3.3.24

Πύλη εισόδου χιλιάδων παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα η Αίγυπτος του Σίσι

 

Σε νέα «Λαμπεντούζα» εξελίσσεται η Γαύδος - 1.000 μετανάστες στην Νότιο Κρήτη μόνο τους δύο πρώτους μήνες του 2024! Κραυγή βοηθείας από το υποστελεχωμένο Λιμενικό

Σε «κόκκινο» συναγερμό τελούν οι αρχές της Κρήτης λόγω της ανησυχητικής αυξήσεως των μεταναστευτικών ροών στο νότιο κομμάτι της νήσου που συνδέεται πρωτίστως με τον πόλεμο στην Μέση Ανατολή. Πέρα από τα γνωστά προβλήματα με την Λιβύη, στο επίκεντρο βρίσκεται πλέον και η Αίγυπτος, η οποία δοκιμάζεται από τις ασφυκτικές μεταναστευτικές ροές λόγω του πολέμου στην Γάζα αλλά και της αδύναμης οικονομίας της που δεν έχει καταφέρει να ανακάμψει μετά την πανδημία.

Παρά ταύτα τόσο οι Βρυξέλλες όσο και η Αθήνα δεν παρέχουν καμμία βοήθεια στις κρατικές δομές της Αιγύπτου, οι οποίες αντιμετωπίζουν πρόβλημα ασφάλειας σε δύο μέτωπα, στην Χερσόνησο του Σινά και την Λιβύη με τους λαθροδιακινητές να αδράττουν την ευκαιρία, στέλνοντας εκατοντάδες μετανάστες στην νότιο Κρήτη. Ήδη η Γαύδος απειλείται να μετατραπεί σε νέα «Λαμπεντούζα»!.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Κατσικανδράκης, πρόεδρος της Ένωσης προσωπικού λιμενικού σώματος Δυτικής Κρήτης «οι ροές δεν σταματάνε. Για άλλη μια φορά καλούμαστε το τελευταίο χρονικό διάστημα να θίξουμε πάλι το ίδιο θέμα. Η κατάσταση έχει ξεφύγει και πάει να παγιωθεί. Έχει καταστεί η νότια Κρήτη πύλη εισόδου και δυστυχώς πέφτει το μεγάλο βάρος στις λιμενικές αρχές. Σε λιγότερο από δυο μήνες έχουμε ξεπεράσει τους αριθμούς ολόκληρου του 2023. Περισσότερα από 1000 άτομα και αυτό είναι μόνο η αρχή. Σε λίγους μήνες που θα ανοίξει ο καιρός φοβάμαι ότι θα βλέπετε σκηνές με εκατοντάδες μετανάστες».

Παράλληλα ο ίδιος αναφέρθηκε στην υποστελέχωση του Λιμενικού Σώματος στην Κρήτη και την αναγκαιότητα για ενίσχυση του «αυτή τη στιγμή η στελέχωση των λιμενικών υπηρεσιών είναι στο 50% και ούτε σε φυσιολογικές συνθήκες θα μπορούσαν να ανταπεξέλθουν πόσο μάλλον με όλη αυτή την πίεση. Το λιμεναρχείο Χανίων έχει μείον 15 οργανικές θέσεις καλείτε κάθε μήνα να στέλνει 25 με 30 άτομα στο ανατολικό Αιγαίο για να αντιμετωπιστεί το μεταναστευτικό πρόβλημα και αυτή τη στιγμή εμείς βουλιάζουμε. Περιμένουμε άμεσες ενέργειες ώστε να ενισχυθούν οι υπηρεσίες μας γιατί αυτό το πράγμα θα είναι εις βάρος της πολιτείας μας και του πολίτη στα Χανιά και στο Ρέθυμνο».

4.500 έως 5.000 δολλάρια το αντίτιμο

Oι διαρκώς αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές ήταν αντικείμενο ευρείας συσκέψεως που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Περιφέρεια Κρήτης. Συμφώνως προς τον αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου κ. Νίκος Συριγωνάκης το μεταναστευτικό είναι «ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε τους τελευταίους μήνες στο νησί μας», αποκλείοντας πάντως την κατασκευή camp στην Κρήτη, όπως μετέδωσε το Cretalive.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Λιμενικό Σώμα έχει εντοπίσει και διασώσει 218 μετανάστες στην νότιο Κρήτη σε διάστημα μόλις 12 ημερών. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το Λιμενικό προχώρησε στον εντοπισμό και την διάσωση 114 αλλοδαπών στην θαλάσσια περιοχή 40 ν.μ. νότια της Γαύδου στις 25 Φεβρουαρίου ενώ την ίδια ημέρα εντόπισε στην παραλία του οικισμού Αγίου Ιωάννη του δήμου Γόρτυνας Ηρακλείου 30 αλλοδαπούς, οι οποίοι είχαν αποβιβαστεί από πνευστή μηχανοκίνητη λέμβου. Στις 13 Φεβρουάριου εντοπίστηκαν 40 αλλοδαποί στην παραλία “ΤΡΥΠΗΤΗ” Γαύδου καθώς και μία λέμβος. Τρεις ημέρες νωρίτερα, σ πραγματοποιήθηκε εντοπισμός και διάσωση 64 ατόμων επιβαινόντων σε σκάφος στη θαλάσσια περιοχή 43 ν.μ. νότια της Κρήτης. Το σκάφος είχε ξεκινήσει στις 08-02-2024 από τις ακτές TOBRUK Λιβύης με προορισμό την Ελλάδα. Οι αλλοδαποί πλήρωσαν για την μεταφορά τους τα χρηματικά ποσά των 4.500 έως 5.000 δολαρίων Η.Π.Α.

