Ένα από τα ρωσικά πλήγματα σε Ουκρανικές στρατιωτικές και ενεργειακές εγκαταστάσεις είχε στόχο το στρατιωτικό αεροδρόμιο Starokonstantinov στην περιοχή Khmelnytsky, όπου οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας ετοιμάζονται να παραλάβουν τα αεροσκάφη F-16
ίναι γνωστό ότι μετά από μια μεγάλη ανάπαυλα, η Ρωσία εξαπέλυσε τη μεγαλύτερη πυραυλική της επίθεση στο Κίεβο και στη γύρω περιοχή εδώ και εβδομάδες, προκαλώντας εκτεταμένες διακοπές ρεύματος σε όλη τη χώρα.
Η συμμετοχή της Ρωσικής αεροπορίας στην μεγάλη επίθεση της 21ης Μαρτίου κατά του Κιέβου Η τελευταία ενημέρωση πληροφοριών που δημοσιεύτηκε από το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου στην Πλατφόρμα Χ ανέφερε ότι η Ρωσία εξαπέλυσε την πρώτη της μεγάλη εναέρια επίθεση μεγάλης εμβέλειας στην Ουκρανία μετά από περισσότερο από ένα μήνα στις 21 Μαρτίου.
Αυτές οι εναέριες επιδρομές πραγματοποιήθηκαν χρησιμοποιώντας στρατηγικά ρωσικά βομβαρδιστικά και τακτικά αεροσκάφη.
Η εκτίμηση πληροφοριών αποκαλύπτει ότι η δύναμη κρούσης περιελάμβανε τουλάχιστον δέκα αεροσκάφη Tu-95 BEAR-H που επιχείρησαν από τις αεροπορικές βάσεις στο "Olenegorsk" και στο "Engels", μαζί με μαχητικά MiG-31 Foxhound που είναι ικανά να εκτοξεύουν υπερηχητικούς βαλλιστικούς πυραύλους.
Σύμφωνα με λεπτομέρειες που δημοσίευσε σε σχετικό άρθρο του Διεθνές ΜΜΕ επικαλούμενο το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών, ανέφερε ότι εκτοξεύτηκαν τουλάχιστον είκοσι πύραυλοι κυρίως με στόχο το Κίεβο, συμπεριλαμβανομένου του Ρωσικού πυραύλου κρουζ AS-23a KODIAK και του βαλλιστικού πυραύλου AS-24 KILLJOY (Kinzhal).
Αυτή η επίθεση πραγματοποιήθηκε περίπου 44 ημέρες μετά την τελευταία επίθεση στο Κίεβο.
Από την πλευρά του, το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας αναγνώρισε ότι οι αεροδιαστημικές δυνάμεις του έπληξαν όπλα υψηλής ακρίβειας στα κέντρα λήψης αποφάσεων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας. Το υπουργείο διευκρίνισε, «Οι στόχοι της επίθεσης έχουν επιτευχθεί.Όλοι τους έχουν πληγεί».
Η Ρωσία χτύπησε την Ουκρανική αεροπορική βάση παραλλαβής των "Δυτικών" F-16 Εκτός όμως από την επίθεση της 21ης Μαρτίου, η Ρωσία εξαπέλυσε μια άλλη εναέρια επίθεση την επόμενη ημέρα, ενδεικτική της τύχης που επιφυλάσσει ο Πούτιν για τα F-16 που προετοιμάζεται να υποδεχθεί η Ουκρανία από Δυτικές χώρες.
Αυτή η επίθεση στόχευε σε μεγάλο βαθμό στην ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας, χτυπώντας ένα τεράστιο φράγμα, σκοτώνοντας τουλάχιστον πέντε ανθρώπους και αφήνοντας περισσότερους από ένα εκατομμύριο άλλους χωρίς ρεύμα.
Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας εξέδωσε λεπτομερή κατάλογο των πυραύλων που χρησιμοποίησε η Ρωσία στο χτύπημα.
Αυτό περιελάμβανε 12 βαλλιστικούς πυραύλους Iskander, 40 πυραύλους κρουζ Kh-101/Kh-555, 5 πυραύλους κρουζ Kh-22, 7 πυραύλους Kh-47 M2 (Kinzhal), 22 αντιαεροπορικούς πυραύλους S-300/S-400 και 2 κατευθυνόμενους πυραύλους κρουζ Kh-59.
Εκτός από τους πυραύλους, η Ρωσία εκτόξευσε επίσης περίπου 63 drones καμικάζι Shahed εναντίον της Ουκρανίας.
