9.3.24

Η επικίνδυνη στοχοποίηση της Κύπρου από την Άγκυρα, με «όχημα» την Γάζα


Νίκος Μελέτης
Τη στοχοποίηση της Κύπρου, με στόχο όχι μόνο να βρεθεί η Κυπριακή Δημοκρατία απέναντι στον Αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο, αλλά και να υπονομευθεί η αναβάθμιση του στρατηγικού ρόλου της και η συνεργασία με μεγάλες δυνάμεις, ώστε να λειτουργήσει ο θαλάσσιος ανθρωπιστικός διάδρομος για τη Γάζα, επιχειρεί η Τουρκία.
Και η επιχείρηση αυτή που στοχοποιεί την Κύπρο συμβαίνει, ενώ τις προηγούμενες ημέρες βρέθηκαν στη Λευκωσία στελέχη της αμερικανικής NSA και την Παρασκευή θα είναι στο νησί η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντε Λάιεν για την προώθηση αυτού του Διαδρόμου, ενώ η κυπριακή κυβέρνηση είναι σε διαρκή επικοινωνία τόσο με το Ισραήλ, την Παλαιστινιακή Αρχή αλλά και τα ΗΑΕ και την Αίγυπτο.
Επίσης, στην Κύπρο έχουν εγκατασταθεί ειδικές μονάδες και από τη Γερμανία και τη Γαλλία για το ενδεχόμενο έκτακτης κατάστασης, ώστε να απεγκλωβίσουν πολίτες τους από το Ισραήλ η τον Λίβανο.
Το σύνθημα έδωσε ο ίδιος ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χ. Φιντάν, ο οποίος μιλώντας την Τρίτη στη Σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας - Αραβικού Συνδέσμου στην Τζέντα, προειδοποίησε ότι θα πρέπει να δοθεί προσοχή στους «λύκους με προβιά προβάτου», φωτογραφίζοντας την Κύπρο, τονίζοντας τα εξής:
«Σήμερα, ένα νησί στη μέση της Μεσογείου, ακριβώς απέναντι από τη Γάζα, έχει μετατραπεί σε βάση εφοδιασμού όπλων και πυρομαχικών για το Ισραήλ. Αυτό το νησί συνεχίζει να εξυπηρετεί αυτόν τον σκοπό πίσω από την ονομασία “ανθρωπιστικό κέντρο για τους κατοίκους της Γάζας”. Σε τέτοιες χώρες πρέπει να δώσουμε προσοχή…».
Είχε προηγηθεί ανάρτηση του Επικεφαλής Σύμβουλου του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών και Πρόεδρου του Κέντρου Στρατηγικής του Υπουργείου Εξωτερικών, Νουχ Γιλμάζ, που απευθυνόμενος στον Χ. Φιντάν, τόνιζε ότι «ένα νησί, ακριβώς απέναντι από τη Γάζα, στη μέση της Μεσογείου, έχει μετατραπεί σε υλικοτεχνική βάση όπλων και πυρομαχικών για το Ισραήλ. Αυτό το νησί εξακολουθεί να εξυπηρετεί αυτόν τον σκοπό υπό το πρόσχημα ενός ανθρωπιστικού κόμβου για τους ανθρώπους στη Γάζα».
Η δήλωση Φιντάν, έδωσε το έναυσμα όχι μόνο στον κατοχικό ηγέτη Ε. Τατάρ, αλλά και σε εθνικιστικούς κύκλους στην Τουρκία να ξεσπαθώσουν εναντίον της Κύπρου, κάνοντας ακόμη λόγο και για παραβίαση των Συνθηκών Εγγυήσεων του 1960 και για ανάγκη άμεσης επαφής μεταξύ των Εγγυητριών Δυνάμεων (Τουρκίας - Ελλάδας - Βρετανίας).
Υπενθυμίζεται, ότι η Τουρκία είχε επικαλεσθεί παραβίαση των Συνθηκών Εγκαθίδρυσης και Εγγυήσεων προκειμένου να δικαιολογήσει την εισβολή στην Κύπρο).
Ο ίδιος ο Ε. Τατάρ σε δηλώσεις του στη Σαμπάχ κατηγόρησε τις ΗΠΑ και τη Βρετανία ότι μπορεί να χρησιμοποιήσουν την Κύπρο για να παρέμβουν υπέρ του Ισραήλ. Είπε επίσης, ότι αυτό θα προκαλέσει αντίδραση και «εγκυμονεί κινδύνους για όλη την Κύπρο» και επομένως και για το ψευδοκράτος, την ώρα που ο ίδιος και οι Τουρκοκύπριοι δεν υποστηρίζουν αυτές τις κινήσεις.
Ο φιλοκυβερνητικός τηλεοπτικός σταθμός Haber Global είχε πρώτος ανοίξει το θέμα, προειδοποιώντας ότι είναι «θέμα χρόνου ο πόλεμος στην Κύπρο» υποστηρίζοντας ότι η αύξηση της ξένης στρατιωτικής παρουσίας στο νησί με «πρόσχημα» τον πόλεμο στη Γάζα και τον ανθρωπιστικό διάδρομο «δημιουργούν ένα σκηνικό αντίθετο στα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου».
Ο συγκεκριμένος σταθμός είχε κατηγορήσει την Κυπριακή Δημοκρατία, ότι καλεί ξένες δυνάμεις στο νησί για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα υπό την εποπτεία του Ισραήλ και με σκοπό τελικά οι ξένες δυνάμεις να παραμείνουν μόνιμα στο νησί, κάτι που συνιστά παραβίαση της Συνθήκης Εγγυήσεων.
Εθνικιστικές σελίδες την Τετάρτη, μάλιστα, έφθασαν να ζητούν από την τουρκική κυβέρνηση ακόμη και ναυτικό και αεροπορικό αποκλεισμό της «Νότιας Κύπρου» για τη διακοπή δήθεν μεταφοράς όπλων προς το Ισραήλ για να συνεχίσει, όπως αναφέρουν, τη «γενοκτονία» εις βάρος των Παλαιστινίων.

Πηγή: liberal.gr

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com