«Δεν είμαι ήρωας» δηλώνει - Οι φερόμενοι ως δράστες έφεραν βαριά τραύματα - Ο ένας δεν είχε τις αισθήσεις του - Αναφορές πως οι άλλοι δύο έχουν χάσει μάτι και αυτί - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες
Δεν άφησα κανέναν πίσω, λέει ο 15χρονος ήρωας μαθητής Ισλάμ Χαλίλοφ ο οποίος έσωσε πάνω από 100 ανθρώπους οδηγώντας τους με ασφάλεια έξω από το Crocus City Hall στη Μόσχα.
Πρόκειται για έναν νεαρό υπάλληλο με μερική απασχόληση στο βεστιάριο του συναυλιακού χώρου ο οποίος έδρασε ακαριαία όταν χτύπησαν οι μακελάρηδες το βράδυ της Παρασκευής (22/3). Βίντεο που αναρτήθηκε στα social δείχνει τον 15χρονό Ισλάμ να οδηγεί με ασφάλεια έξω όσους είχαν πάει στη συναυλία, που εκείνη τη στιγμή έτρεχαν πανικόβλητοι για να σωθούν. «Πάμε όλοι έτσι! Όλοι εκεί!» ακούγεται να φωνάζει ο μαθητής.
Δείτε βίντεο:
Ο έφηβος, ο οποίος είναι μουσουλμάνος, είπε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ruptly ότι δούλευε όταν είδε πλήθη ανθρώπων να τρέχουν προς τις σκάλες και τις κυλιόμενες σκάλες, ειδοποιώντας τον ότι κάποιου είδους επίθεση συνέβαινε στον χώρο. Όπως εξήγησε, το ένστικτό του ήταν ακαραιίο, ενημερώνοντας τους παρευρισκόμενους στο φουαγιέ να τραπούν σε φυγή από μια συγκεκριμένη έξοδο κινδύνου.
«Τους έδειξα πού να πάνε και βοήθησα όποιον μπορούσα», είπε ο έφηβος, τονίζοντας ότι ήταν το τελευταίο άτομο από την ομάδα που βγήκε από το κτίριο. «Δεν άφησα κανέναν πίσω. Ειλικρινά, δεν θεωρώ τον εαυτό μου ήρωα. Ήταν απλώς μέρος της δουλειάς μου. Καλύτερα να θυσιάσεις τον εαυτό σου παρά να αφήσεις εκατό ανθρώπους να πεθάνουν» είπε.Ο νεαρός είπε ότι τόσο ο ίδιος όσο και η μητέρα του παραμένουν έκπληκτοι για ό,τι συνέβη, αποκαλύπτοντας ότι ένας άνδρας πυροβολήθηκε μπροστά του και ότι φοβόταν πως αυτός και οι άλλοι θα είναι τα επόμενα θύματα των τρομοκρατών. «Η μαμά ήταν σοκαρισμένη και έκλαψε γιατί έπρεπε να τα περάσω όλα αυτά, ότι όλα αυτά συνέβησαν μπροστά στα μάτια μου. Για να είμαι ειλικρινής, είμαι ακόμα σε κατάσταση σοκ. Ένας άντρας πυροβολήθηκε ακριβώς μπροστά μου, δεν μπορώ να σταματήσω να το σκέφτομαι», είπε στη Daily Mail.
Ο 15χρονος αναμένεται να τιμηθεί από τις ρωσικές αρχές επιβολής του νόμου και τον Μουφτή Σεΐχη Ραβίλ Γκαϊνουτντίν, τον πνευματικό ηγέτη των Ρώσων μουσουλμάνων, για το θάρρος που έδειξε.
Οι κατηγορίες για βασανιστήρια
Το Κρεμλίνο εν τω μεταξύ, αρνήθηκε να σχολιάσει την ανάληψη ευθύνης για την επίθεση σε συναυλιακό χώρο στη Μόσχα από το Ισλαμικό Κράτος, που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 137 ανθρώπους, παρά τους υπαινιγμούς του Βλαντίμιρ Πούτιν για εμπλοκή της Ουκρανίας.
«Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και η προεδρική διοίκηση θα έκανε λάθος να προβεί σε σχόλια σχετικά με την εξέλιξη της έρευνας. Δεν θα το κάνουμε», διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ.
Βαριά τραυματισμένοι στο δικαστήριο οι κατηγορούμενοι για το μακελειό στη Μόσχα
Σημειώνεται πως προφυλακιστέοι μέχρι τις 22 Μαΐου κρίθηκαν οι τέσσερις συλληφθέντες που κατηγορούνται ότι διέπραξαν την τρομοκρατική επίθεση στην αίθουσα συναυλιών Crocus City Hall, στα περίχωρα της Μόσχας, κατά την οποία σκοτώθηκαν 137 άνθρωποι.
Οι κατηγορούμενοι βρέθηκαν ενώπιον του δικαστηρίου φέροντας βαριά τραύματα τα οποία προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια της σύλληψής τους από τις ρωσικές αρχές. Στις εικόνες από το δικαστήριο διακρίνονται τρεις εκ των φερόμενων δραστών να οδηγούνται με χειροπέδες στον ειδικό θάλαμο για τους κατηγορουμένους. Ο τέταρτος μεταφέρθηκε σε ειδική καρέκλα, χωρίς να μπορεί να ανοίξει τα μάτια του.
Η τρομοκρατική επίθεση αποτελεί πλήγμα για το κύρος της μεγάλης δύναμης και σημειώθηκε βράδυ της 22ας Μαρτίου στον συναυλιακό χώρο στο προάστιο της Μόσχας, ξεπερνώντας το μέγεθος της τραγωδίας ξεπερνά εκείνο του Μπατακλάν, όταν το ISIS είχε επιτεθεί στη γαλλική πρωτεύουσα.
Άγνωστο πότε θα γίνει η δίκη των κατηγορουμένων
Οι συλληφθέντες κρίθηκαν προφυλακιστέτοι εν αναμονή της δίκης τους, η έναρξη της οποίας δεν έχει ακόμη οριστεί. Ως εκ τούτου, η προφυλάκισή τους ενδέχεται να παραταθεί. Οι τέσσερις κατηγορούμενοι για «τρομοκρατία» αντιμετωπίζουν ποινή ισόβιας κάθειρξης.
Όπως επισημαίνει το BBC, τρεις οδηγήθηκαν σκυμμένοι σε ένα γήπεδο της Μόσχας ενώ ο τέταρτος ήταν σε αναπηρικό καροτσάκι. Οι τέσσερις κατονομάστηκαν από τις ρωσικές αρχές ως Dalerdzhon Mirzoyev, Saidakrami Murodali Rachabalizoda, Shamsidin Fariduni και Muhammadsobir Fayzov. Οι άνδρες ταυτοποιήθηκαν ως πολίτες του Τατζικιστάν, μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass. Βίντεο δείχνει τρεις από αυτούς να οδηγούνται από αστυνομικούς- με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους- στο περιφερειακό δικαστήριο του Basmanny στη ρωσική πρωτεύουσα.
Στο Telegram διέρρευσε δήλωση δικαστή ο οποίος φέρεται να είπε ότι οι Dalerdzhon Mirzoyev και Saidakrami Murodali Rachabalizoda παραδέχθηκαν πλήρως την ενοχή τους. Όλοι φαίνεται να έχουν ξυλοκοπηθεί ενώ υπάρχουν αναφορές ότι τουλάχιστον ένας είχε υποστεί ηλεκτροπληξία.
«Ο άνδρας που ονομάζεται Fayzov φαινόταν να έχει χάσει τις αισθήσεις του καθώς οδηγήθηκε στο δικαστήριο σε αναπηρικό καροτσάκι φορώντας μια λεπτή ρόμπα νοσοκομείου» επισημαίνει το BBC. «Φαινόταν να λείπει ένα μάτι σε έναν», σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Επίσης, φέρεται να έκοψαν το αυτί από έναν εκ των συλληφθέντων και του έδωσαν να το φάει.
