Οι ΗΠΑ χτύπησαν τη στιγμή της κηδείας των αμερικανών στρατιωτών παρουσία Μπάιντεν: «Δεν θέλω πόλεμο με το Ιράν».
Εύθραυστες είναι οι ισορροπίες στη Μέση Ανατολη μετά τους χθεσινούς βομβαρδισμούς που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ κατά του Ιράκ και της Συρίας ως αντίποινα κατά του Ιράν, το οποίο οι ΗΠΑ κατηγορούν για τον θάνατο τριών Αμερικανών μελών των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων που σκοτώθηκαν την Κυριακή (28/01) στην Ιορδανία, σε επίθεση με drone.
Σημειώνεται ότι, τουλάχιστον 23 φιλοϊρανοί μαχητές σκοτώθηκαν από τα αμερικανικά αεροπορικά πλήγματα στην ανατολική Συρία, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ σύμφωνα με τον διευθυντή αυτής της μη κυβερνητικής οργάνωσης, τον Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν, δέκα φιλοϊρανοί μαχητές σκοτώθηκαν στην επαρχία Ντέιρ Έζορ και 13 στην επαρχία αλ Μαγιαντίν.
Ο απολογισμός των νεκρών περιλαμβάνει επίσης εννέα Σύρους μαχητές και έξι Ιρακινούς, πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πως κανείς άμαχος δεν έχασε τη ζωή του.Σε μια επιχείρηση 30 λεπτών, βομβαρδιστικά αεροσκάφη των ΗΠΑ έπληξαν περισσότερους από 85 στόχους σε επτά τοποθεσίες που συνδέονται με τις θέσεις της Δύναμης Quds του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης και τις συνδεδεμένες ομάδες πολιτοφυλακής, όπως σημειώνει και το Politico.
Δείτε βίντεο από τη στιγμή των επιθέσεων
Η δύναμη Quds είναι η κύρια μονάδα του Ιράν που είναι επιφορτισμένη με τη διεξαγωγή μυστικών επιχειρήσεων εκτός Ιράν και χτυπώντας τη δύναμη αυτή, ο Μπάιντεν εντείνει την ένταση της αντίδρασης της Αμερικής στις επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη από μαχητές στην περιοχή, οι οποίες μέχρι στιγμής έχουν περιοριστεί σε εναέριες επιθέσεις σε δυνάμεις πληρεξουσίων στο Ιράκ, τη Συρία και την Υεμένη, ωστόσο όχι σε μέλη εντός του στρατού του Ιράν.
Οι δυνάμεις των ΗΠΑ χρησιμοποίησαν περισσότερα από 125 πυρομαχικά ακριβείας για να χτυπήσουν τρεις εγκαταστάσεις στο Ιράκ και τέσσερις στη Συρία, οι οποίες περιελάμβαναν κέντρα διοίκησης και ελέγχου, κτίρια αρχηγείων και εγκαταστάσεις πληροφοριών, εγκαταστάσεις αποθήκευσης πυραύλων και drone καθώς και σημεία εφοδιαστικής αλυσίδας και πυρομαχικών.
Απειλές Μπάιντεν: «Θα συνεχιστούν» οι επιθέσεις
Από την πλευρά του, ο Τζο Μπάιντεν, μετά την ανακοίνωση της αμερικανικής κυβέρνησης για την επιχείρηση, προειδοποίησε σε δηλώσεις του πως τα πλήγματα «θα συνεχιστούν», ενώ ο ίδιος παρευρέθηκε σε στρατιωτική βάση στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, στον επαναπατρισμό των πτωμάτων των τριών μελών των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων που σκοτώθηκαν.
Δυο ώρες αφού έκλεισαν οι πόρτες της νεκροφόρας με τα φέρετρα, καλυμμένα με τη σημαία των ΗΠΑ, οι αμερικανικές Ένοπλες Συνάμεις περνούσαν στη δράση. Η επιχείρηση, που διήρκεσε «περίπου τριάντα λεπτά», ήταν «επιτυχής», ανέφερε ο Λευκός Οίκος, διαβεβαιώνοντας εκ νέου πως δεν θέλει «πόλεμο» με το Ιράν. Στην επιχείρηση συμμετείχαν πολλά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων βομβαρδιστικών μακράς εμβέλειας B-1 Lancer, διευκρίνισε το αμερικανικό Πεντάγωνο.
