20.1.24

ΠΟΙΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΝΔ ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟ “ΟΧΙ” ΣΤΟ ΓΑΜΟ ΟΜΟΦΥΛΩΝ ΖΕΥΓΑΡΙΩΝ- Ο ΕΛΙΓΜΟΣ ΒΟΡΙΔΗ

Η ...ολομέλεια της  Βουλής! Οι υπόλοιποι είναι...ωσεί παρόντες (με το αζημίωτο φυσικά...)
Α.Α

 Το νομοσχέδιο για το γάμο ομόφυλων ζευγαριών θα ψηφιστεί το Φεβρουάριο. Ωστόσο δεν είναι λίγοι οι διαφωνούντες που δεν κάνουν πίσω. Ο Βορίδης σκέφτεται να απέχει αλλά να μην παραιτηθεί.

Από το Νταβός ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επιβεβαίωσε την Παρασκευή ότι το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια θα έρθει την επόμενη εβδομάδα στο υπουργικό συμβούλιο και θα ψηφιστεί το Φεβρουάριο. Η ψηφοφορία όμως θα αποτελέσει δοκιμασία για τη Νέα Δημοκρατία και την κυβέρνηση, παρά τα “μασάζ” στους βουλευτές.

Μετά το διήμερο “φροντιστήριο” στα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος κόμματος και κατόπιν πιέσεων στο παρασκήνιο, ορισμένοι βουλευτές που δεν ήθελαν να ψηφίσουν, άλλαξαν γνώμη. Σημαντικό δέλεαρ αποτελεί άλλωστε η προσδοκία για υπουργοποίηση σε έναν επόμενο ανασχηματισμό.

Ενώ η γραμμή της κυβέρνησης πως στόχος είναι να δοθούν ίσα δικαιώματα σε παιδιά που ήδη μεγαλώνουν με ομόφυλα ζευγάρια, αλλά πως δεν θα επιτραπεί η χρήση παρένθετης μητέρας ούτε θα εισαχθούν όροι “γονέας 1” και “γονέας 2”,  προσέφεραν πειστικά επιχειρήματα στους βουλευτές που αμφιταλαντεύονταν όχι τόσο επειδή διαφωνούσαν, όσο λόγω του πολιτικού κόστους.

Οι περισσότεροι όμως από τους διαφωνούντες παρέμειναν αμετακίνητοι. Ορισμένοι ενδεχομένως να επιλέξουν τελικά την αποχή για να μην “μπουν στο στόχαστρο” του Μαξίμου. Πολλοί όμως επιμένουν στην καταψήφιση. Καθώς εξάλλου η αποχή ισοδυναμεί ουσιαστικά με “ναι”, δεδομένου ότι ρίχνει τον πήχη της αναγκαίας πλειοψηφίας για να περάσει το νομοσχέδιο.

Οι αρνητικοί και οι επιφυλακτικοί

Βέβαια μέχρι την ώρα της ψηφοφορίας δεν αποκλείονται… κυβιστήσεις. Αλλά με τα μέχρι στιγμής δεδομένα αρνητικοί στο γάμο των ομόφυλων ζευγαριών έχουν δηλώσει οι Θάνος Πλεύρης, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Κώστας Καραγκούνης, Ανδρέας Κατσανιώτης, Άννα Καραμανλή, Χρήστος Μπουκώρος, Νότης Μηταράκης, Περικλής Μαντάς, Μίμης Χρυσομάλλης, Κώστας Βλάσσης, Μίλτος Χρυσομάλλης, Φώντας Μπαραλιάκος, Θεόδωρος Καράογλου, Δημήτρης Κυριαζίδης, Μπάμπης Αθανασίου, Χριστόδουλος Στεφανάδης, Θανάσης Δαβάκης, Βασίλης Γιόγιακας, Χρήστος Κέλλας, Μάριος Σαλμάς, Στέφανος Γκίκας, Κώστας Κατσαφάδος, Δημήτρης Κυριαζίδης. Γιώργος Καρασμάνης, Κώστας Γκιουλέκας, Στράτος Σιμόπουλος (ο οποίος έχει πάντως αφήσει ανοιχτό και το ενδεχόμενο αποχής).

Επιφυλάξεις φέρονται να έχουν, χωρίς όμως να έχουν ξεκαθαρίσει εάν θα ψηφίσουν, θα απέχουν ή θα καταψηφίσουν, ο υφυπουργός Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Κελέτσης, η υφυπουργός Οικογένειας Μαρία Κεφάλα, οι βουλευτές Τάκης Θεοδωρικάκος, Στέλιος Πέτσας, Γιώργος Βλάχος, Νίκος Παναγιώτοπουλος, Διονύσης Χατζηδάκης, Δημήτρης Κούβελας, Γιάννης Ανδριανός,  Απόστολος Βεσυρόπουλος, Χρήστος Δερμεντζόπουλος, Κώστας Κεφαλογιάννης, Γιώργος Στύλιος, Λάζαρος Τσαβδαρίδης.

