Φανούλα Αργυρού
Εντοπίστηκαν έγκυρες παρατηρήσεις σε δημοσιεύματα στον ελλαδικό χώρο, ότι άλλα λέει η Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, κ. Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, στους Αμερικανούς στην Ουάσιγκτον, και άλλα ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, στον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη, για τη στάση της Ελλάδας στο Κυπριακό.
Και εξηγούμαι:
Γιώργος Γεραπετρίτης για το Κυπριακό:
«Η Ελλάδα, πάντοτε προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο, στην εξωτερική πολιτική αρχών και κανόνων, είναι στη διάθεση του ΟΗΕ… Η ευκαιρία, η οποία δίδεται, θα πρέπει ν’ αξιοποιηθεί από τις πλευρές, να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου. Η Ελλάδα θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε θετικές εξελίξεις στο κυπριακό ζήτημα».
Αυτά υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, στη Νέα Υόρκη («Σημερινή», 12.2.2024: https://simerini.sigmalive.com/article/2024/2/12/gerapetrites-se-gkouteres-e-ellada-tha-exantlesei-kathe-dunatoteta-gia-kupriako/).
Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου:
Στη δεξαμενή σκέψης The Foundation for Defence of Democracies (FDD) στην Ουάσιγκτον είπε:
«Για την Ελλάδα υπάρχει μόνο μία διαφορά, η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών… …Είναι εξίσου προς το συμφέρον της Ελλάδας η Τουρκία να διατηρήσει έναν Δυτικό προσανατολισμό και να μην απολέσει την ευρωπαϊκή προοπτική της… Είμαστε γείτονες και θα συνεχίσουμε να είμαστε μαζί της, οπότε το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε είναι μια μεγάλη αντι-δυτική χώρα δίπλα μας… Είναι πολύ σημαντικό να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να κρατήσουμε την Τουρκία όσο το δυνατόν πιο κοντά στις πολιτικές του ΝΑΤΟ και να βοηθήσουμε ώστε να παραμείνει ζωντανή η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας».
Ποια ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, κ. Παπαδοπούλου; Αγνοείτε ως Υφ. Εξωτερικών χώρας της ΕΕ, την Έκθεση της Ευρωπαϊκής Κομισιόν για την Τουρκία σε σχέση με τη Διεύρυνση, 141 σελίδων, που εκδόθηκε στις Βρυξέλλες στις 8 Νοεμβρίου 2023; Στην οποία καταγράφονται τα εγκλήματα της «γειτονικής» Τουρκίας, η κουλτούρα ατιμωρησίας, τα βασανιστήρια, κακομεταχειρίσεις, φυλακίσεις, η απουσία σεβασμού στο δικαίωμα στη ζωή… (Σύνδεσμος: https://neighbourhood-enlargement.ec.europa.eu/document/download/eb90aefd-897b-43e9-8373-bf59c239217f_en?filename=SWD_2023_696%20T%C3%BCrkiye%20report.pdf).
Και για την Κύπρο είπε: «Κανείς, όμως, δεν πρέπει να ξεχνά το γεγονός ότι η Κύπρος είναι μια ανεξάρτητη χώρα, που είναι μέλος του ΟΗΕ και της ΕΕ. Και αυτό πρέπει να το σεβαστούμε και να το θυμόμαστε. Το Κυπριακό είναι ζήτημα εισβολής και κατοχής. Δεν είναι διμερές ζήτημα Ελλάδας-Τουρκίας. Είναι ένα ζήτημα για τη διεθνή κοινότητα. Είναι θέμα των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ… Η καλή ατμόσφαιρα στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας θα επηρεάσει θετικά την κατάσταση στην Κύπρο και το ενδεχόμενο επανέναρξης των συνομιλιών…».
Στη συζήτηση με την κ. Παπαδοπούλου συμμετείχαν ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για τους Ενεργειακούς Πόρους, Τζέφρι Πάιατ, o πρόεδρος του FDD Τζόναθαν Σάντζερ, ο πολιτικός αναλυτής Σινάν Σίντι… (13.2.2024, https://i-epikaira.blogspot.com/2024/02/blog-post_89.html, Πηγή: bankingnews.gr).