Λίγες ημέρες νωρίτερα ο υπουργός Μεταναστεύσεως κ. Δημήτρης Καιρίδης είχε αναφέρει συγκεκριμένα για το ζήτημα: «Αυτή τη στιγμή, οκτώ χώρες στη Μέση Ανατολή στέλνουν πυραύλους η μία στην άλλη, όλα αυτά έρχονται και κλειδώνουν στη μαμά Αίγυπτο, η οποία φτωχοποιείται, με αποτέλεσμα να πιέζεται, αφού έχει περίπου 9 εκατομμύρια πρόσφυγες».

«Από το 2015 δεν έχει φύγει ούτε μία βάρκα από την αιγυπτιακή αρχή κι αυτό είναι προς τιμήν της Αιγύπτου, ωστόσο έχουμε από την ανατολική Λιβύη Αιγύπτιους, οι οποίοι ωθούμενοι από την μεγάλη φτώχεια, έρχονται προς την Ελλάδα και την Ιταλία», πρόσθεσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου. «Από τον Νοέμβρη και μετά βλέπουμε μία μικρή αλλά ανησυχητική ροή προς την Γαύδο και τη Νότια Κρήτη, η οποία πρέπει να ελεγχθεί. Χρειαζόμαστε μία ναυτική επιχείρηση, όχι το Λιμενικό, χρειαζόμαστε μεγάλα σκάφη του πολεμικού ναυτικού στα ανοιχτά των λιβυκών χωρικών υδάτων σε συνεργασία με την Ευρώπη», τόνισε ο ίδιος μιλώντας στον ΣΚΑΪ και πρόσθεσε πως «όλα αυτά έχουν συζητηθεί εκτενώς σε ευρωπαϊκό συμβούλιο, ωστόσο βρισκόμαστε ακόμη σε προκαταρκτικό στάδιο».

Αιμορραγεί η Αίγυπτος

Αντιμετωπίζοντας ήδη μια βαθιά κρίση, η οικονομία της Αιγύπτου πλήττεται από τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα και τις εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα. Η οικονομία της Αιγύπτου υποφέρει από το αυξανόμενο δημόσιο χρέος που υπερβαίνει το 90% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) αλλά και την φυγή κεφαλαίων. Ο δε πόλεμος αναμένεται να έχει αρνητικές συνέπειες στις δύο βασικές πηγές συναλλάγματός της, τον τουρισμό και την διώρυγα του Σουέζ .

Σύμφωνα με την S&P Global Ratings, τα έσοδα από τον τουρισμό της Αιγύπτου αναμένεται να υποστούν πτώση 10-30% από πέρυσι, κάτι που θα μπορούσε να κοστίσει στην χώρα το 4-11% των συναλλαγματικών αποθεμάτων της αλλά και την συρρίκνωση του ΑΕΠ της. Επι προσθέτως οι επιθέσεις των Χούθι σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα έχει ως συνέπεια πολλές ναυτιλιακές εταιρείες να μην επιλέγουν την συντομότερη εμπορική οδό που συνδέει την Ασία με την Ευρώπη μέσω της Διώρυγας του Σουέζ, αλλά να ανακατευθύνονται προς το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας. Το 2022-23, η Διώρυγα του Σουέζ απέφερε έσοδα 9,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Αίγυπτο. Τις πρώτες 11 ημέρες του τρέχοντος έτους, τα έσοδα από την Διώρυγα του Σουέζ μειώθηκαν κατακόρυφα κατά 40% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Πάντως είναι γεγονός ότι το τεταμένο γεωπολιτικό περιβάλλον έχει ήδη αυξήσει τις μεταναστευτικές ροές προς την χώρα μας. Ο πρώην υπουργός Μεταναστεύσεως Νότης Μηταράκης ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξη του ότι το πρώτο δίμηνο του 2024 καταγράφονται οι χειρότερες ροές από το 2016. «Είναι μία πρωτοφανής έκρηξη ροών που βιώνουμε τους τελευταίους μήνες», επεσήμανε ενώ εκτίμησε ότι «οι συνολικές ροές του διμήνου φαίνεται ότι θα πλησιάσουν τις 7.000», σημειώνοντας πως «αυτός είναι ένας υπερδιπλασιασμός σε σχέση με το 2023».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Λιμενικού Σώματος, μόνο τον Ιανουάριο κατεγράφησαν 787 συλλήψεις παρανόμων μεταναστών και 22 συλλήψεις διακινητών. Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται και αύξηση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, γεγονός που προκάλεσε την έκτακτη επίσκεψη του αρχηγού του Λιμενικού Γιώργου Αλεξανδράκη στην Μυτιλήνη. Και όλα αυτά συμβαίνουν εν μέσω δυσμενών καιρικών συνθηκών στο Ανατολικό Αιγαίο, κάτι που όπως ο καθείς αντιλαμβάνεται δεν είναι διόλου ελπιδοφόρο για την συνέχεια.

https://www.newsbreak.gr/