Ο Βορίδης το ξανασκέφτεται, ο Σαμαράς επιμένει

Το ενδιαφέρον βεβαίως επικεντρώνεται ιδίως στη στάση του Αντώνη Σαμαρά και του Μάκη Βορίδη. Ο πρώην πρωθυπουργός έχει αφήσει δηλητηριώδεις αιχμές για την προτροπή σε αποχή. Ενώ έχει διαμηνύσει ότι όχι μόνο θα καταψηφίσει, αλλά και θα τοποθετηθεί κατά τη συζήτηση στη Βουλή.

Το ενδεχόμενο μία σκληρή παρέμβαση του κ. Σαμαρά να αναγκάσει περισσότερους βουλευτές να καταψηφίσουν αντί απλά να απέχουν, προβληματίζει προφανώς την κομματική ηγεσία. Το Μαξίμου δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, “κάρφωσε” μάλιστα τον πρώην πρωθυπουργό, υπενθυμίζοντας ότι απείχε και ο ίδιος κατά την ψηφοφορία για το σύμφωνο συμβίωσης το 2015. Ο κ. Σαμαράς απάντησε οργισμένος δια συνεργατών του ότι δεν δέχεται μαθήματα. Αλλά το Μαξίμου δεν έδωσε συνέχεια και εξακολουθεί να κινείται στη γραμμή ότι ο πρώην πρωθυπουργός μπορεί να εκφράζει τις απόψεις του.

Υπό μία έννοια άλλωστε πιο καθοριστική είναι η στάση του κ.Βορίδη, που είναι μέλος της κυβέρνησης και δη υπουργός Επικρατείας, με ρόλο μάλιστα να εκπροσωπεί το Μαξίμου στις κοινοβουλευτικές μάχες σε μία Βουλή με ισχυρή άκρα δεξιά.

Ως γνωστόν, ο κ.Βορίδης, έχει εκφράσει τη διαφωνία του πολλάκις. Αλλά ουδέποτε έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι θα καταψηφίσει και πληροφορίες αναφέρουν ότι προσανατολίζεται προς την αποχή, ώστε να μην διαρρήξει πλήρως τις σχέσεις του με το Μαξίμου.

Ο κ. Βορίδης μάλιστα έχει αφήσει ανοιχτό και το ενδεχόμενο παραίτησης από τον υπουργικό του θώκο. Νεότερες πληροφορίες όμως αναφέρουν ότι το… ξανασκέπτεται. Σημειωτέον ότι σε ανάρτηση του μετά τα διήμερα φροντιστήρια στους βουλευτές της ΝΔ (όπου ο ίδιος δεν παρέστη) ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε:

“Δεν θα αφήσουμε μια διαφωνία να διχάσει την παράταξη. Ο πρωθυπουργός έχει την απόλυτη στήριξή μας και έτσι θα συνεχίσουμε συντεταγμένα την πολύ σημαντική δουλειά που κάνει αυτή η κυβέρνηση.” Έδειξε έτσι να επιβεβαιώνει εμμέσως τις πληροφορίες ότι ίσως να μην παραιτηθεί.

Επιχείρηση διάσπασης της δεξιάς πτέρυγας

Σε αυτή την περίπτωση το Μαξίμου μπορεί να επικαλεστεί ότι και οι υπουργοί ως βουλευτές ψηφίζουν, αν και θα άνοιγε τους ασκούς του Αιόλου, καθώς ο κ.Βορίδης δεν είναι το μόνο μέλος της κυβέρνησης που δεν θέλει να υπερψηφίσει.

Ό,τι και να πράξει ο κ.Βορίδης πάντως, θα είναι η είδηση της ημέρας. Πολιτικά είναι άλλωστε θέμα υπουργός να μη στηρίζει νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση και έχει “πάρει πάνω του” προσωπικά ο πρωθυπουργός. Το Μαξίμου βεβαίως θα προσπαθήσει να υποβαθμίσει το θέμα.

Ενώ φαίνεται πως στο επιτελείο Μητσοτάκη προσδοκούν ότι παρά τις αντιδράσεις, εν τελεί θα απομονωθεί και θα διασπαστεί η δεξιά (σαμαρική) πτέρυγα. Ήδη άλλωστε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, εμφανίζεται ως διαπρύσιος υποστηρικτής του νομοσχεδίου.

Με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της ΝΔ ανέλαβε μάλιστα την πρώτη ημέρα του φροντιστηρίου στους γαλάζιους βουλευτές. Μάλλον όμως η παρέμβαση του έφερε τα αντίθετα αποτελέσματα, αφού κατάφερε να τσακωθεί με τους πάλαι πότε συνοδοιπόρους του στη σαμαρική δεξιά, που σχολίαζαν στη συνέχεια “ο Άδωνις έχει κάνει σύμφωνο συμβίωσης με την καρέκλα”.

https://www.news247.gr/