7.11.23

Τουρκικός εκβιασμός για την Ίμβρο



Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος περιστοιχισμένος από μικρούς μαθητές στο σχολείο της Ίμβρου.
Η Άγκυρα άφησε χωρίς Έλληνες δασκάλους την γενέτειρα νήσο του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου πιέζοντας για να γίνει δεκτό το αίτημά της για αύξηση των μετακλητών Τούρκων δασκάλων στην Ξάνθη – Όχι από την Αθήνα στην λίστα, γιατί περιλαμβάνει δασκάλους που ανοίγουν στην αίθουσα χάρτες που δείχνουν την Θράκη «τουρκική»
ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ της Τουρκίας παραμένει η Θράκη. Πέρα από το γεγονός ότι εκμεταλλεύεται μέχρι κεραίας τις δυνατότητες που της δίδουν οι συμφωνίες και τα πρωτόκολλα τα οποία έχουν υπογραφεί, τα οποία όμως παραβιάζει, σε κάθε περίπτωση που μπορεί ή που κρίνει ότι δεν εξυπηρετούν τους μακρόπνοους στόχους της. Στόχους, που κατατείνουν στον εκτουρκισμό της μουσουλμανικής μειονότητος της Θράκης. Και τούτο κατά παράβασιν του σχετικού Μορφωτικού Πρωτοκόλλου του 1968, διά του οποίου είχαν διευθετηθεί τα θέματα της παιδείας των μειονοτήτων εκατέρωθεν του Έβρου. Για την ιστορία, αναφέρουμε ότι η συμφωνία εκείνη, που υπεγράφη επί υφυπουργού Εξωτερικών Ι. Τζούνη, ονομάσθηκε συμφωνία Κιτσαρά-Μπιλμέν από τα ονόματα των επί κεφαλής των αντιπροσωπειών των δύο κρατών.
Της ελληνικής αντιπροσωπείας ηγείτο ο Ιωάννης Κιτσαράς, μέλος του ανωτάτου Εκπαιδευτικού Συμβουλίου, μετείχε δε ο Πέτρος Μολυβιάτης, ο οποίος ήταν τότε Τμηματάρχης Υποθέσεων Τουρκίας στο Υπουργείο Εξωτερικών. Αντιστοίχως της τουρκικής αντιπροσωπείας ηγείτο ο υφυπουργός Παιδείας Σιτκή Μπιλμέν και μετείχε ο Ταφήκ Ουναιντί, βοηθός γενικός Διευθυντής του τμήματος Κύπρου και Ελλάδος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Το Πρωτόκολλο προέβλεπε ανταλλαγή σχολικών βιβλίων, τοποθετήσεις δασκάλων στις μειονότητες και καθώριζε τις γλώσσες διδασκαλίας. Στην προσπάθεια παραπλανήσεως και εκτουρκισμού της μουσουλμανικής μειονότητος εντάσσεται η επιμονή της Τουρκίας για τοποθέτηση μεγάλου αριθμού Τούρκων δασκάλων στην Θράκη. Προκειμένου μάλιστα να το επιτύχουν ασκούν ωμό εκβιασμό. Έτσι τώρα, έχουν αφήσει την Ίμβρο χωρίς Έλληνες δασκάλους εκβιάζοντας την Αθήνα να δεχθεί τους δικούς της δασκάλους στην Ξάνθη.
Η κατάστασις έχει φθάσει σε σημείο να αναζητούν οι οικογένειες των μαθητών σχολεία εκτός της νήσου, που τυγχάνει να είναι η γενέτειρα του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, προκειμένου να στείλουν εκεί τα παιδιά τους. Η Τουρκία βεβαίως ουδόλως ενοχλείται από αυτό, καθώς η στάσις της απέναντι στις ελληνικές κοινότητες των νησιών (Ίμβρου και Τενέδου) είναι ούτως ή άλλως εχθρική και μάλλον θα έβλεπε με ικανοποίηση την μείωσή τους. Γνωρίζοντας όμως την ευαισθησία της Ελλάδος για τις ελληνικές μειονότητες της Τουρκίας, επικεντρώνει εκεί την εκβιαστική προσπάθειά της. Για την Τουρκία, είναι ζωτικής σημασίας η αύξησις των μετακλητών Τούρκων εκπαιδευτικών, ιδιαίτερα στην Ξάνθη, όπου η κοινότης των Πομάκων παραμένει ζωντανή και τηρεί αποστάσεις από την πολιτική της Αγκύρας, Ο εκτουρκισμός της μειονότητος αυτής αποτελεί άμεση προτεραιότητα για την Τουρκία, καθώς η ανεξάρτητη παρουσία της διαταράσσει την εικόνα την οποία θέλει να δημιουργεί για την Θράκη. Στο πλαίσιο αυτό, με ανάλογες εκβιαστικές μεθόδους, η Τουρκία επέτυχε εν έτει 2016 να της δοθούν πέντε ακόμη θέσεις δασκάλων στην Ξάνθη ώστε να φθάσουν τους 21. Η Ελλάς έκρινε τότε σκόπιμο να υποχωρήσει προκειμένου να εξασφαλίσει την θέση Ελληνίδος δασκάλας στην Ίμβρο. Σήμερα όμως ζητούν άλλες 14 θέσεις ώστε να φθάσουν τους 35.
Για την Ελλάδα αυτό δεν είναι αποδεκτό, δεδομένου ότι στα χρόνια που πέρασαν από το 2016 διεπιστώθη ότι οι Τούρκοι δάσκαλοι δεν παρείχαν παιδεία, αλλά ασκούσαν προπαγάνδα υπέρ των θέσεων της Αγκύρας παρουσιάζοντας στις σχολικές τάξεις χάρτες στις οποίες η Θράκη ενεφανίζετο στο σύνολό της σαν να ήταν τουρκική. Δεδομένου ότι αυτό ήταν μέρος μόνον της παράνομης δραστηριότητος των δασκάλων αυτών –εκτός σχολείων διέπρατταν και άλλα– με στόχο την κάμψη του φρονήματος των Πομάκων και τον εκτουρκισμό τους, η Αθήνα δεν μπορούσε να συναινέσει στην εκ νέου τοποθέτησή τους. Ακόμη περισσότερο δεν θα μπορούσε να δεχθεί την περαιτέρω αύξηση των θέσεων των Τούρκων δασκάλων. Η Θράκη πρέπει να προστατευθεί από την «ηπία» εισβολή των Τούρκων. Οι πομακικές κοινότητες πρέπει να προστατευθούν, ώστε να διατηρήσουν τον εθνικό χαρακτήρα και τις παραδόσεις τους. Οι εκβιασμοί των Τούρκων δεν πρέπει να περάσουν.
Ας τα λάβει αυτά υπ’ όψιν το Υπουργείο Εξωτερικών, όταν θα συζητεί με τους Τούρκους θέματα «χαμηλής πολιτικής» ή μεθοδολογίες δημιουργίας κλίματος εμπιστοσύνης. Ας κληθεί η Άγκυρα να αποδείξει εκεί, εμπράκτως, την ειλικρίνειά της και τον σεβασμό στην υπογραφή της.
Πηγή: estianews.gr

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com