Άγριες μάχες μαίνονται στη Γάζα, στο βόρειο τμήμα, την ώρα που ο ισραηλινός στρατός διαβεβαιώνει πως έκοψε στα δύο την Λωρίδα και έχει σκοπό να “αφανίσει” το κέντρο διοίκησης της Χαμάς, αψηφώντας τις ολοένα πιο δραματικές εκκλήσεις να κηρυχθεί ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός.
«Πλήττουμε τη Χαμάς και προωθούμαστε, οχυρό το οχυρό, ακολουθώντας το σχέδιό μας, στο πλαίσιο συστηματικής προσπάθειας για να καταστρέψουμε τις στρατιωτικές δυνατότητες της Χαμάς», δήλωσε ο Τζόναθαν Κόνρικους, εκπρόσωπος του Τσαχάλ, του ισραηλινού στρατού, στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN το βράδυ της Κυριακής.
Οι χερσαίες μάχες συνοδεύονται από σημαντικά πλήγματα, πάντα σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό –κάπου 2.500 από την 27η Οκτωβρίου–, με σκοπό να απωθηθούν μαχητές της Χαμάς κρυμμένοι σε δαιδαλώδες δίκτυο υπόγειων σηράγγων.
Βοήθεια της Ιορδανίας από αέρος
Η Ιορδανία ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ότι μετέφερε από αέρος ανθρωπιστική βοήθεια στο ιορδανικό νοσοκομείο εκστρατείας στη Γάζα, καθώς ο πόλεμος στη Λωρίδα εισήλθε στην 31η ημέρα του. Δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες για την επιχείρηση, ούτε εάν ήταν σε συνεννόηση με το Ισραήλ για τη χρήση ιπτάμενων μέσων, για τη μεταφορά της κατεπείγουσας φαρμακευτικής βοήθειας.
Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί πλήττουν σκληρά τους αμάχους, και στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα 362 τετραγωνικών χιλιομέτρων όπου είναι στοιβαγμένοι 2,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι υπό πολιορκία, χωρίς νερό, τρόφιμα ούτε ρεύμα από την 9η Οκτωβρίου — και ήδη υπό αποκλεισμό για πάνω από 16 χρόνια, αφότου βρέθηκε στην εξουσία η Χαμάς, κίνημα που το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ χαρακτηρίζουν «τρομοκρατική» οργάνωση.
Σύμφωνα με τον Ντανιέλ Χαγκαρί, άλλο εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού, οι δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στη Λωρίδα της Γάζας την έκοψαν στα δύο, «στη νότια Γάζα και στη Βόρεια Γάζα». Τουλάχιστον 30 ισραηλινοί στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης, σύμφωνα με το γενικό επιτελείο. Ο κ. Χαγκαρί πρόσθεσε πως θα επιτρεπόταν «ακόμη μια διέλευση για τους αμάχους από τη βόρεια Γάζα και την πόλη της Γάζας προς νότο», καθώς 300.000 ως 400.000 άνθρωποι παραμένουν ακόμη στον βορρά.
Ανακοίνωση αγανάκτησης από τον ΟΗΕ
Στο μεταξύ Οι διευθυντές των κυριότερων υπηρεσιών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών έδωσαν στη δημοσιότητα χθες Κυριακή –σπάνια– κοινή ανακοίνωσή τους με την οποία εκφράζουν αγανάκτηση για τον απολογισμό των θυμάτων στις τάξεις των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας και ζητούν «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» στον πόλεμο του Ισραήλ και της Χαμάς.
«Εδώ και σχεδόν έναν μήνα, ο κόσμος παρακολουθεί την κατάσταση που εκτυλίσσεται στο Ισραήλ και στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη με σοκ και φρίκη καθώς αυξάνεται εκθετικά ο αριθμός των χαμένων και ρημαγμένων ζωών», αναφέρει το κείμενο.
Οι ηγέτες 18 υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων της UNICEF, του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στηλίτευσαν τον ολοένα βαρύτερο απολογισμό των θυμάτων του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς, έναυσμα του οποίου ήταν η επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος την 7η Οκτωβρίου.
