11.3.24

Σεισμός στην Τουρκία: Προσοχή σε Άδανα και στο ρήγμα προς Κύπρο, λένε σεισμολόγοι

 

Ο σεισμός που ταρακούνησε την Κυριακή την περιοχή που βρίσκεται στα νότια της Τουρκίας, προσέθεσε ένα λιθαράκι στην ανησυχία που ολοένα και αυξάνεται για επικείμενο τεράστιο σεισμό που θα βυθίσει στο χάος την Κωνσταντινούπολη.

Την Κυριακή, ένας σεισμός, μεγέθους 4,8 Ρίχτερ στην ανοιχτή μεσόγειο νοτίως από τα Μύρα και τη Φοινίκη, στα ανατολικά από το σύμπλεγμα της Μεγίστης, έφερε όμως ξανά στο προσκήνιο τα ρήγματα που διατρέχουν τη Μικρά Ασία και τον κίνδυνο που αυτά προβάλουν για τις επιμέρους περιοχές.

Πριν από μερικές ημέρες ένας εκ των διασημότερων ειδικών επί θεμάτων σεισμών στην Τουρκία, ο καθηγητής Νατζί Γκιορούρ προειδοποίησε ότι υπάρχουν περιοχές που επίκειται σεισμός νωρίτερα από την Κωνσταντινούπολη. Δύο σεισμολόγοι, κρούουν, τώρα, τον κώδωνα του κινδύνου για την πιθανότητα σεισμού και μάλιστα επισημαίνουν ότι κατά τα στοιχεία που διαθέτουν, η κοιλάδα των Αδάνων θέλει ιδιαίτερη προσοχή ίσως και περισσότερο από την Κωνσταντινούπολη.

Ο λέκτορας της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Γαζή, στην Άγκυρα δρ. Σουλεϊμάν Παμπάλ είπε ότι μετά τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου, που έπληξαν και τα Άδανα, το θέμα των σεισμών ήρθε στο προσκήνιο. Ο καθηγητής είναι επίσης ιδρυτικός πρόεδρος του Κέντρου Αντισεισμικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Γαζή και έδωσε τις ακόλουθες πληροφορίες σχετικά με τα ρήγματα που μπορεί να επηρεάσουν τα Άδανα.


Ρήγματα που μπορεί να δώσουν σεισμό στην Τουρκία μεγέθους 6-7 Ρίχτερ

«Υπάρχουν ρήγματα που θα επηρεάσουν τα Άδανα και θα δημιουργήσουν σεισμούς. Υπάρχουν ρήγματα όπως το ρήγμα Καρατάς-Γιουμουρταλίκ, το ρήγμα Μισίς-Αντιρίν, το ρήγμα Αλεξανδρέττας, το ρήγμα Κοζάν, το ρήγμα Σαβρούν, το ρήγμα Σαΐμπεϊλι. Τα ρήγματα αναγνωρίζονται ως πηγές κινδύνου σεισμού στα Άδανα. Αυτά τα ρήγματα που ανέφερα είναι ρήγματα που θα προκαλέσουν σεισμούς μεγέθους 6-7 Ρίχτερ», είπε ο καθηγητής Παμπάλ.

Υπήρξαν σεισμοί γύρω από την Καισάρεια το 1702, το 1717 και το 1845, στους οποίους πέθαναν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι. Εδώ, υπάρχουν ρήγματα που αποτελούν τα στοιχεία του συστήματος ρηγμάτων της Κεντρικής Ανατολίας. Αυτά είναι πάντα ενεργά ρήγματα. «Με άλλα λόγια, αυτά τα ρήγματα προκάλεσαν σεισμούς μεγέθους 7 - 7,5 Ρίχτερ, κατέστρεψαν την Καισάρεια, και δεδομένου ότι δεκάδες χιλιάδες ζωές έχουν χαθεί, τέτοιοι σεισμοί σίγουρα θα επηρεάσουν τα Άδανα και τα περίχωρά τους, ειδικά τις βόρειες συνοικίες», προσέθεσε.


Ο λέκτορας της Σχολής Μηχανικών του Τμήματος Γεωλογικών Μηχανικών, στο Πανεπιστήμιο Τσουκούροβα (Πεδιάδα Κιλικίας) δρ. Χασάν Τσετίν λαμβάνει μέρος σε μελέτες που υποστηρίζονται από την TÜBİTAK, την υπηρεσία Πολιτικής Προστασία της Τουρκίας (AFAD) και τη Γενική Διεύθυνση Έρευνας και Εξερεύνησης Ορυκτών (MTA) σχετικά με τις ενεργές γραμμές ρηγμάτων στα Άδανα και τις γύρω επαρχίες.

Ο Τσετίν συμμετέχει στο σκέλος των Αδάνων. Εντός ενός έτους θα πραγματοποιηθούν ανασκαφές στα ρήγματα των οποίων οι θέσεις έχουν προσδιοριστεί και θα ολοκληρωθούν μελέτες χαρακτηρισμού σχετικά με τη δραστηριότητα των ρηγμάτων αυτών. Αντίστοιχα, θα ληφθούν πιο ακριβείς προβλέψεις με βάση τη σεισμικότητα των Αδάνων και των περιχώρων, τα ενεργά ρήγματα και το μέγεθος των σεισμών που μπορεί να προκαλέσουν.



Προσοχή στο ρήγμα σεισμών που φτάνει στην Κύπρο

«Υπάρχει ένας κλάδος του ρήγματος Ανατολικής Ανατολίας, που συνεχίζει γύρω από το Οσμανίγε και φτάνει στη θάλασσα από το Γιουμουρταλίκ-Καρατάς.Συνεχίζει στη θάλασσα για κάποια απόσταση και φτάνει μέχρι το δυτικό άκρο της Κύπρου. Το μήκος αυτού του ρήγματος στη θάλασσα είναι ένα θέμα που πρέπει να μελετηθεί», είπε ο καθηγητής Τσετίν.

https://www.lifo.gr/