Διευκρινίσεις σχετικά με τα εν εξελίξει εξοπλιστικά προγράμματα της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού, το μισθολογικό των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και το θέμα παροχής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία έδωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας σε συνέντευξη του στο ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm 97.8, κινούμενος, όπως είπε, μέσα στο δημοσιονομικό πλαίσιο όσον αφορά στην κάλυψη των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων και δηλώνοντας την ετοιμότητα του να ενημερώσει σχετικά όλα τα κόμματα
Αναλυτικότερα:
Για τις πωλήσεις F-35 και F-16 σε Ελλάδα και Τουρκία:
Σε ερώτηση σχετικά με την έναρξη της διαδικασίας προμήθειας αμερικανικών F-35 από την Ελλάδα και της διαδικασίας προμήθειας αμερικανικών F-16 από την Τουρκία, ο κ. Δένδιας απάντησε ότι "το ζήτημα της προμήθειας αμυντικού υλικού της Τουρκίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι θέμα που αφορά την Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ελλάδα αυτό που πάντοτε διατυπώνει μεγαλοφώνως είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει αυτές, κυριαρχικά, διότι δικό τους θέμα είναι, να κρίνουν αν η μεταφορά πολεμικού υλικού στην Τουρκία εξυπηρετεί τα αμερικανικά συμφέροντα και τα Νατοϊκά συμφέροντα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να φροντίσουν, ώστε οι προμήθειες πολεμικού υλικού να μην στρέφονται εναντίον συμμάχων τους χωρών και να μην υποθηκεύουν οι ίδιες οι προμήθειες τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών και της συμμαχίας στην οποία ηγούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες", πρόσθεσε.
Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα της εφημερίδας "Καθημερινή" περί μυστικής επιστολής του Στέητ Ντηπάρτμεντ προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του Κογκρέσου σύμφωνα με την οποία εάν ο όρος "τα F-16 πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο για σκοπούς της συμμαχίας και όχι για υπερπτήσεις" δεν εφαρμοστεί, αν παραβιαστεί, δεσμεύεται να αναλάβει πρωτοβουλίες αντιμετώπισης του προβλήματος.
"Δεν το γνωρίζω.Θα ήταν σοφό από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών, κατά τη δική μου ταπεινή κρίση, να υπάρχουν όροι που να οδηγούν την Τουρκία στην λήψη ορθών αποφάσεων χρήσης των οπλικών συστημάτων που κράτη της Συμμαχίας, όχι μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες, και αλλά κράτη της Συμμαχίας, η Μεγάλη Βρετανία , τους παρέχουν", ανέφερε.
Για την προμήθεια των F-35
Όσον αφορά στο κόστος,τον αριθμό τους εξοπλισμούς των F-35 ο κ. Δένδιας επανέλαβε ότι "οποιοσδήποτε αναφέρει ποσά κάνει ένα πολύ μεγάλο λάθος, γιατί δεν υπάρχει ακόμα".Παράλληλα διευκρίνισε ότι "όταν προμηθεύεσαι ένα εξελιγμένο σύστημα από μια χώρα, η χώρα αυτή είναι η οποία καθορίζει το τι ακριβώς θα σου πουλήσει, όχι θα σου το "κλειδώσει" κλπ. αλλά τι δυνατότητες είναι αυτές τις οποίες θα σου δώσει.
Θα σου δώσει το 100% του συστήματος ή κάτι λιγότερο από αυτό; Αυτό θα είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.Εμείς θέλουμε το πιο εξελιγμένο. 'Αρα, για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία πιο σημαντικό από τον αριθμό των αεροσκαφών είναι το configuration των αεροσκαφών, τι δυνατότητες θα έχουν.
Απαντώντας σε ερώτηση για το έαν είναι κατάλληλα τα F-35 για την Πολεμική Αεροπορία, ανέφερε "Τα F-35 είναι η πιο εξελιγμένη πλατφόρμα που υπάρχει. Έχουμε απόλυτη γνώση του πώς θα μπορούσαν να συνεργαστούν με τα υπάρχοντα συστήματα που έχει η Πολεμική μας Αεροπορία".
Για την προοπτική συμπαραγωγής στα ελληνικά ναυπηγεία αμερικανικών φρεγατών νέας γενιάς κλάσης "Constellation"
Σχετικά με την προοπτική συμπαραγωγής στα ελληνικά ναυπηγεία αμερικανικών φρεγατών νέας γενιάς κλάσης "Constellation" ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι "βρισκόμαστε σε αρχική συζήτηση, αλλά είναι σημαντικό γιατί απεδέχθη η αμερικανική πλευρά και το σκεπτικό μας και τη δυνατότητα να συν-σχεδιάσουμε, ώστε να είναι το σκάφος κατάλληλο για τις ανάγκες τις δικές μας και να παραχθούν στην Ελλάδα μέχρι 7 φρεγάτες του καινούριου τύπου Constellation που θα φτιάξει το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό σε δεκάδες, για τις δικές του ανάγκες.
Αυτό θα σημάνει ότι και θα σχεδιάσουμε και θα παράξουμε και θα συντηρήσουμε τα δικά μας σκάφη και θα μπορούμε να συντηρούμε και σκάφη των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων χωρών που θα αγοράσουν το σκάφος για τον επόμενο μισό αιώνα.
Αυτό βεβαίως έχει χρόνους, δε θα γίνει αύριο το πρωί, ο σχεδιασμός μόνο είναι δύο-τρία χρόνια και μετά από κει και πέρα θα έχουμε αρχικό κόστος και δυνατότητες για να πάμε στην επόμενη φάση".