Στη Λωρίδα της Γάζας, «ένας ολόκληρος πληθυσμός υφίσταται πολιορκία και επίθεση, απαγόρευση πρόσβασης στα απόλυτα απαραίτητα προς το ζην, βομβαρδίζεται μέσα στο σπίτι του, σε καταφύγια, σε νοσοκομεία, σε χώρους λατρείας. Αυτό είναι απαράδεκτο», τονίζεται στην ανακοίνωση.
Οι επικεφαλής των υπηρεσιών του ΟΗΕ καλούν τη Χαμάς να αφήσει ελεύθερους τους 240 και πλέον ομήρους που απήχθησαν και οδηγήθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας την 7η Οκτωβρίου και κάθε μέρος να τηρήσει τις υποχρεώσεις του δυνάμει του διεθνούς δικαίου.
Μεγαλύτερες ποσότητες τροφίμων, νερού, φαρμάκων και καυσίμων πρέπει να επιτραπεί να εισέλθουν στη Λωρίδα της Γάζας και να φθάσουν στον πληθυσμό, ειδικά τα πιο ευάλωτα μέλη του, προσθέτουν. «Χρειαζόμαστε άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός. Πάνε 30 ημέρες. Αρκετά. Αυτό πρέπει να σταματήσει τώρα», καταλήγει το κείμενο.
Στους 79 οι νεκροί εργαζόμενοι του ΟΗΕ
Ο αριθμός των εργαζομένων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που έχουν σκοτωθεί ως τώρα στη Λωρίδα της Γάζας αυξήθηκε στους 79, με πέντε να χάνουν τη ζωή τους μέσα σε 48 ώρες, ανακοίνωσε χθες Κυριακή το Γραφείο Αρωγής και Έργων των ΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA). Άλλοι τουλάχιστον 24 έχουν τραυματιστεί, πρόσθεσε.
Όπως οι περισσότεροι κάτοικοι του παραθαλάσσιου παλαιστινιακού θύλακα, οι εργαζόμενοι του UNRWA εκτοπίστηκαν μαζί με τις οικογένειές τους, μολαταύτα συνεχίζουν να «εργάζονται ακούραστα για να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια», υπογράμμισε η υπηρεσία.
Στην εξαιρετικά πυκνοκατοικημένη Λωρίδα της Γάζας (2,4 εκατ. κάτοικοι), η ανθρωπιστική κατάσταση παραμένει καταστροφική. Σχεδόν 1,5 εκατ. άνθρωποι εκτοπιστεί. Σχεδόν οι μισοί (710.000) βρίσκονται σε 149 εγκαταστάσεις του UNRWA. Οι περισσότερες αντιμετωπίζουν απελπιστικές συνθήκες λόγω του υπερπληθυσμού. Οι 48 από τις εγκαταστάσεις αυτές έχουν υποστεί ζημιές από τα πλήγματα του Ισραήλ.
Κλειστό για το πέρασμα στη Ράφα
Ουδείς Παλαιστίνιος τραυματίας ή αλλοδαπός ή άνθρωπος με διπλή υπηκοότητα έφυγε χθες από τη Λωρίδα της Γάζας, η οποία συνεχίζει να βομβαρδίζεται ασταμάτητα από το Ισραήλ, περνώντας στην Αίγυπτο μέσω του συνοριακού φυλακίου στη Ράφα, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, δήλωσαν Αιγύπτιοι και Παλαιστίνιος αξιωματούχος.
Η διέλευση «είναι κλειστή επειδή το Ισραήλ απαγορεύει να περάσουν στην Αίγυπτο τραυματίες για να τους προσφερθούν φροντίδες, χρησιμοποιώντας ψευδή προσχήματα για να τους αφήσει να πεθάνουν», δήλωσε πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στην κυβέρνηση της Χαμάς υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. «Κανένας ξένος δεν έφυγε, εφόσον δεν επιτρέπεται να βγουν τραυματίες», πρόσθεσε η πηγή.
Αξιωματούχος στην αιγυπτιακή πλευρά επιβεβαίωσε ότι δεν έγινε καμιά διέλευση χθες Κυριακή, όπως και το Σάββατο. Ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε προχθές Σάββατο πως έπειτα από επαλήθευση διαπιστώθηκε πως το 1/3 των τραυματιών ήταν “μέλη της Χαμάς” και “μαχητές”.