Ωστόσο, το Κρεμλίνο προχώρησε ακόμη περισσότερο , καθώς ανάφερε ότι έπληξε την Ουκρανική αεροπορική βάση, η οποία θα φιλοξενήσει τα εισερχόμενα μαχητικά F-16.
Ένα από τα ρωσικά πλήγματα σε ουκρανικές στρατιωτικές και ενεργειακές εγκαταστάσεις είχε στόχο το στρατιωτικό αεροδρόμιο Starokonstantinov στην περιοχή Khmelnytsky, όπου οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας ετοιμάζονται να παραλάβουν τα αεροσκάφη F-16, ανέφερε το RIA Novosti.
Ο υπουργός Άμυνας της Δανίας Troels Lund Poulsen ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι τα πρώτα μαχητικά αεροσκάφη F-16 θα πρέπει να παραδοθούν στην αεροπορία της Ουκρανίας μέχρι αυτό το καλοκαίρι. Η Ολλανδία, ωστόσο, θα παραδώσει τα αεροσκάφη που είχε υποσχεθεί στο Κίεβο μέχρι το φθινόπωρο.
Εξάλλου η πρώτη ομάδα δέκα Ουκρανών πιλότων ολοκλήρωσε την αρχική πτητική εκπαίδευση στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Τα Ουκρανικά αεροδρόμια βρίσκονται εντός βεληνεκούς Ρωσικών πυραύλων Από την πλευρά της, η Ρωσία έχει προειδοποιήσει πολλές φορές ότι θα βομβαρδίσει όλα τα ουκρανικά αεροδρόμια που φιλοξενούν τα F-16. Τον Αύγουστο του περασμένου έτους, είπε ότι η Ουκρανία δεν είχε την υποδομή για να φιλοξενήσει τα μαχητικά γεράκια F-16, αλλά αν επιχειρούσε να κατασκευάσει την απαιτούμενη υποδομή, θα καταστρεφόταν πριν καν αυτή δημιουργηθεί.
Σχεδόν όλα τα αεροδρόμια που ενδέχεται να φιλοξενήσουν τα αεροσκάφη πιστεύεται ότι βρίσκονται εντός της εμβέλειας των ρωσικών πυραύλων. Έχει ήδη πλήξει τις ουκρανικές αεροπορικές βάσεις που στεγάζουν μαχητικά MiG-29 με απλά όπλα όπως τα drones Lancet, τα οποία απέχουν σχεδόν 60 χιλιόμετρα από την πρώτη γραμμή στο νότο.
Οι ειδικοί έχουν επίσης προειδοποιήσει ότι μόλις καθοριστεί η τοποθεσία αυτών των αεροπορικών βάσεων όπου βρίσκονται τα F-16 από τη Ρωσία, τα στρατεύματά τους θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το περιορισμένο απόθεμα πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς για να χτυπήσουν αυτές τις βάσεις και να εξολοθρεύσουν τα F-16 ενώ βρίσκονται ακόμη στο έδαφος."
Συμπέρασμα Από τις παραπάνω επιτυχείς Ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις, διαφαίνεται ότι η Ουκρανική ενεργειακή υποδομή και οι αεροπορικές βάσεις υποδοχής "Δυτικών" F-16 είναι ευάλωτες σε αυτές.
Θα πρέπει να θεωρούμε δεδομένο πως μόλις καταστεί γνωστή στον Πούτιν η τοποθεσία αυτών των Ουκρανικών αεροπορικών βάσεων όπου θα εδρεύουν τα F-16 , αυτός θα χρησιμοποιήσει μέρος του αποθέματος πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς που διαθέτει για να τις καταστρέψει.
Αλλά ακόμη και αν ο Ζελένσκι καταφέρει να διασφαλίσει αυτές τις βάσεις προσωρινά και τελικά αφιχθούν τα F-16 σε αυτές, είναι βέβαιο ότι ο Πούτιν θα επιχειρήσει με παρόμοιο τρόπο να καταστρέψει τόσο αυτές όσο και τα F-16 ενώ αυτά θα βρίσκονται στο έδαφος.
Τρόποι ασφαλούς ανάπτυξης-επιβιωσιμότητάς των F-16 σε Ουκρανικά αεροδρόμια Η παροχή ισχυρότατης αντιαεροπορικής προστασίας από πλευράς Ουκρανικής αεράμυνας θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη αναφορικά με τα αεροδρόμια ανάπτυξης των F-16, ωστόσο θεωρούμε πως από μόνη της δεν θα είναι ικανή για να τα υπερασπιστεί για ικανό χρονικό διάστημα.
