Το μετρό της Θεσσαλονίκης, μάλλον θα "αξιοποιηθεί" μετά τον Γ΄ παγκόσμιο πόλεμο! ΑΛΕΞ |
Σε αρκετές πόλεις του κόσμου, που διαθέτουν Μετρό, αποτελεί βασικό καταφύγιο
Το Μετρό, αναμένεται να αποτελέσει πολεμικό καταφύγιο για την Αθήνα, σε περίπτωση αεροπορικής επίθεσης.
Πρέπει να σημειωθεί ότι κάθε τρία χρόνια, κλιμάκια της Περιφέρειας αναζητούν, εντοπίζουν και αναφέρουν στην Πολιτική Άμυνα, τους πιθανούς χώρους που μπορούν να λειτουργήσουν ως τόποι προστασίας αμάχων. Ένας τέτοιος χώρος είναι και το μετρό, για το οποίο είναι κοινή πεποίθηση πως μπορεί οι εγκαταστάσεις του να λειτουργήσουν ως τόπος καταφυγής για τους Αθηναίους.
Σε αρκετές πόλεις του κόσμου, που διαθέτουν Μετρό, αποτελεί βασικό καταφύγιο.
Όπως είπε στα «ΝΕΑ» ο Συνταγματάρχης Νικόλαος Παππάς, προϊστάμενος της Υπηρεσίας Πολιτικής Άμυνας – Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτου Ανάγκης (ΠΑΜ-ΠΣΕΑ) του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αλλά και ο Ιωάννης Κατσανεβάκης, τμηματάρχης της Ε’ Διεύθυνσης της Υπηρεσίας που είναι υπεύθυνη για την Αθήνα, η υπηρεσία πράγματι περιλαμβάνει το μετρό στον σχεδιασμό της.
Σύμφωνα με αυτόν τον σχεδιασμό, οι πολίτες θα μπορούν να καταφύγουν και στις πλατφόρμες έκδοσης εισιτηρίων και στις αποβάθρες, αλλά μόνο υπό προϋποθέσεις θα μπορούν να βρίσκονται στις μήκους πολλών χιλιομέτρων σήραγγες.
Αυτό που εκκρεμεί όμως είναι η νομοθετική παρέμβαση για τη ρύθμιση των ζητημάτων που απορρέουν από την πιθανή χρήση των εγκαταστάσεων του μετρό ως καταφυγίων.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, στην Αθήνα υπάρχουν ήδη 992 καταφύγια τα οποία υπολογίζεται ότι μπορούν να φιλοξενήσουν από 280.000 έως 360.000 κατοίκους της πρωτεύουσας. Μάλιστα, ορισμένα από αυτά διαθέτουν και πλήρη εξοπλισμό, δηλαδή ύδρευση, αποχέτευση εξαερισμό και ιατρείο.
Τι αλλάζει στο 112
Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να κατατεθεί στη βουλή σχετικό νομοσχέδιο που θα προβλέπει μεγαλύτερες αρμοδιότητες στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Σύμφωνα με όσα αναφέρει η ΕΡΤ, το υπουργείο θα έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει προληπτικά ή έκτακτα μέτρα σε κεντρικό επίπεδο, ενώ του ανατίθεται και ο συντονισμός των υπηρεσιών στη διάρκεια κρίσεων.
Παράλληλα, θα υπάρχει η δυνατότητα μέσω του 112, το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας να απαγορεύει την κυκλοφορία, να αναστέλλει εκδηλώσεις και την υποχρέωση μετάβασης των εργαζομένων στις δουλειές τους, να ανακαλεί άδειες, να επιτάσσει μηχανήματα, να κλείνει σχολεία κ.α.