2.3.24

Τέμπη: Διαψεύδει κυβέρνηση και Τριαντόπουλο ο συντονιστής της Πυροσβεστικής, «καμία συμμετοχή στο μπάζωμα» – Όταν ο υφυπουργός μιλούσε για «αποκατάσταση»


 

Τους ισχυρισμούς του τότε επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Τριαντόπουλου για το ζήτημα του «μπαζώματος» του σημείου του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, τρεις μέρες μετά το πολύνεκρο περιστατικό, διέψευσε ο Συντονιστής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Ευάγγελος Φαλάρας.

Ο Χρήστος Τριαντόπουλος νωρίτερα υποστήριξε ότι δεν ήταν εκείνος που έδωσε εντολή για το μπάζωμα του χώρου του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών και έδειξε ως υπεύθυνη την Πυροσβεστική

Ο Ευάγγελος Φαλάρας μιλώντας στο documentonews.gr εξέφρασε την πικρία του για τις δηλώσεις του κ. Τριαντόπουλου, διαψεύδοντας ότι η Πυροσβεστική είχε οποιαδήποτε συμμετοχή στο τσιμέντωμα. Παράλληλα υποστήριξε πως τα απροσδιόριστα εγκαύματα των πυροσβεστών δεν προκλήθηκαν από τα υγρά ψύξης που υπήρχαν στα τρένα.

«Εγώ ζήτησα να έρθουν οι γερανοί για να σηκωθούν τα βάρη και στο πλαίσιο αυτής της δράσης, οι γερανοί -για λόγους στατικότητας του πεδίου- ζήτησαν να έρθουν σταθερά αντικείμενα, κροκάλες και ψηφίδες, προκειμένου να πατήσουν σε στέρεο έδαφος, επειδή αυτό μετατοπιζόταν όσο σηκώνονταν τα βαγόνια» ανέφερε ο Συντονιστής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, σημειώνοντας πως η διαδικασία συνεχίστηκε μέχρι να σηκωθούν και τα βαγόνια της επιβατικής που είχαν τις λαμαρίνες.

«Όταν σηκώθηκαν και οι τελευταίες λαμαρίνες και ελέγξαμε πως δεν υπήρχε άλλος νεκρός στο πεδίο, συνεχίσαμε να μένουμε στο σημείο έως ότου φύγαμε την Παρασκευή», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο αν ως συντονιστής της Πυροσβεστικής και μέλος του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας είχε συμμετοχή στη μετέπειτα εκχωμάτωση και το μπάζωμα του πεδίου, ο ίδιος απάντησε: «Όχι. Εγώ, δεν ζήτησα εκχωμάτωση, ζήτησα από το ΣΟΠΠ να μου φέρουν τον εξοπλισμό για να μου δώσει την ευχέρεια να ελέγξω και να εντοπίσω νεκρούς και ζωντανούς. Για τις μετέπειτα παρεμβάσεις, εγώ την Παρασκευή που έφυγα είχαμε ελέγξει ακόμα και αν υπήρχε κάτι κάτω από τις λαμαρίνες, οι οποίες ήταν πολύ κοντά στο τούνελ. Ήταν, δηλαδή, το τελευταίο σημείο και είχαν “φύγει” και τα βαγόνια που δεν είχαν εμπλοκή στη σύγκρουση».

Για τα εγκαύματα που υπέστησαν πυροσβέστες που επιχείρησαν στα Τέμπη, είπε: «Εγώ ήμουν δίπλα στους συναδέλφους (που έπαθαν τα εγκαύματα) και είχα πάθει κάποιους ερεθισμούς και το θεώρησα ότι ήταν μετά από επαφή με κάποιο αντικείμενο. Όταν οι συνάδελφοι μου είπαν ότι έχουν εγκαύματα και ακολουθήσαμε τη διαδικασία να τους πάμε στο Θριάσιο, τότε συνειδητοποίησα ότι αυτό που κι εγώ νόμιζα ότι ήταν κάτι που προκλήθηκε από την τριβή, ήταν κάτι που δεν μπορώ να προσδιορίσω και θα ήθελα να το γνωρίζω για να προφυλάξω τους συναδέλφους».

«Αν ήταν υγρά μπαταρίας θα καιγόταν και το ύφασμα. Δεν ξέρω τι είναι αυτό που δεν επηρεάζει το ύφασμα και επηρεάζει το δέρμα. Αυτό χρειάζεται ειδική γνώση για να σας το απαντήσω εγώ. Ούτε οι γιατροί που τους ρωτήσαμε δεν μπορούσαν να το απαντήσουν. Εγώ δεν είμαι γιατρός, ούτε χημικός», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με έγγραφα της Οικονομικής υπηρεσίας της περιφέρειας Θεσσαλίας που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, τρεις μέρες μετά το δυστύχημα και συγκεκριμένα στις 3 Μαρτίου του 2023, ζητήθηκε η αποκατάσταση του χώρου (μπάζωμα) από την Πολιτική Προστασία και εγκρίθηκαν και τα σχετικά κονδύλια.

Ο τότε επικεφαλής της Πολιτικής προστασίας ήταν ο Χρήστος Τριαντόπουλος με την ιδιότητα του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, με αρμοδιότητα για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές.

Ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ο οποίος έχει καταγγελθεί από τη Μαρία Καρυστιανού ότι ήταν το πρόσωπο που «έδωσε» ο τέως περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός ως υπεύθυνο για το τσιμέντωμα του χώρου, ανέφερε δεν είχε τέτοιο ρόλο και τέτοια αρμοδιότητα. 

