22.12.23

Κολωνία: Αφαιρείται μνημείο της Γενοκτονίας των Αρμενίων μετά από πίεση Γκρίζων Λύκων και πιστών του Πολιτικού Ισλάμ

 

Έχοντας γίνει στόχος συνεχών επιθέσεων, από φανατισμένους Τούρκους, πιστούς Γκρίζους Λύκους ή οπαδούς του Milli Görüş, επί σειρά ετών, το μνημείο της Γενοκτονίας των Αρμενίων στην Κολωνία της Γερμανίας, τελικά αφαιρέθηκε. Ενώ ένας μικρός αριθμός Αρμενίων ζει στην Κολωνία, όμως η πόλη έχει μετατραπεί σε έδρα της κιβωτού του Πολιτικού Ισλάμ, της παρακρατικής οργάνωσης Milli Görüş (εθνικό όραμα) που συνδέεται με το τουρκικό κράτος.

Ο Γάλλος δημοσιογράφος Guillaume Perrier έγραψε στον λογαριασμό του στο X: "Η πόλη της Κολωνίας διαλύει επιτέλους ένα μνημείο της γενοκτονίας των Αρμενίων. Η Κολωνία έχει μια μικρή αρμενική κοινότητα, αλλά πάνω από όλα μια μεγάλη τουρκική κοινότητα".

Ο δημοσιογράφος Perrier πρόσθεσε: "Αυτό είναι πάνω από όλα αποτέλεσμα της πίεσης της τουρκικής κυβέρνησης και των παραχωρήσεων από τη γερμανική δεξιά (το CDU χρησιμοποίησε, ενθάρρυνε και υποστήριξε τους Γκρίζους Λύκους και τους οπαδούς και πράκτορες του Milli Görüş ενάντια στην επιρροή της αριστεράς στους Τούρκους μετανάστες).

Η Γαλλίδα γερουσιαστής Valerie Boyer έγραψε στον λογαριασμό της στο X ότι "η Κολωνία έχει υποκλιθεί στους Τούρκους του Milli Görüş που επιβάλλουν την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων το 1915". Η Boyer είπε, "Αυτό είναι άμεση συνέπεια της τουρκικής μετανάστευσης στη Γερμανία... Είναι προάγγελος πικρών ημερών στην Ευρώπη".

Το μνημείο στην Κολωνία που συμβολίζει τη γενοκτονία των Αρμενίων, την οποία η Τουρκία δεν αναγνωρίζει, έχει στηθεί και αποσυναρμολογηθεί πολλές φορές όλα αυτά τα χρόνια μετά από διαμαρτυρίες Τούρκων εθνικιστών.

Η πόλη είχε αφαιρέσει το μνημείο, άλλοτε με το σκεπτικό της κατασκευής ποδηλατόδρομου και άλλοτε από φόβο "κοινωνικής αναταραχής".

Μετά από μια πορεία στα τέλη Οκτωβρίου από Τούρκους εθνικιστές, συμπεριλαμβανομένων υποστηρικτών των ρατσιστικών, ακροδεξιών ενώσεων "Γκρίζοι Λύκοι" και DITIB, η τελική απόφαση της πόλης ήταν "το μνημείο πρέπει να αφαιρεθεί".

Στην απόφαση δικαστηρίου, προ δύο ετών τονιζόταν πως για το συγκεκριμένο μνημείο δεν είχε ληφθεί η απαραίτητη άδεια ανέγερσης, καθώς ο σύλλογος πολιτών που έβαλε το μνημείο στο συγκεκριμένο σημείο, το έκανε χωρίς να έχει πάρει πρωτίστως το πράσινο φως από τον δήμο. "Κατ' αρχήν, απαιτείται άδεια βάσει της οδικής νομοθεσίας για την τοποθέτηση του γλυπτού σε δημόσιο χώρο του δρόμου. Οι αιτούντες δεν είχαν υποβάλει αίτηση για κάτι τέτοιο πριν από την ανέγερση του γλυπτού. Οι αιτούντες δεν είχαν επίσης προφανές δικαίωμα σε αυτή την άδεια. Το διοικητικό δικαστήριο δεν ακολούθησε τα επιχειρήματα που προέβαλαν οι προσφεύγοντες", ανέφερε μεταξύ άλλων η απόφαση.

Το δικαστήριο που έλαβε την απόφαση απομάκρυνσης, ωστόσο, τόνισε πως δεν έλαβε υπ' όψιν του κανένα από τα επιχειρήματα των προσφευγόντων Τούρκων εθνικιστών, παρά μόνο τα διαδικαστικά, ενώ τόνισε πως τίποτα δεν εμποδίζει το να μπει ξανά το μνημείο στη θέση του, εφόσον τηρηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία.

Πέτρος Κράνιας

https://www.capital.gr/