9.3.24

Μη κρατικά ΑΕΙ: Η σπουδή της κυβέρνησης ναρκοθετεί τρία μέτωπα – ΣτΕ, συνταγματική αναθεώρηση και δημόσια πανεπιστήμια

 Αν θέλει η "κυβέρνηση"  μη κρατικά ΑΕΙ, τότε τα δίδακτρα των Ελληνοπαίδων σπουδαστών να βαρύνουν τον ...κρατικό προϋπολογισμό και όχι τους σπουδαστές !

  Α.Α.

Η κυβέρνηση μπορεί να πέρασε, με τους δικούς της βουλευτές μόνο, το απολύτως αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο, που επιτρέπει τα μη κρατικά ΑΕΙ στη χώρα μας, αλλά οι πληγές που ανοίγει το εγχείρημα μάλλον προϊδεάζουν για θύελλα στη συνέχεια.

Ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, παρά την εκστρατεία με το δήθεν εκσυγχρονιστικό προφίλ και τις κενού περιεχομένου υποσχέσεις ότι διασφαλίζει τον μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα των ιδρυμάτων, δεν κατάφερε να πείσει κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης. Ούτε καν το ΠΑΣΟΚ, που έχει ταχθεί υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16 του συντάγματος, το οποίο διασφαλίζει το αποκλειστικό δικαίωμα του Κράτους στην ανώτατη εκπαίδευση.

Το νομοσχέδιο πέρασε μέσα σε θύελλα κοινωνικών/φοιτητικών αντιδράσεων, δίχασε τον νομικό κόσμο της χώρας, ως προς τη συνταγματικότητά του ή μη, τορπίλισε κάθε είδους συναίνεση, ενώ προκαλεί τεράστια ερωτήματα για τη σκοπιμότητα που έχει στο χώρο της επιχειρηματικότητας.

Τα νέα δεδομένα που δημιουργεί αναμένεται να φέρουν νέες αντιπαραθέσεις και αφήνουν μεγάλες πληγές στο νομικό, πολιτικό και κοινωνικό πεδίο. Είναι ίσως η πρώτη φορά που μία τόσο μεγάλη αλλαγή στο εκπαιδευτικό σύστημα, όχι μόνο δεν έχει το παραμικρό ψήγμα συναίνεσης, αλλά βάζει «φωτιές» στο σκηνικό.

Τρία είναι τα μέτωπα στα οποία στρέφεται τώρα το ενδιαφέρον:

• Πρώτον, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου αναμένεται να υπάρξουν προσφυγές κατά του νέου νόμου.

Η συνταγματικότητα της ρύθμισης, που παρακάμπτει το άρθρο 16, είναι απολύτως οριακή, με τις επισημάνσεις του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής να χτυπούν καμπανάκι. Κατά πολλούς είναι εξόχως αντισυνταγματικό το κατασκεύασμα του υπουργείου Παιδείας, καθώς δεν διασφαλίζει τίποτα απ’ όλα αυτά που προβλέπει το Σύνταγμα, ούτε καν παρέχει εγγυήσεις για τις ίδιες τις εξαγγελίες που έκανε η κυβέρνηση, προκειμένου να προβάλλει το νομοθέτημα ως μεγάλη τομή και αναγκαιότητα, δεν προκαλεί πρόβλημα στα δημόσια πανεπιστήμια.

Η δοκιμασία στην ανώτατη δικαστική βαθμίδα που κρίνει το νόμο θα είναι μεγάλη και για τον Κυριάκο Πιερρακάκη και για την κυβέρνηση.

• Δεύτερο, τορπιλίζει τη συνταγματική αναθεώρηση, σε ό,τι αφορά στο άρθρο 16. Παρότι στο συγκεκριμένο πεδίο υπήρχε κατ’ αρχήν σύγκλιση της κυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ, πλέον αυτή δεν είναι δεδομένη και μάλλον οποιαδήποτε συναντίληψη διαπιστωθεί, θα εκφραστεί με συγκρατημένο τρόπο, έντονη καχυποψία και βήμα το βήμα.

Για παράδειγμα το ΠΑΣΟΚ προειδοποίησε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει στην αναθεωρητική Βουλή το άρθρο 16, ώστε αυτή η διάταξη να μην λάβει 180 ψήφους, κάτι που θα σήμαινε ότι στην επόμενη Βουλή θα προσδιοριστεί το περιεχόμενο της νέας διάταξης με μόλις 151 ψήφους. Προτιμά δηλαδή να κρατήσει τη δυνατότητα να καθορίσει και το ίδιο το περιεχόμενο του νέου άρθρου, καθώς δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση.

Επίσης αναμένεται με ενδιαφέρον και η τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος το πιθανότερο είναι να διαμηνύσει προς κάθε ενδιαφερόμενο ότι η κυβερνητική ρύθμιση που προέκυψε χθες από τη Βουλή δεν θα μακροημερεύσει, εάν ο ίδιος έλθει στην κυβέρνηση.

 Και τρίτον, δημιουργείται ένα εκρηκτικό κλίμα στα δημόσια πανεπιστήμια. Τα οποία έτσι κι αλλιώς υποχρηματοδοτούνται, με την εκπαιδευτική κοινότητα να έχει ξεσηκωθεί όχι μόνο για τα ιδιωτικά ΑΕΙ, αλλά και για τη γενικότερη εικόνα υποβάθμισης.

Εν αναμονή των πολιτικών κατευθύνσεων που θα επικρατήσουν πλέον στην κυβέρνηση για το πώς αντιμετωπίζονται τα δημόσια πανεπιστήμια σε σχέση με τα ιδιωτικά, στην ουσία, ΑΕΙ, η ατμόσφαιρα είναι από βαριά έως έτοιμη να εκραγεί ξανά, όπως έδειξαν οι μεγάλες φοιτητικές κινητοποιήσεις του τελευταίου ενάμιση μήνα.

www.topontiki.gr