«Δεν έδωσα εντολές για κάτι, δεν είχα τέτοιο ρόλο και τέτοια αρμοδιότητα, δεν συμμετείχα σε συνεδριάσεις του συντονιστικού και δεν αναφέρομαι στην εξώδικη απάντηση του Κώστα Αγοραστού, όπως το έχει δηλώσει δύο φορές κι ο ίδιος», ανέφερε νωρίτερα στη Βουλή ο Χρήστος Τριαντόπουλος για να προσθέσει ότι ήταν στον τόπο της τραγωδίας για να βοηθήσει όσους επιχειρούσαν στη δύσκολη κατάσταση, με σεβασμό στους γονείς και τη Δικαιοσύνη που θα πρέπει να ρίξει φως σε όλα, με «μέλημα όπως έχει πει κι ο πρωθυπουργός το ποτέ ξανά από σύνθημα να γίνει πραγματικότητα».

Ο Χρήστος Τριαντόπουλος ανέφερε ότι οι ισχυρισμοί των συγγενών των θυμάτων δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα«Οι αρμόδιοι που μετείχαν στο συντονιστικό ύστερα από αίτημα της Πυροσβεστικής αποφάσισαν παρεμβάσεις και διαμορφώσεις χώρου, όπως προβλέπεται από σχέδιο διαχείρισης ανθρωπίνων απωλειών», ανέφερε.

Όμως στις 7 Μαρτίου 2023 ο Χ. Τριαντόπουλος ανέφερε στον ΣΚΑΪ πως «το κομμάτι το επιχειρησιακό που τρέξαμε εκείνες τις ημέρες ήταν να προχωρήσει γρήγορα όλη η διαδικασία συλλογής και αποκατάστασης της περιοχής. Ένα έργο που έτρεξε σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με τις σιδηροδρομικές εταιρείες, με την περιφέρεια κυρίως, με την πυροσβεστική με την αστυνομία, αλλά και πάρα πολλούς ιδιώτες που ανακατεύτηκαν για να μπορέσει να αποκατασταθεί ο χώρος». «Είμαστε από την Πέμπτη με κυβερνητικό επιτελείο, στα Τέμπη, στη Λάρισα έτσι ώστε με απόλυτο σεβασμό, στα θύματα, στις οικογένειες και στην ελληνική κοινωνία που παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις, να προχωρήσει η διαδικασία συλλογής και αποκατάσταση του χώρου του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος» δήλωσε στο τοπικό TRT μιλώντας πάλι για στενή σχέση με την περιφέρεια Θεσσαλίας.

Εντωμεταξύ, πλήρη κάλυψη στον τότε υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και νυν υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Τριαντόπουλο, για το ζήτημα, παρείχε η κυβέρνηση, διά του εκπροσώπου της.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο Παύλος Μαρινάκης, μετά την τοποθέτηση του υφυπουργού στη Βουλή, επανέλαβε ότι δεν δόθηκε καμία εντολή από τον Χ. Τριαντόπουλο ή άλλο μέλος της κυβέρνησης για τις εργασίες στο σημείο του δυστυχήματος, κάνοντας λόγο για «ενέργειες στο πλαίσιο των επιχειρησιακών αναγκών» που είχαν ως στόχο να διασωθούν άλλοι πιθανοί επιζήσαντες της σύγκρουσης των δύο τραίνων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι το μπάζωμα του χώρου αποτέλεσε επιχειρησιακή απόφαση και όχι απόπειρα συγκάλυψης, κατηγορώντας την αντιπολίτευση για «λάσπη χωρίς στοιχεία» και σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι τίμιο να παίζουμε με τον πόνο των συγγενών» των θυμάτων της τραγωδίας.

Παράλληλα, ο Π. Μαρινάκης τόνισε ότι σε τέτοιες περιπτώσεις το κράτος εποπτεύει, μεν, αλλά στο πεδίο υπάρχει μια ιεραρχία, η οποία και παίρνει τις αποφάσεις επιχειρησιακού χαρακτήρα, ενώ έσπευσε να κάνει σαφή διαχωρισμό των πολιτικών από τις ποινικές ευθύνες, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν συμφωνεί με τον συλλογισμό που λέει ότι για την καθυστέρηση της υλοποίησης της σύμβασης 717 (για την οποία εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι αν είχε υλοποιηθεί, η τραγωδία θα είχε αποτραπεί), φέρνοντας, μάλιστα, ως παράδειγμα τα όσα είπε ο εισαγγελέας της έδρας στη δίκη για το Μάτι, σχετικά με την απουσία σχεδίου και μέσων έγκαιρης ειδοποίησης και εκκένωσης της περιοχής.

Στο πλαίσιο αυτό, και απαντώντας στα όσα είπε για την τραγωδία στα Τέμπη νωρίτερα την Παρασκευή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στον Στέφανο Κασσελάκη, κατηγορώντας τον για «συκοφαντίες και αοριστίες», καθώς και ότι «μιλά εκ του ασφαλούς για τα όσα έγιναν πριν το 2019», καθώς, όπως είπε μετά το 2019 θεσμοθετήθηκε η εξομοίωση της προθεσμίας παραγραφής αδικημάτων πολιτικών προσώπων με αυτή των απλών πολιτών. «Η αντιπολίτευση περιμένει να υπάρξει μια κρίση για να “χτίσει” αφήγημα», υποστήριξε, καλώντας τον Σ. Κασσελάκη να φέρει όποια στοιχεία διαθέτει σχετικά με απόπειρα συγκάλυψης, ενώ προσέθεσε ότι «ντροπή είναι η τυμβωρυχία και οι καμπάνιες πάνω στον πόνο των ανθρώπων».

https://www.topontiki.gr/

(Αναρτήθηκε από τον Μιχάλη Τσολάκη)