλλευση απέχει κάποιους μήνες ακόμα στη συνέχεια, σύμφωνα με τον ίδιο. Δηλαδή και ο διευθύνων της Helleniq θεωρεί ότι γεωτρύπανα μπορούν ρεαλιστικά να έρθουν το 2026, όπως ανέφερε και η υφυπουργός. 

Ο έτερος παραχωρησιούχος η εταιρεία Energean δεν αποκάλυψε τις προθέσεις του σε σχέση με τα χρονοδιαγράμματα, ωστόσο όπως ανέφερε η Managing Director και Country Manager της Energean στην Ελλάδα Κατερίνα Σάρδη "το φυσικό αέριο της ανατολικής Μεσογείου μπορεί να αποτελέσει παράγοντα – κλειδί για τον εφοδιασμό της Ευρώπης με αξιόπιστη προσιτή για τους καταναλωτές και βιώσιμη ενέργεια στην πορεία της ενεργειακής μετάβασης". "Η Ανατολική Μεσόγειος και η εγχώρια παραγωγή μπορούν να διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο με άξονα το φυσικό αέριο, αλλά η βιομηχανία μας, παρόλο που έχει αποδείξει ότι μπορεί να είναι μέρος της λύσης του προβλήματος, χρειάζεται ένα θετικό σήμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε επίπεδο πολιτικής", κατέληξε η κ. Σάρδη. 

Υπενθυμίζεται ότι οι παραχωρήσεις σε Ιόνιο και Κρήτη έχουν ως εξής: "Μπλοκ 2 – Βορειοδυτικά της Κέρκυρας" που έχει μισθώσει η κοινοπραξία Energean – Helleniq Energy, "Ιόνιο" η οποία έχει παραχωρηθεί στη Helleniq Energy, "Μπλοκ 10 – Κυπαρισσιακός Κόλπος", την οποία εκμεταλλεύεται επίσης η Helleniq Energy και τα δύο θαλάσσια οικόπεδα "Δυτικά της Κρήτης" και "Νοτιοδυτικά της Κρήτης" τα οποία έχουν παραχωρηθεί στην κοινοπραξία ExxonMobil – Helleniq Energy.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζεται πάντως για την περιοχή στα νότια και δυτικά της Κρήτης, όπου υπάρχουν δύο blocks: η έκταση του block "Νοτιοδυτικά της Κρήτης" ανέρχεται σε 19.868 τετραγωνικά χιλιόμετρα ενώ η έκταση του block  "Δυτικά της Κρήτης" ανέρχεται σε 20.058 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Στην περιοχή πραγματοποιήθηκαν σεισμικές έρευνες περίπου 13.000 χιλιομέτρων και με βάση τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις που είχαν γίνει γνωστές έχει εντοπιστεί ανάλογη γεωλογική δομή με βάση το μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε για τον εντοπισμό του θαλάσσιου κοιτάσματος αερίου Ζορ στην Αίγυπτο. Πρόσφατα ολοκληρώθηκε και η δεύτερη φάση των προκαταρκτικών ερευνών χαρτογράφησης βυθού που είναι απαραίτητες για τη λήψη της τελικής απόφασης για τη διενέργεια ερευνητικής γεώτρησης.  Σημειωτέον ότι τα μπλοκς της Κρήτης δεν βρίσκονται κοντά σε κανένα διεκδικούμενο σημείο από τη Λιβύη και εντοπίζονται εντός των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. 

Όσο για το πιθανό μέγεθος, σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, οι περιοχές της Κρήτης (αλλά και του Ιονίου μαζί) δυνητικά εμφανίζουν αποθέματα της τάξης των 70 – 90 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών φυσικού αερίου, ποσότητες ικανές να καλύψουν το 15 – 20 % των καταναλώσεων της Ε.Ε. Η δυνητική αξία των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ελλάδα, σύμφωνα πάντα με την έκθεση υπερβαίνει τα  250 δις. ευρώ.

https://www.capital.gr/