Σημείωση 1). Οι δηλώσεις της κας Παπαδοπούλου έγιναν εν τη παρουσία του Τζέφρι Πάιατ, «στον οποίο και έκλεινε το μάτι» εφόσον γνωρίζει ότι οι Αμερικανοί θέλουν να αποσυνδέσουν το Κυπριακό από τα Ελληνοτουρκικά, για να προωθήσουν απρόσκοπτα τον διαμοιρασμό του χάρτη Μπάιντεν (τον οποίο δημοσίευσε στη «Σημερινή» ο συνάδελφος Μάριος Πούλλαδος). Ως πρώτο βήμα θέλουν να είναι η είσοδος της Τουρκίας στο East Med Gas Forum -κάτι που ο Πάιατ προωθεί εδώ και καιρό- το οποίο, στην ουσία, σημαίνει ότι αναγνωρίζονται τα ανύπαρκτα δικαιώματα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο - όπως εξηγείται στην ιστοσελίδα εδώ: https://i-epikaira.blogspot.com/2024/02/iepikaira.html).
Σημείωση 2). Πολιτικός αναλυτής Σινάν Σίντι (Sinan Ciddi).
Ο Σινάν Σίντι, όμως, 4 μέρες αργότερα, δημοσίευσε το άρθρο « Η Τουρκία είναι καταφύγιο για χρηματοδότηση της τρομοκρατίας», στην αμερικανική ιστοσελίδα Washington Examiner, 17.2.2024 (https://www.washingtonexaminer.com/opinion/2861072/turkey-sanctuary-for-terrorism-financing/).
Έγραψε: «Μαζί με το Κατάρ και το Ιράν, η Τουρκία προσφέρει στην τρομοκρατική οντότητα ασφαλές λιμάνι και υποστηρικτικό υλικό. Εκείνο που είναι λιγότερα γνωστό είναι η αναδεικνυόμενη υποστήριξη της Άγκυρας για τους Χούθι που υποστηρίζει το Ιράν, μια ικανή τρομοκρατική οντότητα που απειλεί τα δρομολόγια πολιτικών πλοίων στη Ερυθρά Θάλασσα και δολοφονεί Αμερικανούς στρατιώτες.
»Με ιστορική ενεργό υποστήριξη της τρομοκρατίας, η Τουρκία παίρνει θέση στον κατάλογο χωρών ‘‘καταφυγίου τρομοκρατίας’’ που παρακολουθείται από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Αντιθέτως, εκείνο που παρατηρούμε είναι μια επίμονη και απελπιστική απόπειρα από τη διοίκηση Μπάιντεν να εξερευνά τρόπους με τους οποίους να ανταμείβει τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν και να ακολουθεί τρόπους να ‘‘επανα-λειτουργήσει’’ την αμερικανο-τουρκική διμερή συνεργασία.. Υπάρχει ένας διαρκής λόγος γιατί διαδοχικές αμερικανικές διοικήσεις συνεχίζουν να αγκαλιάζουν τον Ερντογάν ό,τι και να κάνει, περιλαμβανομένης υποστήριξης μεγάλων τρομοκρατικών ενεργειών: βασίζεται στον παθολογικό φόβο να ‘‘χάσουν την Τουρκία’’ όπως έχασαν το Ιράν το 1979. Αυτό είναι λάθος, και ο καλύτερος τρόπος να δούμε την σχέση μας με την Άγκυρα είναι να ρωτήσουμε: Τι άλλο έχουμε να χάσουμε;».
