Οι αγρότες εμφανίζονται ανυποχώρητοι αμέσως μετά την ανακοίνωση των μέτρων της κυβέρνησης δια στόματος Πρωθυπουργού, μέτρα τα οποία χαρακτηρίζονται από κυβερνητικά στελέχη στα όρια της υπέρβασης του προϋπολογισμού, αλλά για τους αγρότες είναι "ψίχουλα" που "δεν τους αφορούν". Παραταγμένα έξω από την ΔΕΘ, όπου διοργανώνεται η 30η Διεθνής Έκθεση "Αgrotica" στη Θεσσαλονίκη, παραμένουν τα τρακτέρ, καθώς σήμερα θα γίνει η μεγάλη συγκέντρωση των αγροτών.
Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν ανέμεναν ότι οι κινητοποιήσεις θα έληγαν με την εξαγγελία των μέτρων, την ώρα μάλιστα που είναι σε εξέλιξη η έκθεση της Agrotica, με τους διαμαρτυρόμενους αγρότες να επιδιώκουν να μιλήσουν με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, και να τους δώσουν τα ψηφίσματά τους. Εκτιμούν ωστόσο ότι εάν δουν με ψυχραιμία τις κυβερνητικές ανακοινώσεις θα καταλάβουν ότι συμβάλλουν στη μείωση του κόστους της παραγωγής, ενός εκ των βασικών αιτημάτων τους.
Στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, σημειώνουν μάλιστα ότι η Ελλάδα είναι από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που παρατείνει για έναν χρόνο την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, την ώρα που για παράδειγμα η Γερμανία την έχει περικόψει. Και υπενθυμίζουν ότι το κόστος παραγωγής μειώνεται και με την μείωση του 10% στο ρεύμα που ανακοινώθηκε, αλλά και από τον μειωμένο ΦΠΑ σε ζωοτροφές, λιπάσματα και αγροτικά μηχανήματα.
"Ο δημοσιονομικός χώρος δεν είναι απεριόριστος" έχει επισημάνει άλλωστε πολές φορές ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος στη βουλή ξεκαθάρισε ότι το παλιό σύνθημα "όλα τα κιλά όλα τα λεφτά" δεν θα εφαρμοστεί με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Αναζητώντας τη συναίνεση
"Δεν θα κοροϊδέψουμε τους αγρότες, δεν θα τους εξαπατήσουμε, αλλά δεν θα μοιράσουμε τζάμπα χρήμα" είπε χθες ο Πρωθυπουργός, ανακοινώνοντας τα 5 μέτρα για την ενίσχυση των αγροτών και των κτηνοτρόφων για το κόστος της ενέργειας, αλλά και το ντίζελ κίνησης.
Οι αγρότες θα αποφασίσουν την Δευτέρα για την επόμενη ημέρα των κινητοποίησεων τους, ζητώντας να δουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς όπως λένε ό,τι είχαν να πουν με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το είπαν. Μέχρι ώρας πάντως, το Μέγαρο Μαξίμου δεν φαίνεται να έχει αποφασίσει συνάντηση μαζί τους.
Στην ομιλία του χθες στη βουλή, ο Κ. Μητσοτάκης έδωσε το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στον αγροτικό τομέα, με ιδιαίτερη έμφαση στα όσα έγιναν και όσα πρέπει να γίνουν στον Θεσσαλικό κάμπο μετά την κακοκαιρία Ντάνιελ, "διαβλέποντας" ότι η νομοθέτηση του Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Υδάτων θα προκαλέσει αντιδράσεις, την ώρα που αναμένεται και το πόρισμα των Ολλανδών επιστημόνων για το τι πρέπει να γίνει στον Θεσσαλικό κάμπο (σ.σ με τη δημιουργία φραγμάτων, αναστροφής των υδάτων, δημιουργία λεκανών απορροής κλπ). Ζήτησε μάλιστα συναινέσεις από την αντιπολίτευση, καθώς όπως είπε το θέμα της Θεσσαλίας δεν είναι κομματικό ούτε προσφέρεται για αντιπαραθέσεις, αλλά για εξεύρεση λύσεων και προτάσεις κοστολογημένες.
