14.3.24

Η πρόεδρος του ΚΕΦΙ καταγγέλλει στο topontiki.gr: «Πάνω από 50 καρκινοπαθείς δεν έβρισκαν τα φάρμακα τους τα τελευταία 2 χρόνια»


Το τραγικό περιστατικό του ογκολογικού ασθενή από την Κρήτη, που αυτοκτόνησε επειδή δεν έβρισκε το φάρμακο για τις χημειοθεραπείες του, είναι σπάνια περίπτωση αλλά δεν είναι η μοναδική.

Τα τελευταία δυο χρόνια περισσότεροι από 50 ογκολογικοί ασθενείς χρειάστηκε να κάνουν καταγγελία στο Σύλλογο Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Αθηνών (ΚΕΦΙ), προκειμένου να βρουν φάρμακα για το κοκτέιλ των χημειοθεραπευτικών σχημάτων, που έχουν ανάγκη ώστε να προχωρήσουν άμεσα στη θεραπεία τους.

Όπως είπε η πρόεδρος του ΚΕΦΙ Ζωή Γραμματόγλου στο topontiki.gr όλα αυτά θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν υπήρχε ο Ηλεκτρονικός Φάκελος του Ογκολογικού Ασθενούς και η ψηφιακή διασύνδεση των νοσοκομείων (διαλειτουργικότητα).



 Η πρόεδρος του ΚΕΦΙ Ζωή Γραμματόγλου

«Με αυτά τα δυο πολύτιμα ψηφιακά “εργαλεία” οι ογκολόγοι θα είχαν, σε πραγματικό χρόνο, την εικόνα των ασθενών που ζητούν τα φάρμακα που χρειάζονται και αδυνατούν να τα βρουν. Εάν υπήρχε επικοινωνία μεταξύ των νοσοκομείων θα μπορούσαν να καλύψουν αυτές τις ελλείψεις που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς σε όλη την Ελλάδα. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα έψαχναν απεγνωσμένα να τα βρουν οι καρκινοπαθείς- και ο καθ΄ένας μόνος του- σε ένα χαοτικό σύστημα υγείας, χάνοντας έτσι πολύτιμο χρόνο από την έναρξη της θεραπείας τους», είπε στον topontiki.gr η κυρία Γραμματόγλου και συμπλήρωσε : «Μόνο τα τελευταία δυο χρόνια στο site μας, έχουμε αναρτήσει περισσότερες από 50, καταγγελίες ογκολογικών ασθενών που ψάχνουν τα φάρμακα τους και δεν τα βρίσκουν και χρειάζεται να κάνουμε ολόκληρο αγώνα για να τα προμηθευτούν και να μην πεθάνουν. Σε πολλούς έχει περάσει η ιδέα να αυτοκτονήσουν από την απελπισία της ασθένειας και των δυσκολίων που αντιμετωπίζουν».

Σημειώνεται ότι η διαλειτουργικότητα των νοσοκομείων και ο ψηφιακός φάκελος του ογκολογικού ασθενούς είναι σαν το γεφύρι της Άρτας! Ενώ υπάρχουν τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, αυτά τα δυο έργα δεν υλοποιούνται για γραφειοκρατικούς ή άλλους λόγους. Και σε αυτό το σημείο η παρέμβαση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας θα έπρεπε να ήταν άμεση μετά το τραγικό περιστατικό της αυτοκτονίας του ογκολογικού ασθενούς στην Κρήτη.

Αξίζει να τονισθεί ότι για κάθε μήνα καθυστέρησης έναρξης της θεραπείας του καρκινοπαθή μειώνεται ο χρόνος επιβίωσης του κατά 10% όπως είπε πρόσφατά ο Παθολόγος Ογκολόγος Μιχάλης Λιόντος στο συνέδριο του Economist: «Δυστυχώς ο καρκίνος μπορεί να είναι επιθετικός από την αρχή αλλά και σε κάθε καρκίνο ο χρόνος μετράει. Μπορεί να μην είναι ένα ιατρικό ζήτημα με τη διαδικασία του επείγοντος, σήμερα διαγιγνώσκεται και αύριο πρέπει να χειρουργηθεί, αλλά είναι σημαντική η πρώιμη έναρξη της θεραπείας. Εκτιμάται ότι κάθε τέσσερις εβδομάδες καθυστέρηση έναρξης της θεραπείας μειώνουν κατά 10% τις πιθανότητες επιβίωσης», σημείωσε ο κύριος Λιόντος στο συνέδριο.

Κόφτης στα καινοτόμα φάρμακα αντι για έλεγχο στην συνταγογράφηση

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης στο συνέδριο του Economist χθες, ανέφερε ότι θα μπει κόφτης στα καινοτόμα φάρμακα εξαιτίας την αλόγιστη συνταγογράφησης από τους γιατρούς. Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα σκεύασμαπου αφορά τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια του κινητικού νευρώνα (ALS), που ήταν σε κλινική μελέτη αλλά δεν κατάφερε να περάσει την φάση ΙΙΙ.

Ωστόσο επειδή είχε πάρει το «πράσινο φως», από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για τη φάση II, οι Έλληνες νευρολόγοι το συνταγογραφούσαν σωρηδόν με συνέπεια να επιβαρύνει τον προϋπολογισμό για τα φάρμακα πάνω από 18 εκατομμύρια ευρώ.

Αντι όμως να μειώσει τα καινοτόμα φάρμακα, που έχουν ανάγκη οι ασθενείς, θα ήταν καλύτερο να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση της διαλειτουργικότητας των νοσοκομείων και του ηλεκτρονικού φακέλου του ασθενούς και του Ογκολογικού ασθενούς: «Με αυτόν τον τρόπο και καλύτερος έλεγχος θα γίνεται και δεν θα πεθαίνουν οι άνθρωποι γιατί δεν έχουν τη δυνατότητα να παλέψουν για τη ζωή τους», επισημαίνει η κυρία Γραμματόγλου.

Είναι πραγματικά θλιβερό στην Ελλάδα του 2024 οι καρκινοπαθείς εκτός από τη μάχη για τη ζωή τους, να δίνουν μάχη για να βρουν και τα φάρμακά τους!


https://www.topontiki.gr/

____________________

(Αναρτήθηκε από τον συνεργάτη μας Ιατρό κ. Μιχάλη Τσολάκη)