Σημείωση 3). Στις 16 Φεβρουαρίου 2024 δημοσιεύθηκε ότι ο εξόριστος θαρραλέος Τούρκος δημοσιογράφος Addulhamit Bilici , πρώην αρχισυντάκτης της καθημερινής εφημερίδας «Ζαμάν», που έκλεισε ο Τ. Ερντογάν, κατάθεσε σε επιτροπή του αμερικανικού Κογκρέσου στην Ουάσιγκτον D.C. για την καταπίεση που ασκεί η τουρκική κυβέρνηση εντός και εκτός Τουρκίας! Λεπτομέρειες εδώ: «Exiled journalist testifies on Turkey’s transnational repression at the Us Congress» (https://stockholmcf.org/exiled-journalist-testifies-on-turkeys-transnational-repression-at-us-congress/).
Η «εγγυήτρια» Ελληνική Δημοκρατία
Επανέρχομαι στην κ. Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και στις ανιστόρητες δηλώσεις της για την Κύπρο προς τους Αμερικανούς, στην προσπάθειά της να φανεί βασιλικότερη του Βασιλέως.
Κατ’ αρχάς, πήρε είδηση η κ. Παπαδοπούλου ότι είναι με την ίδια Τουρκία που ασχολείται ο Σινάν Σίντι και καταθέτει εναντίον της ο Abdulhamit Bilici στο αμερικανικό Κογκρέσο;
Τόλμησε ν’ αποτινάξει από πάνω της τις ασήκωτες ευθύνες της Ελλάδας ως «εγγυήτριας» δύναμης για την υπεράσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, λέγοντας ότι το Κυπριακό είναι μεν θέμα εισβολής και κατοχής αλλά όχι, άκουσον-άκουσον, «διμερές ζήτημα Ελλάδας-Τουρκίας, είναι ζήτημα για τη διεθνή κοινότητα».
Τάχθηκε αναφανδόν στο πλευρό της Τουρκίας!!!
Πώς ταυτίζονται οι δηλώσεις Α. Παπαδοπούλου με εκείνες του Γ. Γεραπετρίτη, ότι «η «Ελλάδα είναι προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο, στην εξωτερική πολιτική αρχών και κανόνων»;
Το Κυπριακό, κ. Παπαδοπούλου, γνωρίζουμε ότι είναι θέμα ΕΙΣΒΟΛΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΟΧΗΣ, για το οποίο έχει και η Ελλάδα το μερίδιο ευθύνης για την τραγωδία, και για την Ελλάδα, σωστά, δεν είναι «διμερές θέμα» (!), γιατί είναι ΤΡΙΜΕΡΕΣ θέμα, Ελλάδας, Μεγάλης Βρετανίας και Τουρκίας!
Αν η Ελληνική Δημοκρατία έχει αποσύρει την υπογραφή της στη «Συνθήκη Εγγυήσεως», τότε να μας το πει ολοκάθαρα, ανοικτά και να δημοσιοποιήσει σχετική επιστολή, που είναι σε τέτοια περίπτωση υποχρεωμένη να γράψει και να καταθέσει στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, να γνωστοποιήσει στην κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, στον λαό της Κυπριακής Δημοκρατίας, και στις άλλες δύο «εγγυήτριες» (ο Θεός να τις κάνει «εγγυήτριες» εν πάση περιπτώσει), Μεγάλη Βρετανία και κατοχική Τουρκία.
Ο κ. Ν. Κοτζιάς είχε κάνει κάποια νερά το 2017 για κάτι τέτοιο, αλλά ήταν λόγια στο Κραν Μοντανά, δεν είδαμε, ούτε ακούσαμε τέτοια απόσυρση εκ μέρους της Ελλάδας.
Η Συνθήκη Εγγυήσεως υπογράφτηκε στη Λευκωσία, στις 16 Αυγούστου 1960, από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο και τον Δρα Φαζίλ Κουτσιούκ εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον Γ. Χριστόπουλο εκ μέρους της Ελλάδας, τον Vecdi Turel εκ μέρους της Τουρκίας και τον Hugh Foot εκ μέρους της Μεγάλης Βρετανίας και Βορείου Ιρλανδίας.