Καμία χώρα δεν είναι άτρωτη στην τρομοκρατία, απαντά το Κρεμλίνο
Το Κρεμλίνο απάντησε επίσης ότι καμία χώρα δεν είναι άτρωτη στην τρομοκρατία, όταν ρωτήθηκε εάν οι υπηρεσίες ασφαλείας απέτυχαν να αποτρέψουν την πολύνεκρη επίθεση της Παρασκευής σε μία αίθουσα συναυλιών, τη χειρότερη επίθεση στο ρωσικό έδαφος εδώ και 20 χρόνια.
Τουλάχιστον 137 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 182 τραυματίστηκαν, όταν τέσσερις άνδρες εισέβαλαν στο Crocus City Hall, πυροβολώντας αδιακρίτως, προτού βάλουν φωτιά στην αίθουσα των 6.200 θέσεων. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είπε, κατά τη διάρκεια ενός διαγγέλματος προς το έθνος το Σάββατο, ότι όλοι όσοι ευθύνονται για το μακελειό θα τιμωρηθούν. Είπε, επίσης, ότι 11 άνθρωποι συνελήφθησαν, οι τέσσερις ενώ κατευθύνονταν προς την Ουκρανία.
Όταν ο Πεσκόφ ρωτήθηκε εάν η διάπραξη μιας τέτοιας αιματηρής επίθεσης λίγο έξω από τη ρωσική πρωτεύουσα συνιστά αποτυχία των ειδικών υπηρεσιών, απάντησε ότι τα συναισθήματα είναι έντονα, όμως καμία χώρα δεν είναι άτρωτη. «Δυστυχώς, ο κόσμος μας δείχνει ότι καμία πόλη, καμία χώρα δεν μπορούν να είναι απολύτως άτρωτες στην απειλή της τρομοκρατίας», δήλωσε ο Πεσκόφ, προσθέτοντας πως οι ειδικές υπηρεσίες εργάζονται ακούραστα για να υπερασπιστούν τη Ρωσία.
«Η μάχη κατά της τρομοκρατίας είναι μια διαδικασία σε εξέλιξη που απαιτεί διεθνή συνεργασία με όλα τα μέσα. Όμως, μπορείς να δεις τώρα, σε αυτήν την οξύτατη συγκρουσιακή περίοδο, τέτοιου είδους συνεργασία δεν υλοποιείται πλήρως με οποιονδήποτε τρόπο». Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους θεσμούς της Ρωσίας. Επικεφαλής της είναι από το 2008 ο Αλεξάντερ Μπόρτνικοφ, ο οποίος και ενημέρωσε τον Πούτιν σχετικά με τις έρευνες μετά την επίθεση.
Οι ΗΠΑ είπαν πως είχαν προειδοποιήσει τη Ρωσία δύο εβδομάδες πριν σχετικά με το ενδεχόμενο μιας επίθεσης στη Μόσχα. Αυτές οι πληροφορίες οδήγησαν την αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα να εκδώσει μία προειδοποίηση ότι «εξτρεμιστές» είχαν επικείμενα σχέδια για μια επίθεση.
Σε ερώτηση εάν οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας χρειάζονται βοήθεια από τη Δύση, ο Πεσκόφ απάντησε: «Οι ειδικές υπηρεσίες μας εργάζονται ανεξάρτητα, τώρα δεν υπάρχει κανένα θέμα για καμία βοήθεια». Ο Πεσκόφ απέφυγε να σχολιάσει λεπτομέρειες για τις υπηρεσίες πληροφοριών. Τόνισε, ωστόσο, ότι σε συνομιλίες με άλλους ηγέτες μετά την επίθεση, άλλοι επικεφαλής κρατών πρότειναν τη βελτίωση των διεθνών προσπαθειών για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.