Επλήγησαν συνολικά 85 στόχοι σε επτά διαφορετικές τοποθεσίες – τρεις στο Ιράκ και τέσσερις στη Συρία – όπως ανέφερε ο Τζον Κέρμπι, εκπρόσωπος του συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Αμερικανικής Προεδρίας. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τουλάχιστον 18 μαχητές παρατάξεων προσκείμενων στο Ιράν σκοτώθηκαν στην ανατολική Συρία.
Πηγές του Γαλλικού Πρακτορείου στις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας επιβεβαίωσαν ότι βομβαρδίστηκαν θέσεις φιλοϊρανικών ένοπλων παρατάξεων στο δυτικό Ιράκ, στα σύνορα με τη Συρία.
«Παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας»
Η Προεδρία των ΗΠΑ διαβεβαίωσε πως η ιρακινή κυβέρνηση, η οποία καταδίκασε την «παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της», είχε ειδοποιηθεί εκ των προτέρων για τα πλήγματα.
Τα αμερικανικά πλήγματα εγείρουν τον κίνδυνο να υπάρξουν «καταστροφικές συνέπειες για την ασφάλεια και τη σταθερότητα του Ιράκ και της περιφέρειας», τόνισε στρατιωτικός εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μοχάμεντ Σία Ας Σουντάνι.
Η αμερικανική επιχείρηση έβαλε στο στόχαστρο συμπεριλαμβανομένων κέντρα διοίκησης και συλλογής πληροφοριών, αποθήκες drones και πυραύλων που ανήκουν σε παραστρατιωτικούς και στις ιρανικές δυνάμεις και «διευκόλυναν τις επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων των ΗΠΑ και του (διεθνούς αντιτζιχαντιστικού) συνασπισμού», κατά το Πεντάγωνο.
«Η ανταπόδοσή μας άρχισε σήμερα, θα συνεχιστεί σε χρόνο και τοποθεσίες που θα επιλέξουμε», προειδοποίησε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν.
Από τα μέσα Οκτωβρίου, έχουν γίνει πάνω από 165 επιθέσεις, με drones, ρουκέτες και βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς, εναντίον αμερικανών στρατιωτικών που είναι ανεπτυγμένοι στο πλαίσιο της αποστολής αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού στο Ιράκ και στη Συρία. Όμως κανένας στρατιωτικός των ΗΠΑ δεν είχε σκοτωθεί ώσπου έγινε, την Κυριακή (28/01), η επίθεση στην Ιορδανία.
Η δήλωση του Τζο Μπάιντεν
Ο Τζο Μπάιντεν υπογράμμισε: «Οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν σύρραξη στη Μέση Ανατολή ή οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. Όλοι αυτοί που επιδιώκουν να μας βλάψουν, όμως, ας ξέρουν αυτό: Αν κάνεις κακό σε Αμερικανό, θα ανταποδώσουμε». Η αμερικανική κυβέρνηση είχε ήδη διαμηνύσει πως τα αντίποινα θα είναι πολλαπλά και θα έχουν χρονική διάρκεια.
Επισημαίνεται ότι ο Τζο Μπάιντεν, που διεξάγει εκστρατεία για την επανεκλογή του στην Προεδρία, δεχόταν τεράστια πίεση να προχωρήσει σε ανταπόδοση μετά τον θάνατο των τριών στρατιωτικών στην Ιορδανία.