Η Συνθήκη εδώ στην ιστοσελίδα του ΟΗΕ: https://peacemaker.un.org/sites/peacemaker.un.org/files/CY%20GR%20TR_600816_Treaty%20of%20Guarantee.pdf.
Να μιλήσει ξεκάθαρα το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας γιατί όλα τα πιο κάτω συνδέονται!
Α) «Τετραγωνίζουν τον κύκλο με ισότιμη κυριαρχία μέσω ΑΟΖ και φυσικού αερίου», «Σημερινή», 18.2.2024, Δρος Γιάννου Χαραλαμπίδη (https://simerini.sigmalive.com/article/2024/2/18/tetragonizoun-ton-kuklo-me-isotime-kuriarkhia-meso-aoz-kai-phusikou-aeriou-khartes/).
Β) 19.2.2024, «Στο Κάιρο εσπευσμένα ο ΥΠΕΝ της ΚΔ: Επαφές για το φυσικό αέριο Αν. Μεσογείου - Ψήνεται είσοδος της Τουρκίας στο East Med Gas Forum;» (https://i-epikaira.blogspot.com/2024/02/east-med-gas-forum.html).
Η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να νιώσει ασφάλεια με τη γείτονά της Τουρκία, αν δεν σέβεται πρώτα τις ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ της έναντι της Κύπρου μας…
Ας προσέξουν τόσο ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης όσο και το Υπ. Εξωτερικών του τι λένε και τι υπόσχονται σε ξένους για τη μοιρασιά αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης…
Κάποιοι ξένοι προφανώς δεν θέλουν την ΚΔ να παράγει Φυσικό Αέριο. Και να έχει το απάνω χέρι. Βλέπε προσπάθειες Τουρκο-Βρετανών να συνδέσουν τη «λύση» με την εκχώρηση δικαιωμάτων για το Φ.Α., με αποτέλεσμα η ΚΔ να μείνει με μια επαίσχυντη συμφωνία «λύσης» και υπονομευμένο όλο της το Φ.Α....
Πηγή: simerini.sigmalive.com
Εντοπίστηκαν έγκυρες παρατηρήσεις σε δημοσιεύματα στον ελλαδικό χώρο, ότι άλλα λέει η Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, κ. Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, στους Αμερικανούς στην Ουάσιγκτον, και άλλα ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, στον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη, για τη στάση της Ελλάδας στο Κυπριακό.
Και εξηγούμαι:
Γιώργος Γεραπετρίτης για το Κυπριακό:
«Η Ελλάδα, πάντοτε προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο, στην εξωτερική πολιτική αρχών και κανόνων, είναι στη διάθεση του ΟΗΕ… Η ευκαιρία, η οποία δίδεται, θα πρέπει ν’ αξιοποιηθεί από τις πλευρές, να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου. Η Ελλάδα θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε θετικές εξελίξεις στο κυπριακό ζήτημα».
Αυτά υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, στη Νέα Υόρκη («Σημερινή», 12.2.2024: https://simerini.sigmalive.com/article/2024/2/12/gerapetrites-se-gkouteres-e-ellada-tha-exantlesei-kathe-dunatoteta-gia-kupriako/).
Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου:
Στη δεξαμενή σκέψης The Foundation for Defence of Democracies (FDD) στην Ουάσιγκτον είπε:
«Για την Ελλάδα υπάρχει μόνο μία διαφορά, η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών… …Είναι εξίσου προς το συμφέρον της Ελλάδας η Τουρκία να διατηρήσει έναν Δυτικό προσανατολισμό και να μην απολέσει την ευρωπαϊκή προοπτική της… Είμαστε γείτονες και θα συνεχίσουμε να είμαστε μαζί της, οπότε το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε είναι μια μεγάλη αντι-δυτική χώρα δίπλα μας… Είναι πολύ σημαντικό να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να κρατήσουμε την Τουρκία όσο το δυνατόν πιο κοντά στις πολιτικές του ΝΑΤΟ και να βοηθήσουμε ώστε να παραμείνει ζωντανή η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας».
