27.1.24

Οι ΗΠΑ μάς δίνουν F-35, αλλά πιέζουν για νέα στήριξη στην Ουκρανία

 Τα έξι βήματα διεύρυνσης της συνεργασίας μεταξύ Αθήνας και Ουάσιγκτον στον τομέα της Ασφάλειας, περιγράφει ο Αντονι Μπλίνκεν, στην επιστολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η αναφορά στην Ουκρανία που γεννά ερωτήματα.

Πράσινο φως» για την πώληση των μαχητικών F-35 στην Ελλάδα και των F-16 στην Τουρκία δόθηκε το βράδυ της Παρασκευής από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με την ελληνική κυβέρνηση να αντιμετωπίζει την έγκριση ως μία μεγάλη επιτυχία.

Η επίσημη αποδοχή του ελληνικού αιτήματος για την προμήθεια έως και 40 αεροσκαφών F-35 συνοδεύεται από την ταυτόχρονη παραχώρηση πακέτου δωρεάν στρατιωτικού υλικού από το αμερικανικό απόθεμα. Το πακέτο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:

  • τέσσερις φρεγάτες LCS
  • δύο μεταγωγικά C-130
  • 60 θωρακισμένα οχήματα μάχης
  • περιπολικά πλοία
  • Λεπτομέρειες για τη συμμετοχή της Ελλάδας περιγράφει στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν. Επιστολή, πάντως, από την οποία γεννώνται κάποια σημαντικά ερωτήματα.

    Πέρα από τη στενή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ για την οποία γίνεται λόγος, επισημαίνοντας πως «είναι απαραίτητη προκειμένου να προαχθεί η διεθνής ειρήνη και ασφάλεια», ο Αμερικανός ΥΠΕΞ αναφέρει χαρακτηριστικά πως η ελληνοαμερικανική συνεργασία επεκτείνεται σε έξι άξονες.

    Μεταξύ αυτών και το «κεφάλαιο» Ουκρανία, το οποίο οι ΗΠΑ συνεχίζουν να έχουν σε προτεραιότητα. Στην επιστολή αναφέρεται, αρχικά, πως στις 27 Σεπτεμβρίου 2022 ολοκληρώθηκε η διαδικασία γνωστοποίησης στο Κογκρέσο όσον αφορά επιχορήγηση ύψους 30 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ελλάδα για αμυντικές προμήθειες, με τη διαδικασία της Χρηματοδότησης Ξένων Ενόπλων Δυνάμεων (Foreign Military Financing, FMF), προκειμένου να ενθαρρυνθεί κρίσιμη στήριξη προς την Ουκρανία. Στις 24 Οκτωβρίου 2023 οι Ηνωμένες Πολιτείες υπολόγισαν για την Ελλάδα επιπλέον 30 εκατομμύρια δολάρια με τη διαδικασία της FMF, ώστε να ενθαρρύνουν περαιτέρω δωρεές.

    Σε άλλο σημείο, δε, ο Άντονι Μπλίνκεν επισημαίνει: «Συνεχίζουμε να ενδιαφερόμαστε για τις αμυντικές δυνατότητες που η Ελλάδα θα μπορούσε να μεταβιβάσει ή να πουλήσει στην Ουκρανία. Εάν αυτές οι δυνατότητες ενδιαφέρουν την Ουκρανία, και εκκρεμούσας της αξιολόγησης της κατάστασης και της αξίας τους από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, μπορούμε να διερευνήσουμε ευκαιρίες για πιθανή πρόσθετη Χρηματοδότηση Ξένων Ενόπλων Δυνάμεων ύψους μέχρι 200 εκατομμυρίων δολαρίων για την Ελλάδα».

    Σημειωτέον, πως έντονες αντιδράσεις είχε προκαλέσει, προ διετίας σχεδόν, η αποστολή τεθωρακισμένων από την Ελλάδα στην Ουκρανία, θέμα το οποίο είχε κάνει γνωστό ο Γερμανός καγκελάριος και όχι η ελληνική πλευρά. Ρωσικά ΜΜΕ, τότε, άφηναν αιχμές για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, λέγοντας ότι βάζει σε προτεραιότητα τις καλές σχέσεις με την κυβέρνηση Μπάιντεν.

  • https://www.news247.gr/