Δύο φαντάσματα πλανώνται πάνω από την Ευρώπη σ’ αυτούς τους ταραγμένους καιρούς – για να παραφράσουμε την πρόταση που επέλεξαν οι Μαρξ και Ένγκελς για να ξεκινήσουν το «Κομμουνιστικό Μανιφέστο», το 1848. Εκείνο, το φάντασμα (του κομμουνισμού), έχει, δυο αιώνες μετά, πλήρως εξορκιστεί από τον κόσμο των ζωντανών. Τη θέση του πήραν η Ακροδεξιά και η Τρομοκρατία. Και στοιχειώνουν την Ευρώπη, την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας αναπτύσσει άλλη μια αποτυχημένη θεωρία.
Σύμφωνα με τον πρώην αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, όπως την διατύπωσε μέσω μιας δήλωσής του από τη Ρώμη, «η πολυδιάσπαση και ο πολυκερματισμός των προοδευτικών δυνάμεων ανοίγουν το δρόμο για την εδραίωση των συντηρητικών δυνάμεων στη διακυβέρνηση, αλλά και για την εδραίωση της ηγεμονίας των ιδεών της Ακροδεξιάς στις ευρωπαϊκές κοινωνίες».
Για να προσθέσει σιβυλλικά, αναφερόμενος στις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: «Οι μάχες που έχουμε μπροστά μας δεν είναι μόνο εκλογικές, αλλά πολιτικές και ιδεολογικές. Και θα είναι ολοένα και πιο δύσκολες, όσο δεν κατανοούμε ότι ο εχθρός δεν βρίσκεται εντός των τειχών»…
Η αλήθεια είναι πως οι μάχες στις οποίες επιμένει να αναφέρεται ο κ. Τσίπρας – αλλά και τα δύο τμήματα του διασπασμένου κόμματός του, κυρίως η κ. Αχτσιόγλου με τις αριστερές γροθιές – έχουν προ πολλού χαθεί.
Από το Κομμουνιστικό Μανιφέστο στη συνεργασία με την Ακροδεξιά
Μόνο ιστορική αξία έχουν πια η αρχή και το τέλος του «Κομμουνιστικού Μανιφέστου» - «Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από την Ευρώπη, το φάντασμα του κομμουνισμού» και «Οι προλετάριοι δεν έχουν να χάσουν τίποτα άλλο εκτός από τις αλυσίδες τους. Αλλά θα κερδίσουν όλο τον κόσμο. ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΝΩΘΕΙΤΕ!».
Τίποτε από αυτά δεν συνέβη στους αιώνες που ακολούθησαν και σήμερα στην Ευρώπη τη μάχη κατά της Ακροδεξιάς δεν τη δίνει η Αριστερά, αλλά οι κεντροδεξιές δυνάμεις.
Και σίγουρα η άνοδος της Ακροδεξιάς δεν οφείλεται στην πολυδιάσπαση των «προοδευτικών δυνάμεων». Λίγο έλειψε να μας πει ο κ. Τσίπρας πως κινδυνεύουμε από την άνοδο της ακροδεξιάς, επειδή… διασπάστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ!
Άλλωστε, ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, που τώρα κλαίει πάνω από το χυμένο γάλα, ήταν αυτός που συνεργάστηκε με την ακροδεξιά.
Αυτό θέλει να μας κάνει να το ξεχάσουμε. Όπως θέλει να ξεχάσουμε τις συστηματικές επιθέσεις του κατά της Ευρώπης και τη στάση του όταν, τον Ιανουάριο του 2014, αρνήθηκε να παρευρεθεί στην τελετή έναρξης της ελληνικής προεδρίας αποκαλώντας τη «φιέστα».
Αλλά και τη στάση του συνεταίρου, του κ. Καμμένου, που εκείνη την ημέρα ακριβώς είχε επιλέξει να ταξιδέψει στο Λονδίνο για να συναντηθεί με τον ακροδεξιό Νάιτζελ Φάρατζ, ο οποίος λίγο μετά, καλά δασκαλεμένος, επιτέθηκε στον τότε πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.
Εδώ να θυμίσω ότι την ημέρα ακριβώς της τελετής (10 Ιανουαρίου 2014) και της συνάντησης Καμμένου - Φάρατζ, ο άλλος ακροδεξιός, ο επίσης Βρετανός Νικ Γκρίφιν, είχε καταπλεύσει στην Αθήνα για να λάβει μέρος στη συνέντευξη Τύπου της «Χρυσής Αυγής», κατά την παρουσίαση της προσφυγής της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Δεν ενδιαφερόταν τότε ο κ. Τσίπρας για την άνοδο της ακροδεξιάς, διότι εξυπηρετούσε τις δικές του επιδιώξεις στην Ελλάδα.
Στην πραγματικότητα, η ραγδαία και ανησυχητική άνοδος της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη οφείλεται στη μεταναστευτική κρίση – την οποία η ευρωπαϊκή αριστερά, πρωτοστατούντων του ΣΥΡΙΖΑ και των Ευρωπαίων ομοϊδεατών του, μεταξύ των οποίων και οι Σουηδοί, χειρίστηκαν με τον χειρότερο τρόπο.
Μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση
Φτάσαμε έτσι σε μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση:
Στις πρόσφατες πρόωρες εκλογές στην Ολλανδία, όπου η κυβέρνηση έπεσε λόγω του μεταναστευτικού, πρώτευσε το ακροδεξιό και αντιμεταναστευτικό κόμμα του Βίλντερς και τώρα ψάχνουν πάλι να σχηματίσουν κυβέρνηση.