Ποια ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, κ. Παπαδοπούλου; Αγνοείτε ως Υφ. Εξωτερικών χώρας της ΕΕ, την Έκθεση της Ευρωπαϊκής Κομισιόν για την Τουρκία σε σχέση με τη Διεύρυνση, 141 σελίδων, που εκδόθηκε στις Βρυξέλλες στις 8 Νοεμβρίου 2023; Στην οποία καταγράφονται τα εγκλήματα της «γειτονικής» Τουρκίας, η κουλτούρα ατιμωρησίας, τα βασανιστήρια, κακομεταχειρίσεις, φυλακίσεις, η απουσία σεβασμού στο δικαίωμα στη ζωή… (Σύνδεσμος: https://neighbourhood-enlargement.ec.europa.eu/document/download/eb90aefd-897b-43e9-8373-bf59c239217f_en?filename=SWD_2023_696%20T%C3%BCrkiye%20report.pdf).
Και για την Κύπρο είπε: «Κανείς, όμως, δεν πρέπει να ξεχνά το γεγονός ότι η Κύπρος είναι μια ανεξάρτητη χώρα, που είναι μέλος του ΟΗΕ και της ΕΕ. Και αυτό πρέπει να το σεβαστούμε και να το θυμόμαστε. Το Κυπριακό είναι ζήτημα εισβολής και κατοχής. Δεν είναι διμερές ζήτημα Ελλάδας-Τουρκίας. Είναι ένα ζήτημα για τη διεθνή κοινότητα. Είναι θέμα των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ… Η καλή ατμόσφαιρα στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας θα επηρεάσει θετικά την κατάσταση στην Κύπρο και το ενδεχόμενο επανέναρξης των συνομιλιών…».
Στη συζήτηση με την κ. Παπαδοπούλου συμμετείχαν ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για τους Ενεργειακούς Πόρους, Τζέφρι Πάιατ, o πρόεδρος του FDD Τζόναθαν Σάντζερ, ο πολιτικός αναλυτής Σινάν Σίντι… (13.2.2024, https://i-epikaira.blogspot.com/2024/02/blog-post_89.html, Πηγή: bankingnews.gr).
Σημείωση 1). Οι δηλώσεις της κας Παπαδοπούλου έγιναν εν τη παρουσία του Τζέφρι Πάιατ, «στον οποίο και έκλεινε το μάτι» εφόσον γνωρίζει ότι οι Αμερικανοί θέλουν να αποσυνδέσουν το Κυπριακό από τα Ελληνοτουρκικά, για να προωθήσουν απρόσκοπτα τον διαμοιρασμό του χάρτη Μπάιντεν (τον οποίο δημοσίευσε στη «Σημερινή» ο συνάδελφος Μάριος Πούλλαδος). Ως πρώτο βήμα θέλουν να είναι η είσοδος της Τουρκίας στο East Med Gas Forum -κάτι που ο Πάιατ προωθεί εδώ και καιρό- το οποίο, στην ουσία, σημαίνει ότι αναγνωρίζονται τα ανύπαρκτα δικαιώματα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο - όπως εξηγείται στην ιστοσελίδα εδώ: https://i-epikaira.blogspot.com/2024/02/iepikaira.html).
Σημείωση 2). Πολιτικός αναλυτής Σινάν Σίντι (Sinan Ciddi).
Ο Σινάν Σίντι, όμως, 4 μέρες αργότερα, δημοσίευσε το άρθρο « Η Τουρκία είναι καταφύγιο για χρηματοδότηση της τρομοκρατίας», στην αμερικανική ιστοσελίδα Washington Examiner, 17.2.2024 (https://www.washingtonexaminer.com/opinion/2861072/turkey-sanctuary-for-terrorism-financing/).
