Ισραηλινό drone έπληξε σήμερα γραφεία της Χαμάς στη Βηρυτό, σκοτώνοντας τέσσερις ανθρώπους. Μεταξύ των νεκρών είναι ένα εκ των ηγετικών στελεχών της, ο Σάλαχ αλ Αρούρι, που θεωρείται δεύτερος στην ιεραρχία του κινήματος μετά τον Ισμαήλ Χανίγια, όπως μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο αξιωματούχους ασφαλείας.
Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου, η επίθεση έγινε με drone στην περιοχή Mashrafiyah και στόχευε τα γραφεία της Χαμάς. Tο Al Manar αναφέρει ότι ο Αλ Αρούρι ήταν ο στόχος της επίθεσης ενώ το λιβανέζικο κανάλι al-Mayadeen μετέδωσε ότι ο Αρούρι σκοτώθηκε.
Το Reuters ανέφερε ότι ο αναπληρωτής ηγέτης του πολιτικού γραφείου της Χαμάς ήταν ο στόχος, επικαλούμενο τρεις πηγές ασφαλείας. Την είδηση επιβεβαίωσε και η Χαμάς με ανακοίνωση της σε ΜΜΕ που συνδέονται με την οργάνωση. Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι από την επίθεση σκοτώθηκαν τέσσερα άτομα, μεταξύ άλλων δύο αξιωματούχοι της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς.Ο Σάλεχ αλ Αρούρι ήταν ιδρυτικό μέλος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς και μέλος της εξωτερικής ηγεσίας της οργάνωσης, έχοντας περάσει πάνω από μια δεκαετία εκτός των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών. Το Ισραήλ έχει προηγουμένως ορκιστεί να επιτεθεί σε ηγέτες της Χαμάς εκτός των κατεχομένων παλαιστινιακών εδαφών, μεταξύ άλλων στο Λίβανο, το Κατάρ και την Τουρκία.
Εάν επιβεβαιωθεί ότι πίσω από την επίθεση βρίσκεται το Ισραήλ θα πρόκειται για την πρώτη επίθεση στη Βηρυτό από το 2006, ενώ η δολοφονία του κορυφαίου ηγέτη της Χαμάς σηματοδοτεί κλιμάκωση της σύγκρουσης.
Η στάση της Χεζμπολάχ
Η δολοφονία ανώτατων αξιωματούχων της Χαμάς στη Βηρυτό θεωρείται “σοβαρή επίθεση στον Λίβανο” και “επικίνδυνη εξέλιξη κατά τη διάρκεια του πολέμου μεταξύ του εχθρού και του άξονα της αντίστασης”, αναφέρει η ισχυρή φιλοϊρανική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου σε αποψινή ανάρτησή της στο Telegram.
Η δολοφονία του Σάλεχ αλ-Αρούρι όπως και των άλλων μελών των Ταξιαρχιών Αλ-Κάσαμ “δεν θα μείνει αναπάντητη”, δεσμεύτηκε η Χεζμπολάχ, σε αντίποινα για την ισραηλινή ενέργεια, προσθέτοντας ότι η αντίσταση “έχει το δάχτυλο στη σκανδάλη”. Η Χεζμπολάχ τόνισε ότι η “δολοφονία” από το Ισραήλ του δεύτερου στην ιεραρχία της παλαιστινιακής Χαμάς, στο προπύργιό της στα νότια προάστια της Βηρυτού, “δεν θα μείνει ατιμώρητη”.
“Το έγκλημα που συνιστά η δολοφονία του Σάλεχ αλ-Αρούρι στην καρδιά του νότιου προαστίου της Βηρυτού είναι σοβαρή επίθεση εναντίον του Λιβάνου (…) και δεν θα μείνει αναπάντητη ή ατιμώρητη”, δηλώνει η σιιτική οργάνωση, η οποία εδώ και σχεδόν τρεις μήνες εξαπολύει καθημερινά επιθέσεις κατά του Ισραήλ από τον νότιο Λίβανο.
Την ίδια στιγμή, οι αρχικές πληροφορίες ήθελαν να ακυρωθεί η προγραμματισμένη αυριανή ομιλία του αρχηγού της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, αν νεότερες πληροφορίες φέρουν τον επικεφαλής της σιιτικής οργάνωσης να πραγματοποιεί κανονικά την ομιλία του. Τις τελευταίες ημέρες οι συγκρούσεις Ισραήλ-Χεζμπολάχ έχουν ενταθεί και αυξάνονται οι φόβοι για περιφερειακή κλιμάκωση του πολέμου στη Γάζα
Οι υπόλοιπες αντιδράσεις
Ο ηγέτης της Χαμάς, ο Ισμαήλ Χανίγια, δήλωσε απόψε ότι η δολοφονία του δεύτερου στην ιεραρχία του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Σάλεχ αλ Αρούρι από ισραηλινό πλήγμα στη Βηρυτό συνιστά «τρομοκρατική ενέργεια», παραβίαση της κυριαρχίας του Λιβάνου και κλιμάκωση των εχθρικών ενεργειών του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων. Έγινε γνωστό πως η Χαμάς αποσύρθηκε από τις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους. Προηγουμένως η Χαμάς είχε προτείνει μία πρόταση ειρήνης, παρόμοια με την αιγυπτιακή.
Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός (Παλαιστινιακή Αρχή) Μοχάμεντ Στάγιεχ καταδίκασε σήμερα “τη δολοφονία” του δεύτερου στην ιεραρχία της Χαμάς σε πλήγμα που αποδόθηκε στο Ισραήλ κοντά στη Βηρυτό, προειδοποιώντας για τις συνέπειες “αυτού του εγκλήματος”. Παρότι η Χαμάς και η Παλαιστινιακή Αρχή είναι σε αντιπαράθεση από το 2007, ο Στάγιεχ “καταδίκασε τη δολοφονία που έλαβε χώρα στο νότιο προάστιο της πρωτεύουσας του Λιβάνου το βράδυ της Τρίτης, όπου σκοτώθηκαν ο Σάλεχ αλ-Αρούρι, ο αντιπρόεδρος του πολιτικού γραφείου του κινήματος Χαμάς, καθώς και δύο από τους συνοδούς του”. Χαρακτήρισε το πλήγμα “έγκλημα που διαπράχθηκε από γνωστούς εγκληματίες” και προειδοποίησε “για τους κινδύνους και τις συνέπειες που θα μπορούσαν να προκύψουν από αυτό”, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του.
Το Ιράν ανακοίνωσε ότι η δολοφονία του υψηλόβαθμου αξιωματούχου της Χαμάς θα πυροδοτήσει ακόμη περισσότερο την αντίσταση κατά του Ισραήλ, μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης. “Το αίμα του μάρτυρα θα πυροδοτήσει αναμφίβολα άλλη μια έκρηξη στις φλέβες της αντίστασης και το κίνητρο κατά των σιωνιστών κατακτητών, όχι μόνο στην Παλαιστίνη αλλά και στην περιοχή και ανάμεσα σε όλους όσοι αναζητούν την ελευθερία παγκοσμίως”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Νάσερ Κανανί. Ο εκπρόσωπος καταδίκασε επίσης την παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του Λιβάνου από “το επιθετικό σιωνιστικό καθεστώς”.
Ο βουλευτής του Λικούντ και πρώην διπλωμάτης Ντάνι Ντάνον σε ανάρτησή του στο Χ συνεχάρη τις ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις και τις δυνάμεις ασφαλείας για τη δολοφονία του Σάλεχ Αλ Αρούρι στη Βηρυτό, γράφοντας: «Συγχαίρω τις IDF, τη Shin Bet, τη Μοσάντ και τις δυνάμεις ασφαλείας για τη δολοφονία του ανώτερου αξιωματούχου της Χαμάς Σάλεχ Αλ-Αρούρι στη Βηρυτό. Όποιος συμμετείχε στη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα επικοινωνήσουμε μαζί του και θα κλείσουμε λογαριασμό μαζί του». O πρωθυπουργός του Λιβάνου κατηγόρησε το Ισραήλ πως θέλει να σύρει την χώρα του σε πόλεμο.
Πέφτει η δημοτικότητα Νετανιάχου
Μόνο το 15% των Ισραηλινών θέλουν ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου να παραμείνει στον θώκο όταν τελειώσει ο πόλεμος με τη Χαμάς στη Γάζα, όμως το 56% των ερωτηθέντων συμφωνεί με την επιθετική πολιτική του στη Γάζα και μόνον το 24% θεωρεί ότι η λύση θα ήταν η ανταλλαγή των ομήρων με την απελευθέρωση χιλιάδων Παλαιστινίων που είναι κρατούμενοι στις φυλακές της χώρας.
Ο Νετανιάχου υποσχέθηκε να συντρίψει τη Χαμάς μετά την επίθεση που εξαπέλυσε στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ κατά την οποία 1.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 240 απήχθησαν και μεταφέρθηκαν στη Γάζα. Ισραηλινές δυνάμεις έχουν μετατρέψει μεγάλο μέρος της Γάζας σε ερείπια στη διάρκεια της ανταποδοτικής επίθεσής τους που διαρκεί σχεδόν τρεις μήνες.
