Μήπως το "αυγό του Κολόμβου" είναι να ψηφίζουν στις πρεσβείες και στα προξενεία μας ; Α. ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ |
ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
Η Υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, με την χθεσινή κατάθεση της τροπολογίας για την Επιστολική ψήφο των ΑΠΟΔΗΜΩΝ Ελλήνων Ψηφοφόρων αιφνιδίασε τους πάντες. Τους αιφνιδίασε ευχάριστα (Απόδημους και ομογενείς) και …δυσάρεστα (κάποια κόμματα της αντιπολίτευσης).
Οι Απόδημοι Έλληνες Ψηφοφόροι είδαν στην κίνηση της Υπουργού Εσωτερικών, Νίκης Κεραμέως, την δικαίωση των μακροχρόνιων αγώνων τους να μπορούν να συμμετέχουν στα κοινά της γενέτειρας χωρίς πολυδάπανα, χρονοβόρα και αντεργατικά-αντιεπαγγελματικά υπερατλαντικά κλπ. ταξίδια.
Και χειροκρότησαν την θετική αυτή εξέλιξη που ήλθε λίγες ώρες μετά την για λόγους υγείας ματαίωση (;) του ταξιδιού του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Βέβαια, όπως σημειώσαμε και στο χθεσινό επί του θέματος άρθρο μας στην Panhellenic Post, απομένει ένα ακόμη βήμα για την πλήρη ισότητα της ψήφου των Ελλήνων όπου γης πολιτών με τους εν τη Ελλάδι διαβιούντες Έλληνες. Αυτό της ψήφου και της εκλογής βουλευτών στις Εκλογικές Περιφέρειες που είναι εγγεγραμμένοι ή πρόκειται να εγγραφούν, Απόδημοι Έλληνες Ψηφοφόροι. Ας ελπίσουμε ότι μέχρι τις επόμενες εκλογές θα έχει λυθεί και αυτό το ζήτημα.Τα κόμματα και οι αρχηγοί των εν τη Βουλή κομμάτων, είδαν «με άλλο μάτι» την κατάθεση της τροποποίησης της Υπουργού Εσωτερικών, Νίκης Κεραμέως. Την είδαν από τη σκοπιά της πολιτικής σκοπιμότητας. Είδαν, δηλαδή, την προσπάθεια της Κυβέρνησης να αποκομίσει πολιτικά οφέλη από την αρχική θετική ανταπόκριση της αντιπολίτευσης στο Σ/Ν για την Επιστολική ψήφο των Ελλήνων στις Ευρωεκλογές και στα Δημοψηφίσματα. Και αντέδρασαν μέσα στη Βουλή. Και η αντίδραση προεξοφλείται ότι θα συνεχιστεί και σήμερα, δεύτερη ημέρα της συζήτησης σε επίπεδο Πολιτικών Αρχηγών. Όλα αυτά είναι μέσα στο πολιτικό παιχνίδι. Και είναι κατανοητά, ως μία πρώτη πολιτική αντίδραση της αντιπολίτευσης, μείζονος και ελάσσονος. Ίσως κάπως υπερβολικής, όμως, αν δει κανείς την αντικειμενική διάσταση του θέματος.
Σε κάθε περίπτωση, εκείνο, όμως, που θα είναι ακατανόητο, θα είναι η πολιτική αντίδραση να φθάσει μέχρι του σημείου της ρήξης. Της μη Ψήφισης, δηλαδή, του Νομοσχεδίου από την αντιπολίτευση, τουλάχιστον το μέρος εκείνο που είχε συμφωνήσει επί της Αρχής με το Σ/Ν. Δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία να αποκτήσουν οι Απόδημοι Έλληνες Ψηφοφόροι το δικαίωμα της Επιστολικής Ψήφου για «διαδικαστικά» ζητήματα. ‘Αλλωστε, με την επιστολική ψήφο των Αποδήμων Ελλήνων Ψηφοφόρων δεν θα ωφεληθεί πολιτικά μόνο η Κυβέρνηση. Με την διευκόλυνση των Αποδήμων Ελλήνων Ψηφοφόρων να συμμετέχουν ΚΑΙ στις εθνικές εκλογές, είναι βέβαιο ότι θα ενεργοποιηθεί ένα σημαντικό τμήμα του εκτός Ελλάδος Ελληνισμού που θα σπεύσουν να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους. Όχι του πληθυσμού που θα κινητοποιείτο εάν η ψήφος αντί για το Επικρατείας απευθύνονταν στην Εκλογική περιφέρεια, αλλά σε κάθε περίπτωση ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ τμήμα Αποδήμων από εκείνο το πενιχρό που συμμετείχε στις προηγούμενες εθνικές εκλογές των…προϋποθέσεων και των απαγορεύσεων!
Αυτό, το πολύ μεγαλύτερο Τμήμα των εκτός Ελλάδος Ψηφοφόρων θα δώσει ψήφους ΣΕ ΟΛΑ τα κόμματα. Σε άλλα περισσότερους σε κάποια άλλα λιγότερους. Αλλά ΟΛΑ τα κόμματα θα ωφεληθούν πολιτικά από την αναβάθμιση της εκλογικής δύναμής τους.
Ας το συνειδητοποιήσουν αυτό όλοι οι ομιλητές και ας περιορίσουν τις διαφωνίες τους στο «γιατί» και όχι στο «πρέπει»! Διότι το μόνο που «πρέπει» είναι να συγκεντρωθούν οι 200 ψήφοι για να αποκτήσουν και οι Απόδημοι Έλληνες Ψηφοφόροι ανεμπόδιστη πρόσβαση στα κοινά της γενέτειρας, της πρώτης πατρίδας, δηλαδή, στην οποία από άδολη αγάπη τόσα πολλά και σημαντικά διαχρονικά προσφέρουν!..