Σε ερώτηση αν είναι συμβατές με τις ανάγκες του Πολεμικού μας Ναυτικού, ανέφερε ότι "αυτό θα το αποφασίσει το Πολεμικό μας Ναυτικό. Το Πολεμικό μας Ναυτικό συνεβούλευσε και εστάλη η σχετική επιστολή προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Εγώ είμαι Υπουργός, κατ΄ επάγγελμα δικηγόρος. Δεν έχω καμία εξειδίκευση σε οπλικά συστήματα. Η υποχρέωσή μου είναι να καλύπτω κατά το δυνατόν μέσα στο δημοσιονομικό πλαίσιο τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως οι Έλληνες αξιωματικοί μέσα από τα αρμόδια όργανα των Ενόπλων Δυνάμεων τις προσδιορίζουν" πρόσθεσε.
"Η Ελλάδα αγοράζει τα όπλα που χρειάζεται για να υπερασπίσει την ανεξαρτησία της και την εθνική της κυριαρχία. Δεν πρόκειται να επιτεθούμε σε οποιαδήποτε χώρα, το έχουμε ξεκαθαρίσει αυτό νομίζω συλλογικά ως Έλληνες και ως πολιτικός κόσμος εδώ και πάρα-πάρα πολύ καιρό", επανέλαβε.
Για το μισθολογικό των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων
Σε ερώτηση εάν είναι ικανοποιημένος από τις αμοιβές των ανθρώπων των Ενόπλων Δυνάμεων, ο κ. Δένδιας απάντησε ότι "όχι, δεν είμαι ικανοποιημένος. Ούτε αυτοί είναι ικανοποιημένοι, ούτε ο οποιοσδήποτε Έλληνας είναι ικανοποιημένος.
Κάνουμε προσπάθεια μικρών διορθώσεων σε επιδόματα, τελευταίο το επίπεδο Στόλου στο οποίο είχε αστοχήσει το ελληνικό κράτος στον τρόπο με τον οποίο εδίδετο και κατέληγε να λειτουργεί αρνητικά.
Και κάνουμε και μια μακροπρόθεσμη συζήτηση για το τι μπορεί να γίνει μέσα πάντα στα δημοσιονομικά πλαίσια.
Αν η οικονομία μας αναπτυχθεί με τον εξαιρετικό ρυθμό που αναπτύσσεται και αν τα δημοσιονομικά βελτιώνονται με το ρυθμό που σήμερα βελτιώνονται, έχω την ελπίδα ότι σε έναν ορατό ορίζοντα, όχι τον επόμενο χρόνο, θα μπορούμε να έχουμε μια σημαντική βελτίωση. Αλλά δεν είναι κάτι το οποίο μπορώ να υποσχεθώ για αύριο το πρωί".
Για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία
Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα της εφημερίδας "Εστία" ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μας ζητούν όπλα για την Ουκρανία ως αντάλλαγμα για την πώληση των F-35 ο κ. Δένδιας απάντησε ότι "οι Ηνωμένες Πολιτείες επανειλημμένως έχουν ζητήσει από την Ελλάδα περισσεύματα πυρομαχικών να δοθούν στην Ουκρανία..
Πυρομαχικά, τα οποία πρόκειται να λήξουν σε έναν ορατό ορίζοντα, άρα σημαίνει ότι εμείς ούτως ή άλλως θα πρέπει κάποια στιγμή να τα αντικαταστήσουμε και μπορεί να πουληθούν, είναι πολύ μεγάλο κέρδος για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις γιατί έχουμε ανάγκη για κάτι τέτοιο.
Είναι χρήσιμο πράγματα τα οποία, είτε μας περισσεύουν, είτε θα λήξουν και άρα θα πρέπει να τα αντικαταστήσουμε, να μπορούμε να τα πουλήσουμε και με τα χρήματα αυτά να αγοράσουμε κάτι άλλο. Επειδή έχουμε "πέλαγος" αναγκών. είναι πολύ-πολύ χρήσιμα τα δεκάδες εκατομμύρια που μπορούμε να πάρουμε από ορισμένα πράγματα.
Σε ερώτηση για το μέλλον των παλαιών F16 Βlock 30 και Βlock 50 δήλωσε ότι "υπάρχει μία εργασία στην ελληνική πολεμική αεροπορία για το εάν πρέπει να αναβαθμιστούν κατ΄ αρχήν τα Βlock 50, αλλά πιθανόν και τα Βlock 30, είναι όμως κάτι το οποίο εξετάζεται".
Τέλος, για τη χθεσινή συνάντηση του με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Στέφανο Κασσελάκη σχολίασε ότι "υπήρξε πάρα πολύ σοβαρή αντιμετώπιση από την πλευρά του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και του επιτελείου του σε όσα εξηγήθηκαν και με ανοιχτή την πόρτα και με κλειστή την πόρτα", ενώ επανέλαβε ότι είναι συνταγματική μου υποχρέωση και εντολή από τον πρωθυπουργό (σ.σ.να ενημερώσει τους πολιτικους αρχηγούς των άλλων κομμάτων). "Δεν έχουμε κλειστές πόρτες. Δεν θεωρούμε ότι αυτά είναι θέματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Είναι θέματα της ελληνικής κοινωνίας και του ελληνικού λαού.
'Αλλωστε το υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου διαχειριζόμαστε. Δεν μας έχουν ψηφίσει στο σύνολό τους".