Ο Νετανιάχου έχει πει πως αυτή η έντονη στρατιωτική πίεση είναι επίσης κρίσιμης σημασίας προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι υπόλοιποι 129 όμηροι που εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους, μετά την απελευθέρωση περίπου 100 από αυτούς στα τέλη Νοεμβρίου σε μια ανταλλαγή που περιελάμβανε αντίστοιχα την απελευθέρωση εκατοντάδων Παλαιστίνιων κρατουμένων, κυρίως γυναικόπαιδων ή νεαρών που είχαν συλληφθεί στην εφηβεία τους.
Τη δημοσκόπηση διενήργησε το Israel Democracy Institute (IDI). Σύμφωνα με αυτήν, όταν τελειώσει ο πόλεμος, μόνον το 15% θέλουν ο Νετανιάχου να παραμείνει πρωθυπουργός. Ο πολιτικός αντίπαλός του και εταίρος στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο, ο Μπένι Γκαντς, εξασφαλίζει την υποστήριξη του 23% των ερωτηθέντων. Περίπου το 30% των ερωτηθέντων δεν κατονόμασαν κάποιον ηγέτη που να τον προτιμούν. Οι Naftali Bennett και Yair Lapid ήρθαν τρίτοι και τέταρτοι στην δημοσκόπηση, την οποία δεν έχουμε αναλυτικά.
Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε με δείγμα μόλις 746 ατόμων στο διάστημα 25-28 Δεκεμβρίου, ανέφερε το IDI. Σύμφωνα με προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας τον Δεκέμβριο, το 69% των Ισραηλινών εξέφρασαν την άποψη ότι θα πρέπει να διεξαχθούν εκλογές μόλις τελειώσει ο πόλεμος.
Ο Νετανιάχου δήλωσε το Σάββατο, 30 Δεκεμβρίου, ότι θα χρειαστούν μήνες προτού επιτευχθεί η νίκη. Διαδοχικές δημοσκοπήσεις καταγράφουν απότομη πτώση της δημοτικότητάς του μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς τον Οκτώβριο που οδήγησε στην πιο φονική ημέρα στα 75 χρόνια ύπαρξης του Ισραήλ.
Η δίκη του Ισραήλ για τους αμάχους
Εν τω μεταξύ, εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης ανακοίνωσε σήμερα ότι το Ισραήλ θα εμφανιστεί ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου (ICJ) στη Χάγη για να αντικρούσει τις κατηγορίες της Νότιας Αφρικής για διάπραξη γενοκτονίας στη Γάζα.
“Θα παρουσιαστούμε για να καταρρίψουμε την παράλογη αντισημιτική συκοφαντία της Νότιας Αφρικής. Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τους ηγέτες της Νότιας Αφρικής: η ιστορία θα σας κρίνει και θα σας κρίνει χωρίς οίκτο”, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Εϊλόν Λεβί.
Η Νότια Αφρική προσέφυγε στο ICJ υποστηρίζοντας ότι παραβιάζεται η Σύμβαση για την πρόληψη και καταστολή του εγκλήματος της γενοκτονίας με τις επιθέσεις του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων, στη Λωρίδα της Γάζας.
Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είναι το όργανο του ΟΗΕ που επιλύει τις διαμάχες μεταξύ των κρατών. Οι αποφάσεις του δεν επιδέχονται έφεσης, όμως δεν διαθέτει και κανένα μέσο για να επιβάλει την εφαρμογή τους.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Διεθνές Δικαστήριο, «η Νότιος Αφρική κατηγορεί το Ισραήλ ότι επιδίδεται σε πράξεις γενοκτονίας εναντίον του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα. Στην καταγγελία της η Νότιος Αφρική δηλώνει ότι οι πράξεις και οι παραλείψεις του Ισραήλ προσλαμβάνουν γενοκτόνο χαρακτήρα, δεδομένου ότι συνοδεύονται από την πρόθεση αφανισμού των Παλαιστίνιων της Γάζας, ως μέρους της ευρύτερης εθνικής, φυλετικής και εθνοτικής ομάδας των Παλαιστινίων», αναφέρει η ανακοίνωση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.
«Με τις ενέργειές του το Ισραήλ και μέσω άλλων προσώπων και οντοτήτων που δρουν βάσει των οδηγιών του ή υπό τη διεύθυνση, τον έλεγχο ή την επιρροή του έναντι των Παλαιστινίων της Γάζας, το Ισραήλ αμελεί τις υποχρεώσεις που έχει επωμιστεί με τη Σύμβαση κατά της γενοκτονίας», σύμφωνα με την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής.
(Αναρτήθηκε από τον συνεργάτη μας κ. Μιχάλη Τσολάκη)