Από την πλευρά του, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Τζον Κίρμπι διαβεβαίωσε πως δεν υπήρχε σύνδεση ανάμεσα στη στιγμή που επελέγη για να εξαπολυθούν τα πλήγματα – έπαιξαν ρόλο, μεταξύ άλλων, οι μετεωρολογικές συνθήκες – και την τελετή επαναπατρισμού των πτωμάτων των τριών στρατιωτικών, στην οποία ήταν παρών ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος σε στάση προσοχής μέσα στο κρύο, το χέρι στην καρδιά και το βλέμμα καρφωμένο μπροστά, πλαισιωνόταν από τη σύζυγό του Τζιλ Μπάιντεν, τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν, τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ Τσαρλς Μπράουν και άλλους. Μέλη των οικογενειών των τριών στρατιωτικών, η πρόσβαση του Τύπου στα οποία είχε αποκλειστεί, ήταν επίσης παρόντα.
Η τελετή, χορογραφημένη ως το τελευταίο χιλιοστό, διήρκεσε περίπου δέκα λεπτά. Την απόλυτη σιωπή έσπαγαν μόνο στρατιωτικά παραγγέλματα.
Ο Τζο και η Τζιλ Μπάιντεν είχαν εξάλλου παραστεί, στην ίδια στρατιωτική βάση, στον επαναπατρισμό των πτωμάτων των αμερικανών στρατιωτικών που είχαν χάσει τη ζωή τους σε επίθεση καμικάζι στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ την 26η Αυγούστου 2021, εν μέσω της χαοτικής αποχώρησης των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν.
Το ΥΠΕΞ του Ιράν καταδίκασε τα αεροπορικά πλήγματα των ΗΠΑ
Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν καταδίκασε τα αεροπορικά πλήγματα που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ στη διάρκεια της νύχτας στο Ιράκ και στη Συρία, χαρακτηρίζοντάς τα «παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας» των δύο χωρών.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Νάσερ Καναανί ανέφερε σε μία δήλωση πως οι επιθέσεις συνιστούν «μια παρακινδυνευμένη ενέργεια και άλλο ένα στρατηγικό λάθος εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών που θα έχει ως αποτέλεσμα μόνο να αυξηθεί η ένταση και η αστάθεια στην περιοχή».
Ο αμερικανικός στρατός εξαπέλυσε αεροπορικά πλήγματα σε περισσότερους από 85 στόχους που συνδέονται με τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν (IRGC) και πολιτοφυλακών τις οποίες υποστηρίζουν, σε αντίποινα για την επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) στην Ιορδανία το περασμένο Σαββατοκύριακο από την οποία έχασαν τη ζωή τους τρεις Αμερικανοί στρατιώτες.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δεν ανέφερε αν Ιρανοί σκοτώθηκαν κατά τα πλήγματα αυτά ούτε έκανε λόγο για ενδεχόμενα αντίποινα.
Όπως είπε, τα πλήγματα είναι«μια παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράκ και της Συρίας, του διεθνούς δικαίου και μια κατάφωρη παραβίαση του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».
«Οι αμερικανικές επιθέσεις κατά του Ιράκ, της Συρίας και της Υεμένης έχουν στόχο να ικανοποιήσουν τους σκοπούς του σιωνιστικού καθεστώτος», είπε ακόμη ο Νάσερ Καναανί, αναφερόμενος στο Ισραήλ, ένα κράτος που το Ιράν δεν αναγνωρίζει.
Η Μόσχα καταδικάζει τα αεροπορικά πλήγματα των ΗΠΑ στο Ιράκ και στη Συρία
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε πως η Ρωσία καταδικάζει τα αεροπορικά πλήγματα των ΗΠΑ στο Ιράκ και στη Συρία και πως η κατάσταση πρέπει να εξεταστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
«Είναι προφανές πως τα αεροπορικά πλήγματα σχεδιάστηκαν επίτηδες ώστε να πυροδοτήσουν περαιτέρω τη σύγκρουση. Εξαπολύοντας επιθέσεις, σχεδόν χωρίς παύση, σε εγκαταστάσεις φερόμενων ως φιλοϊρανικών οργανώσεων στο Ιράκ και στη Συρία, οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν σκόπιμα να οδηγήσουν τις μεγαλύτερες χώρες στην περιοχή στη σύγκρουση», ανέφερε σε μια ανακοίνωση η Ζαχάροβα.