Στη Γερμανία η ακροδεξιά AfD έρχεται πρώτη στις δημοσκοπήσεις στην Ανατολική Γερμανία και δεύτερη σε όλη τη χώρα. Η διάσπαση στη γερμανική αριστερά (Die Linke) οφείλεται και στις διαφωνίες σχετικά με τη μεταναστευτική κρίση. Έγινε και εκεί, στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου, διάσπαση με την αποχώρηση δέκα βουλευτών. Και με την επικεφαλής τους, Σάρα Βάγκενκνεχτ, να δηλώνει πως διαφωνεί με τη στάση του κόμματος στο μεταναστευτικό.
Στην Αυστρία, όπου εκλογές θα πραγματοποιηθούν το 2024, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (FPÖ) του Χέρμπερτ Κικλ έρχεται πρώτο.
Στη Γαλλία πρώτη στις δημοσκοπήσεις είναι η Λεπέν.
Στην κυβέρνηση συνασπισμού στη Φινλανδία το υπουργείο των Εσωτερικών έχει δοθεί στο αντιμεταναστευτικό κόμμα των Φινλανδών.
Στη Σουηδία η κυβέρνηση μειοψηφίας εξαρτάται από το ευρωσκεπτικιστικό και αντιμεταναστευτικό κόμμα «Σουηδοί Δημοκράτες» του Τζίμι Άκεσον.
Και στην Ιταλία, την περασμένη Κυριακή, ο Σαλβίνι της «Λέγκα» οργάνωσε στην Φλωρεντία σύναξη ακροδεξιών, προκειμένου να συντονίσουν τη δράση τους ενόψει των ευρωεκλογών.
Τρόμος πάνω από την Ευρώπη
Σ’ αυτό το ακροδεξιό φάντασμα – που πλανιόταν πολύ πριν διασπαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ – ήλθε μετά τη νέα μεσανατολική έκρηξη να προστεθεί και ένα δεύτερο: Αυτό της ριζοσπαστικοποίησης και της τρομοκρατίας.
Η Γαλλία βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στη δίνη, με τελευταία την αιματηρή επίθεση στην καρδιά του Παρισιού, πλάι στον Πύργο του Άιφελ, όταν ένας νεαρός εξτρεμιστής μαχαίρωσε και σκότωσε έναν Γερμανό τουρίστα, φωνάζοντας «ο Αλάχ είναι μεγάλος». Όταν συνελήφθη, δήλωσε «οργισμένος επειδή τόσοι πολλοί μουσουλμάνοι πεθαίνουν στο Αφγανιστάν και την Παλαιστίνη». Ήδη στη Γαλλία διατυπώνονται ανησυχίες ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024.
Στη Γερμανία, αστυνομία και μυστικές υπηρεσίες διαπιστώνουν περαιτέρω ριζοσπαστικοποίηση των ήδη ριζοσπαστικοποιημένων βίαιων ισλαμιστών, μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ της 7ης Οκτωβρίου. Και ανησυχούν για τις χριστουγεννιάτικες αγορές, καθώς παρακλάδια των μεγάλων τρομοκρατικών οργανώσεων και «μοναχικοί λύκοι» εμφανίζονται έτοιμοι για περισσότερη βία.
Στην Ιταλία, είχαμε δύο συλλήψεις για ισλαμιστική προπαγάνδα και στρατολόγηση μέσω του διαδικτύου.
Και όλα αυτά συνέβησαν μέσα σε μόλις δύο ημέρες!
Την ίδια ώρα, πολλαπλασιάζονται οι αιματηρές βομβιστικές επιθέσεις στο Πακιστάν, ενώ τζιχαντιστές προκάλεσαν βομβιστική έκρηξη στις Φιλιππίνες κατά την κυριακάτικη λειτουργία των Καθολικών σε γυμναστήριο του πανεπιστημίου στο Μιντανάο.΄
Κάθε άλλο παρά τυχαία, η Επίτροπος Ίλβα Γιόχανσον μίλησε για «τεράστιο κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων στις χώρες της ΕΕ».
Οι ευθύνες της Ευρώπης
Ωστόσο, όλα αυτά τα χρόνια, ο κίνδυνος της ριζοσπαστικοποίησης δεν βρέθηκε στα ραντάρ της ΕΕ, με αποτέλεσμα οι Βρυξέλλες να κλωτσάνε το ντενεκεδάκι του μεταναστευτικού από σύνοδο σε σύνοδο, χωρίς ποτέ να λαμβάνουν μια απόφαση που θα ισχύει ενιαία για όλους και προκαλώντας τελικά τη γιγάντωση της Ακροδεξιάς.
Κάθε άλλο παρά τυχαία, τα κονδύλια για την Ένταξη περιορίστηκαν στο 15% των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, ενώ το τελευταίο χρηματοδοτικό πρόγραμμα ξεκίνησε με καθυστέρηση δύο ετών. Και θα χρειαστούν άλλα τόσα για να επιτευχθεί κάποια ικανοποιητική εκταμίευση, λόγω γραφειοκρατικών και άλλων ελεγκτικών αγκυλώσεων.
Και μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια που έρχεται σε επίρρωση όλων των ανωτέρω:
Ο 26χρονος δράστης του φονικού στο Παρίσι προερχόταν από οικογένεια χωρίς θρησκευτική προσκόλληση και ριζοσπαστικοποιήθηκε στα 18 του εντασσόμενος στον ISIS.
Αυτό πρέπει να έχουν στο νου τους οι κάθε λογής Ευρωπαίοι και κρατικοί γραφειοκράτες που δεν καταλαβαίνουν ότι μέχρι να ανάψουν το πράσινο φως για να εκταμιευτούν και να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα για την αποτροπή της ριζοσπαστικοποίησης πολλών από εκείνους – κυρίως νέους – που βρίσκονται στην Ευρώπη, η καταστροφή θα έχει φτάσει ως την πόρτα τους…
* Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, δημοσιογράφος