14.12.23

Μυστικές συμφωνίες Ελλάδας – Λιβύης για ενεργειακά ή ευσεβείς πόθοι;


Ένα πολύ ενδιαφέρον δημοσίευμα για συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης δημοσιεύτηκε σε Λιβυκή ιστοσελίδα, που αναφέρεται στον Έλληνα πρέσβη εκεί.
Εχθές Τρίτη, ο Σύμβουλος του Πρωθυπουργού της Λιβύης για την Ηλεκτρική Ενέργεια και τις Ανανεώσιμες Πηγές της Λιβυκής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNU), Osama Al-Dharrat, υποδέχθηκε τον Έλληνα Πρέσβη στη Λιβύη.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε η ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αναφέρεται σε δημοσίευμα του Libya Review.

Τα δύο μέρη επιβεβαίωσαν τη συνέχεια της επικοινωνίας μέσω της Επιτροπής Ηλεκτρικής Διασύνδεσης για τον συντονισμό των προσπαθειών για την παρακολούθηση του έργου ηλεκτρικής σύνδεσης μεταξύ Λιβύης και Ελλάδας.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 4 Συνέδριο Μηχανικών την Τρίτη, ο Πρωθυπουργός του GNU, Abdelhamid Dbaiba, ανέφερε την υπογραφή αρκετών συμφωνιών που επιτρέπουν την εξαγωγή ηλιακής ενέργειας στη Μάλτα, την Ιταλία και την Ελλάδα.

Πέρυσι, ο Πρόεδρος της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου της Λιβύης (NOC), Farhat Bengdara, είχε δηλώσει ότι η Λιβύη εξετάζει την κατασκευή αγωγών φυσικού αερίου για τη σύνδεση της Ελλάδας με την αιγυπτιακή πόλη Damietta.

Από το δημοσίευμα προκύπτουν μερικά πολύ σοβαρά θέματα, εάν είναι αλήθεια και δεν αποτελούν προπαγάνδα της υποτακτικής στην Τουρκία κυβέρνησης της Λιβύης:
1. Υπάρχουν συνομιλίες για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Λιβύης;
2. Υπάρχει πιθανότητα να κατασκευαστεί αγωγός φυσικού αερίου από την Αφρική προς την Ελλάδα που θα μεταφέρει Αιγυπτιακό αέριο από την πόλη Damietta και από την Λιβύη;
3. Μήπως η Λιβύη θεωρεί ότι ο υπό μελέτη αγωγός φυσικού αερίου Αιγύπτου – Ελλάδας περνάει από την υποτιθέμενη ΑΟΖ Λιβύης – Τουρκίας και προσπαθεί μέσω «αδιοδότησης» να πετύχει την έμμεση αναγνώρισή της από την Ελλάδα;
4. Μήπως όλα αυτά αποτελούν ευχολόγια της κυβέρνησης της Λιβύης που προσπαθεί να προσεγγίσει την Ελλάδα, με την παρότρυνση της Τουρκίας, στα πλαίσια του «Ελληνο-Τουρκικού διαλόγου»;
5. Μήπως όλα αυτά αποτελούν θέματα μυστικής διπλωματίας που βγήκαν στο φως από την πλευρά της Λιβύης χωρίς την έγκριση της Ελλάδας;

Σε κάθε περίπτωση, το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών θα πρέπει να προβεί σε κάποιες διευκρινήσεις για το τι σημαίνουν όλα όσα αναφέρονται στο Λιβυκό δημοσίευμα, στο οποίο αναφέρονται ονόματα.

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com