Έγραψε: «Μαζί με το Κατάρ και το Ιράν, η Τουρκία προσφέρει στην τρομοκρατική οντότητα ασφαλές λιμάνι και υποστηρικτικό υλικό. Εκείνο που είναι λιγότερα γνωστό είναι η αναδεικνυόμενη υποστήριξη της Άγκυρας για τους Χούθι που υποστηρίζει το Ιράν, μια ικανή τρομοκρατική οντότητα που απειλεί τα δρομολόγια πολιτικών πλοίων στη Ερυθρά Θάλασσα και δολοφονεί Αμερικανούς στρατιώτες.
»Με ιστορική ενεργό υποστήριξη της τρομοκρατίας, η Τουρκία παίρνει θέση στον κατάλογο χωρών ‘‘καταφυγίου τρομοκρατίας’’ που παρακολουθείται από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Αντιθέτως, εκείνο που παρατηρούμε είναι μια επίμονη και απελπιστική απόπειρα από τη διοίκηση Μπάιντεν να εξερευνά τρόπους με τους οποίους να ανταμείβει τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν και να ακολουθεί τρόπους να ‘‘επανα-λειτουργήσει’’ την αμερικανο-τουρκική διμερή συνεργασία.. Υπάρχει ένας διαρκής λόγος γιατί διαδοχικές αμερικανικές διοικήσεις συνεχίζουν να αγκαλιάζουν τον Ερντογάν ό,τι και να κάνει, περιλαμβανομένης υποστήριξης μεγάλων τρομοκρατικών ενεργειών: βασίζεται στον παθολογικό φόβο να ‘‘χάσουν την Τουρκία’’ όπως έχασαν το Ιράν το 1979. Αυτό είναι λάθος, και ο καλύτερος τρόπος να δούμε την σχέση μας με την Άγκυρα είναι να ρωτήσουμε: Τι άλλο έχουμε να χάσουμε;».
Σημείωση 3). Στις 16 Φεβρουαρίου 2024 δημοσιεύθηκε ότι ο εξόριστος θαρραλέος Τούρκος δημοσιογράφος Addulhamit Bilici , πρώην αρχισυντάκτης της καθημερινής εφημερίδας «Ζαμάν», που έκλεισε ο Τ. Ερντογάν, κατάθεσε σε επιτροπή του αμερικανικού Κογκρέσου στην Ουάσιγκτον D.C. για την καταπίεση που ασκεί η τουρκική κυβέρνηση εντός και εκτός Τουρκίας! Λεπτομέρειες εδώ: «Exiled journalist testifies on Turkey’s transnational repression at the Us Congress» (https://stockholmcf.org/exiled-journalist-testifies-on-turkeys-transnational-repression-at-us-congress/).
Η «εγγυήτρια» Ελληνική Δημοκρατία
Επανέρχομαι στην κ. Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και στις ανιστόρητες δηλώσεις της για την Κύπρο προς τους Αμερικανούς, στην προσπάθειά της να φανεί βασιλικότερη του Βασιλέως.
Κατ’ αρχάς, πήρε είδηση η κ. Παπαδοπούλου ότι είναι με την ίδια Τουρκία που ασχολείται ο Σινάν Σίντι και καταθέτει εναντίον της ο Abdulhamit Bilici στο αμερικανικό Κογκρέσο;
Τόλμησε ν’ αποτινάξει από πάνω της τις ασήκωτες ευθύνες της Ελλάδας ως «εγγυήτριας» δύναμης για την υπεράσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, λέγοντας ότι το Κυπριακό είναι μεν θέμα εισβολής και κατοχής αλλά όχι, άκουσον-άκουσον, «διμερές ζήτημα Ελλάδας-Τουρκίας, είναι ζήτημα για τη διεθνή κοινότητα».
Τάχθηκε αναφανδόν στο πλευρό της Τουρκίας!!!