Π. Μαρινάκης προς αγρότες: Δεν θα δοθεί κάτι παραπάνω
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ξεκαθάρισε ότι τα όσα ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός για το αγροτικό είναι οριστικά και δεν προτίθεται να δώσει οτιδήποτε παραπάνω. "Η κυβέρνησή μας μετά το 2019 έχει διαχειριστεί πολλές κρίσεις. Το αποτέλεσμα είναι η προσπάθεια. Τα μέτρα είναι αυτά και δεν μπορεί άλλα. Είναι δεδομένο πως θα κάνουμε μεγαλύτερους ελέγχους. Θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας" τόνισε σχετικά.
Μεγάλο συλλαλητήριο
Αγρότες από τη Βόρεια, τη Στερεά και τη Δυτική Ελλάδα αλλά και τη Θεσσαλία, πρόκειται να πραγματοποιήσουν στις 12:00 σήμερα Σάββατο 3 Φεβρουαρίου, μεγάλο συλλαλητήριο έξω από τον χώρο της ΔΕΘ, στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 30ης Agrotica.
Οι αγρότες σχολίασαν ότι τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση δεν επαρκούν, αν και όπως είπαν, κατανοούν το γεγονός ότι οι εξαγγελίες των μέτρων αφορούν κυρίως τη βαριά πληγείσα στο πρόσφατο παρελθόν Θεσσαλία, πλην όμως, όπως ανέφεραν, χρειάζονται κι εκείνοι περισσότερη ενίσχυση για να μπορέσουν να επιβιώσουν.
Τα περίπου 350 τρακτέρ παραμένουν στο νότιο τόξο της ΔΕΘ, δηλώνοντας την πρόθεση των αγροτών να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.
3,3 δις για την αποκατάσταση των ζημιών
Τόσο θα κοστίσει η αποκατάσταση του δικτύου και των υποδομών που καταστράφηκαν από τον Ντάνιελ, ενώ ήδη 1 δις ευρώ έχει δοθεί από τον ΕΛΓΑ τα τελευταία 4 χρόνια για τους αγρότες. Στην ομιλία του ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει πάρει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση για τους αγρότες, παραδεχόμενος ότι υπήρξαν καθυστερήσεις, όπως για παράδειγμα στην κατάθεση της τροπολογίας για την αναστολή πληρωμών του ρεύματος, ενώ ζήτησε από τον προεδρο της Νέας Αριστεράς να τού υποδείξει έναν Θεσσαλό που εχει καταθέσει όλα τα δικαιολογητικά για την αποζημίωση του, και δεν έχει πάρει μέχρι σήμερα χρήματα.
"Ποιος ξέρει σήμερα ότι από τις 28.000 αιτήσεις λείπουν σήμερα βασικά δικαιολογητικά, όπως τίτλοι ιδιοκτησίας, για να μπορέσουν να ξεκινήσουν οι καταβολές;" είπε ο Κ. Μητσοτάκης στον Αλέξη Χαρίτση, αναφερόμενος στην καταβολή των αποζημιώσεων για τα σπίτια που κρίθηκαν "κίτρινα" ή "κόκκινα" μετά τον Ντάνιελ. Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, από τους 30.000 αγρότες που δήλωσαν ζημιές στον ΕΛΓΑ (σ.σ φυτικού ή ζωικού κεφαλαίου ή μηχανημάτων) φάκελλο έχουν υποβάλλει μόνοι οι 4.400. "Πρέπει λοιπόν να προχωρήσουν όσοι έχουν πληγεί στην κατάθεση των δικαιολογητικών μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, ώστε να κινηθεί γρήγορα η διαδικασία της αποζημίωσής τους. Θα το ξαναπώ. Θέλουμε να είμαστε γρήγοροι, αλλά τζάμπα χρήμα δεν πρόκειται να μοιράσουμε, χωρίς να μπορούμε να τεκμηριώσουμε ότι τα χρήματα αυτά πηγαίνουν σε αυτούς που το έχουν πραγματικά ανάγκη" είπε ο Πρωθυπουργός.