Έτσι τίθεται το ερώτημα, που και πως θα φιλοξενηθούν με ασφάλεια τα Ουκρανικά F-16;
Η απάντηση είναι σύνθετη κατά την εκτίμησή μας και γιαυτό εισηγούμαστε τα εξής:
1. Η παράδοση των F-16 στην Ουκρανία από χώρες της Δύσης θα πρέπει να είναι συνεχής αλλά πάντα σε μικρούς αριθμούς 2 έως 4 αεροσκαφών, από διαφορετική χώρα κάθε φορά, χωρίς καθορισμένο μοτίβο και χρονοδιάγραμμα.
Για παράδειγμα η παραλλαβή από τους Ουκρανούς, 2 μαχητικών αεροσκαφών F-16 σήμερα από την Δανία και 4 μαχητικών αύριο από την Ολλανδία και ούτω καθεξής, θα είχε ως αποτέλεσμα την μη συγκέντρωση αξιόλογης δύναμης αεροσκαφών , προκειμένου να στοχοποιηθούν και να καταστραφούν από τη Ρωσία, αφού ο μικρός αριθμός τους και η διασπορά τους σε αεροδρόμια και σε αυτοκινητόδρομους θα συνηγορούσε σε αυτό δίνοντας την δυνατότητα διαφυγής τους μετά από έγκαιρη προειδοποίηση.
2. Η παροχή εναέριου ανεφοδιασμού τους στα σύνορα με χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, θα επαύξανε την επιβιωσιμότητά τους αλλά και την επιχειρησιακή αξιοποίησή τους ανεξαρτήτως της προσβολής των Ουκρανικών αεροδρομίων από τη Ρωσία.
3. Η δημιουργία και αποστολή στην Ουκρανία ομοιωμάτων F-16, καθώς και ένα εκτεταμένο σχέδιο παραπλανήσεώς με εγκατάσταση αυτών σε πολλά σημεία Ουκρανικών αυτοκινητοδρόμων, θα δημιουργούσε σύγχυση στους Ρώσους αλλά και αποτελεσματική προστασία των πραγματικών F-16 που θα στάθμευαν μεταξύ αυτών.
4. Για πραγματοποίηση δε σημαντικού αποφασιστικού πλήγματος κατά σημαντικών Ρωσικών στόχων, όπως ο στόλος της Μαύρης θάλασσας θα μπορούσε να γίνει απροειδοποίητα άφιξη στην Ουκρανία ταυτόχρονα σημαντικού αριθμού F-16, ακόμη και Μοίρας, από χώρα του ΝΑΤΟ που συνορεύει με αυτήν, ακολουθώντας στη συνέχεια την τακτική του touch-and-go σε Ουκρανικό αυτοκινητόδρομο ή αεροδρόμιο, ώστε να θεωρηθεί ότι αυτά ενεργούν από Ουκρανικό έδαφος και όχι από την Νατοϊκή χώρα που απογειώθηκαν και εκδήλωση άμεσης επίθεσης.
Ο αιφνιδιασμός των Ρώσων θα ήταν πάρα πόλυ πιθανός, αφού θα είχαν συνηθίσει το μοτίβο της παράδοσης από 2-4 F16 τη φορά από χώρες της Δύσης.
Στη συνέχεια αυτά θα μπορούσαν να επιστρέψουν στη γειτονική χώρα, με την Ουκρανία να δίνει στη δημοσιότητα εικόνες καταστροφής εικονικών F-16 που έπεσαν υποτίθεται κατά την επιστροφή τους από την επιχείρηση, αντικρούοντας τις Ρωσικές αντιδράσεις.
5. Τέλος είναι αναγκαία η ύπαρξη διαρκώς εν πτήσει τόσο μέρους των Ουκρανικών F-16, όσο και η ύπαρξη αεροσκαφών εγκαίρου προειδοποιήσεως του ΝΑΤΟ που θα ίπτανται σε Πολωνία -Ρουμανία-Σλοβακία, πλησίον των συνόρων τους με την Ουκρανία , προκειμένου να ενημερώνουν έγκαιρα για επικείμενη μεγάλης κλίμακας Ρωσική επίθεση.
Πηγή: https://www.enoplos.gr/2024/03/f-16_01290445320.html