Πώς ταυτίζονται οι δηλώσεις Α. Παπαδοπούλου με εκείνες του Γ. Γεραπετρίτη, ότι «η «Ελλάδα είναι προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο, στην εξωτερική πολιτική αρχών και κανόνων»;
Το Κυπριακό, κ. Παπαδοπούλου, γνωρίζουμε ότι είναι θέμα ΕΙΣΒΟΛΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΟΧΗΣ, για το οποίο έχει και η Ελλάδα το μερίδιο ευθύνης για την τραγωδία, και για την Ελλάδα, σωστά, δεν είναι «διμερές θέμα» (!), γιατί είναι ΤΡΙΜΕΡΕΣ θέμα, Ελλάδας, Μεγάλης Βρετανίας και Τουρκίας!
Αν η Ελληνική Δημοκρατία έχει αποσύρει την υπογραφή της στη «Συνθήκη Εγγυήσεως», τότε να μας το πει ολοκάθαρα, ανοικτά και να δημοσιοποιήσει σχετική επιστολή, που είναι σε τέτοια περίπτωση υποχρεωμένη να γράψει και να καταθέσει στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, να γνωστοποιήσει στην κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, στον λαό της Κυπριακής Δημοκρατίας, και στις άλλες δύο «εγγυήτριες» (ο Θεός να τις κάνει «εγγυήτριες» εν πάση περιπτώσει), Μεγάλη Βρετανία και κατοχική Τουρκία.
Ο κ. Ν. Κοτζιάς είχε κάνει κάποια νερά το 2017 για κάτι τέτοιο, αλλά ήταν λόγια στο Κραν Μοντανά, δεν είδαμε, ούτε ακούσαμε τέτοια απόσυρση εκ μέρους της Ελλάδας.
Η Συνθήκη Εγγυήσεως υπογράφτηκε στη Λευκωσία, στις 16 Αυγούστου 1960, από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο και τον Δρα Φαζίλ Κουτσιούκ εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον Γ. Χριστόπουλο εκ μέρους της Ελλάδας, τον Vecdi Turel εκ μέρους της Τουρκίας και τον Hugh Foot εκ μέρους της Μεγάλης Βρετανίας και Βορείου Ιρλανδίας.
Η Συνθήκη εδώ στην ιστοσελίδα του ΟΗΕ: https://peacemaker.un.org/sites/peacemaker.un.org/files/CY%20GR%20TR_600816_Treaty%20of%20Guarantee.pdf.
Να μιλήσει ξεκάθαρα το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας γιατί όλα τα πιο κάτω συνδέονται!
Α) «Τετραγωνίζουν τον κύκλο με ισότιμη κυριαρχία μέσω ΑΟΖ και φυσικού αερίου», «Σημερινή», 18.2.2024, Δρος Γιάννου Χαραλαμπίδη (https://simerini.sigmalive.com/article/2024/2/18/tetragonizoun-ton-kuklo-me-isotime-kuriarkhia-meso-aoz-kai-phusikou-aeriou-khartes/).
Β) 19.2.2024, «Στο Κάιρο εσπευσμένα ο ΥΠΕΝ της ΚΔ: Επαφές για το φυσικό αέριο Αν. Μεσογείου - Ψήνεται είσοδος της Τουρκίας στο East Med Gas Forum;» (https://i-epikaira.blogspot.com/2024/02/east-med-gas-forum.html).
Η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να νιώσει ασφάλεια με τη γείτονά της Τουρκία, αν δεν σέβεται πρώτα τις ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ της έναντι της Κύπρου μας…
Ας προσέξουν τόσο ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης όσο και το Υπ. Εξωτερικών του τι λένε και τι υπόσχονται σε ξένους για τη μοιρασιά αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης…
Κάποιοι ξένοι προφανώς δεν θέλουν την ΚΔ να παράγει Φυσικό Αέριο. Και να έχει το απάνω χέρι. Βλέπε προσπάθειες Τουρκο-Βρετανών να συνδέσουν τη «λύση» με την εκχώρηση δικαιωμάτων για το Φ.Α., με αποτέλεσμα η ΚΔ να μείνει με μια επαίσχυντη συμφωνία «λύσης» και υπονομευμένο όλο της το Φ.Α....
Πηγή: simerini.sigmalive.com
Πηγή: i-epikaira.blogspot.com