Χθες Κυριακή, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι πάνω από 300 Αμερικανοί ή μόνιμοι κάτοικοι των ΗΠΑ και μέλη των οικογενειών τους απομακρύνθηκαν αφού άρχισαν οι πρώτες διελεύσεις μέσω της Ράφας την Τετάρτη. Η Αίγυπτος από την πλευρά της ανακοίνωσε πως βοήθησε να φύγουν περίπου 7.000 ξένοι και άνθρωποι με διπλή υπηκοότητα από τη Λωρίδα της Γάζας.
Σνομπάρισμα Ερντογάν σε Μπλίνκεν
Στο μεταξύ χθες Κυριακή ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε πως η κυβέρνησή του συνεργάζεται με συμμάχους της στην περιοχή για να υπάρξει απρόσκοπτη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.
Καταγγέλλοντας την «ανήθικη σφαγή» στη Λωρίδα της Γάζας, ο αρχηγός του τουρκικού κράτους έκοψε κάθε επαφή με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ανακάλεσε τον πρεσβευτή της χώρας του στο Ισραήλ στην Άγκυρα για διαβουλεύσεις. Παράλληλα αποφάσισε να μη συναντηθεί με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν που βρίσκεται από το βράδυ της Κυριακής για συνομιλίες στην Άγκυρα.
Ραϊσί: Οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν το Ισραήλ να σκοτώνει τους Παλαιστίνιους στη Γάζα
Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί κατηγόρησε σήμερα τις ΗΠΑ ότι «ενθαρρύνουν» το Ισραήλ να «σκοτώνει και να διαπράττει απάνθρωπες ενέργειες» εναντίον των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας.
Κατά τη συνάντησή του με τον Ιρακινό πρωθυπουργό Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι στην Τεχεράνη ο Ραϊσί ζήτησε εκ νέου «άμεση εκεχειρία» στη Γάζα.
Πρόσθεσε επίσης ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Σουντάνι «πιστεύουμε ότι οι βομβαρδισμοί πρέπει να σταματήσουν το συντομότερο δυνατό, ότι πρέπει να κηρυχθεί αμέσως εκεχειρία και ότι πρέπει να δοθεί βοήθεια στον καταπιεσμένο και περήφανο λαό της Γάζας».
«Αυτά τα φρικτά και κατά της ανθρωπότητας εγκλήματα είναι γενοκτονία, την οποία διεξάγει το σιωνιστικό καθεστώς με τη στήριξη των ΗΠΑ και κάποιων ευρωπαϊκών χωρών», κατήγγειλε ο Ιρανός πρόεδρος. Η συνάντηση μεταξύ του Ραϊσί και του Σουντάνι, που δεν είχε ανακοινωθεί, πραγματοποιήθιηκε μία ημέρα μετά την αιφνιδιαστική επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στη Βαγδάτη. Ο Μπλίνκεν εκτίμησε ότι «οι απειλές και οι επιθέσεις που προέρχονται από πολιτοφυλακές που πρόσκεινται στο Ιράν» εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων που σταθμεύουν στο Ιράκ και τη Συρία «είναι εντελώς απαράδεκτες».
Από την αρχή του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου έχουν εξαπολυθεί πολλές επιθέσεις με drones και ρουκέτες εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων και των δυνάμεων του διεθνούς συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών. Η Ουάσινγκτον κατηγορεί το Ιράν ότι εμπλέκεται μέσω πολιτοφυλακών που πρόσκεινται σε αυτό στις επιθέσεις αυτές.
Το Ιράν και το Ιράκ δεν αναγνωρίζουν το κράτος του Ισραήλ και η ιρακινή κυβέρνηση πρόσκειται στην Τεχεράνη, η οποία στηρίζει την παλαιστινιακή Χαμάς. Στις 25 Οκτωβρίου ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι είναι «αδιαμφισβήτητες συνεργοί στα εγκλήματα» που διαπράττονται στη Λωρίδα της Γάζας.