Στους εξοπλισμούς -και όχι μόνο βεβαίως- καλό θα είναι να ακούμε τους εξοπλισμούς και κανέναν άλλον. Ειδικά να μην ακούμε τους «παπαγάλους». Στην περίπτωση των εξοπλσιτικών του Πολεμικού Ναυτικού αφθονούν και τρέφονται με κουτόχορτο που θέλουν με το ζόρι να το καταναλώσουν οι πολίτες.
Ο Υποναύαρχος ε.α και πρόεδρος της Κοινωνίας Αξιών Στέλιος Φενέκος σε κείμενο του σχολιάζει την συνέντευξη του ΥΕΘΑ Νίκου Δένδια στην Όλγα Τρέμη, η οποία τον στρίμωξε για τα καλά. Οι απαντήσεις που έδωσε ο κ.Δένδιας για μια σειρά θεμάτων ήταν απογοητευτικές.
Αναδημοσιεύουμε το κομμάτι του κειμένου του κ.Φενέκου που έχει να κάνει με την εξαγγελία Δένδια για τις φρεγάτες Constellation. Για το σκάνδαλο των LCS θα επανέλθουμε.
ΟΙ ΦΡΕΓΑΤΕΣ CONSTELLATION FFG-62 ΚΑΙ Η ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ
Στο ζήτημα της συμπαραγωγής των Φ/Γ τύπου Constellation με τις ΗΠΑ, όπως παρουσιάσθηκε, χωρίς κανένα συγκεκριμένο στοιχείο (μιλάμε για ΟΛΟ το σκάφος ή μόνο για βοηθητικά μηχανήματα και εξοπλισμό διαβίωσης;), ακούγεται ως όνειρο θερινής νυκτός για τα επόμενα 15-20 χρόνια.
Η Marrineti (στο Wisconsin), η εταιρεία που έχει αναλάβει την κατασκευή των πρώτων πλοίων, δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις χρονικές απαιτήσεις, πέραν του ότι υπάρχουν ήδη πολλά προβλήματα, τόσο ναυπηγικά όσο και ως προς το είδος και τον όγκο του εξοπλισμού τους.
Ήδη υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στο πρόγραμμα και έχει δοθεί εντολή για ανεξάρτητη επανεξέταση του ναυπηγείου “Fincantieri Marinette Marine”, για την αξιολόγηση της καθυστέρησης .
Σύμφωνα με τις αρχικές προβλέψεις, το USN θα άρχιζε να προμηθεύεται τις φρεγάτες Constellation (FFG-62) το 2020 και με ρυθμό ένα πλοίο κάθε χρόνο (θα είχε προμηθευτεί 4 έως το 2023).
Όμως τελικά η κατασκευή του πρώτου ξεκίνησε στις 31 Αυγούστου 2022 και αναμένεται να τεθεί σε υπηρεσία το 2026-27
Συνεπώς υπάρχει απαίτηση των ΗΠΑ να καλύψουν τις δικές τους άμεσες ανάγκες (οι οποίες έχουν γίνει επιτακτικές μετά την αποτυχία των LCS), και ήδη προγραμματίζεται η εμπλοκή και δεύτερου και τρίτου Ναυπηγείου για τις FFG-62 στις ΗΠΑ γι αυτό.
Στην φάση αυτή, το USN δεν θα εμπιστευόταν την κατασκευή σκαφών στην Ελλάδα, για να καλύψει τις επιτακτικές ανάγκες του, δεδομένων των ναυπηγικών και εξοπλιστικών ζητημάτων που προκύπτουν, των δοκιμών και των απαιτήσεων άμεσου ελέγχου κι ευελιξίας αλλαγών που απαιτεί ένα τέτοιο πρόγραμμα μέχρι να καταστεί απόλυτα λειτουργικό, τόσο κατασκευαστικά, όσο και οικονομικά και επιχειρησιακά.
Εκτιμάται ότι οι ΗΠΑ δεν θα έδιναν την δυνατότητα παράλληλης κατασκευής τέτοιων μονάδων πρώτης γραμμής σε άλλες χώρες (εκτός ΗΠΑ δηλαδή), εάν δεν περάσουν 15-20 χρόνια από την στιγμή που μπορεί να περατωθεί ένα πρόγραμμα κατασκευής κύριων μονάδων του USN (όπως μας έχει δείξει μέχρι τώρα, και όπως τέτοια δικαιώματα δόθηκαν σε άλλες χώρες π.χ. Arleigh Burke).
7. Επίσης όσον αφορά το κόστος κατασκευής τους, η υποβολή του προϋπολογισμού του USN για το 2024 απαιτεί 2,4 δις $ για τα 2 πρώτα πλοία και 1.1 δις $ για την προμήθεια κάθε ενός από τα άλλα δύο.
Στο βάθος χρόνου το προβλεπόμενο κόστος για τα υπόλοιπα προβλέπεται μεν αρχικά να πέφτει για το καθένα στο 1 δις δολ., εν τούτοις οι ανησυχίες του Κογκρέσου επικεντρώνονται στα εξής:
– Το πρόγραμμα FFG-62 παρουσιάζει πολλά πιθανά ζητήματα επίβλεψης.
– Υπάρχουν κίνδυνοι αύξησης του κόστους του, ιδιαίτερα μετά τα πρώτα 10 πλοία στο πρόγραμμα, για πάνω από 17% -20% των αρχικών προβλέψεων.
– Εάν και πότε θα εισαχθεί ένα δεύτερο και τρίτο ναυπηγείο στο πρόγραμμα FFG-62 στις ΗΠΑ, δεδομένων των απαιτήσεων αυστηρού ελέγχου του προγράμματος, χρονικών απαιτήσεων, δοκιμών, αλλαγών και κόστους.
– Ποιος θα είναι ο αριθμός των εξοπλιστικών συστημάτων και κυρίως σωλήνων πυραύλων συστήματος κατακόρυφης εκτόξευσης (VLS)
– Οι τεχνικοί κίνδυνοι που δημιουργούνται με μεγάλη πιθανότητα σε νέα προγράμματα όπως είναι αυτό των FFG-62.
– Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Fincantieri με τη διαχείριση του εργατικού δυναμικού της και για την υποστήριξη και των άλλων προγραμμάτων της (τα Littoral Combat Ships κλάσης Freedom και την πολλαπλή αποστολή της Σαουδικής Αραβίας -MMSC- μια παραλλαγή του σχεδιασμού LCS).
ΣΧΟΛΙΟ: Συζητάμε για να πάρουμε τα LCS που βγαίνουν εκτός ενεργείας και τα οποία προσδοκούμε ότι θα εκσυγχρονισθούν πριν τα πάρουμε. Πότε όμως και από ποιόν και με τι κόστος, όταν η ίδια κατασκευάστρια εταιρεία αδυνατεί να φέρει σε πέρας τα ήδη καθυστερημένα τεράστια προγράμματά της;
https://www.militaire.gr
___________________
(Αναρτήθηκε από το συνεργάτη μας ιατρό κ. Μιχάλη Τσολάκη)