«Ακριβώς στο πίσω μέρος του UAV [μη επανδρωμένο εναέριο όχημα], υπάρχει ένα σύστημα που απορροφά μεγάλο μέρος της κινητικής ενέργειας που παράγεται από την πυροδότηση», δήλωσε στο Breaking Defense ο σχεδιαστής τεχνολογίας SAS Χρήστος Χρήστου.
Της AGNES HELOUστις 11 Οκτωβρίου 2023 στις 11:21 π.μ
Τετράβολο SARISA SRS-1A εξοπλισμένο με εκτοξευτή πυραύλων που εμφανίζεται στο AUSA (Φωτογραφία Agnes Helou/ Breaking Defense)
AUSA 2023 — Στο περίπτερο της Ελλάδας στην Εκθεση του Συνδέσμου Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι δύσκολο να μην παρατηρήσετε το μήκους τετρακόπτερο πέντε ποδιών εξοπλισμένο με εκτοξευτή πυραύλων, έναν σπάνιο συνδυασμό, που αναπτύχθηκε από την startup τεχνολογία Spirit Aeronautical Systems (SAS)
Η τελική βιομηχανική διαμόρφωση του περιστροφικού drone SARISA SRS-1A με εκτοξευτή πυραύλων RL275-1S εκτίθεται για πρώτη φορά στην αμυντική έκθεση στις ΗΠΑ και στελέχη της εταιρείας είπαν στο Breaking Defense ότι το σύστημα κερδίζει αυξημένο ενδιαφέρον από την Ουκρανία και άλλους χώρες.
«Πρόκειται για ένα μοναδικό σύστημα που δεν έχει αναπτυχθεί από άλλους. Συνήθως εκτοξεύονται ρουκέτες από μεγάλα ελικόπτερα όπως το Apache και το Cobra. Δίνουμε μια εναλλακτική λύση για αυτό, μέσω του drone που σώζει ζωές», δήλωσε στο Breaking Defense ο αντιπρόεδρος τεχνολογίας της SAS Φώτης Καμπιώτης.
Η κινητική ώθηση ενός εκτοξευτή πυραύλων απαιτεί έναν αποτελεσματικό σταθεροποιητή για να διατηρεί το drone ισορροπημένο ενώ πυροβολεί για να χτυπήσει τον στόχο.
«Ακριβώς στο πίσω μέρος του UAV [μη επανδρωμένο εναέριο όχημα], υπάρχει ένα σύστημα που απορροφά μεγάλο μέρος της κινητικής ενέργειας που παράγεται από την πυροδότηση, ο οποίος είναι ένας απορροφητικός μηχανισμός που έχουμε αναπτύξει σε ειδικές θέσεις απορρόφησης στο σώμα του drone», τεχνολογία SAS είπε ο σχεδιαστής Χρήστος Χρήστου στο Breaking Defense.
Επιτυχείς δοκιμές εκτόξευσης πυραύλων πραγματοποιήθηκαν νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι, ανέφεραν οι αξιωματούχοι. Η γαλλική εταιρεία Thales είναι ο προμηθευτής των πυραύλων για την τεχνολογία SAS.
«Είναι ένα όπλο υψηλής ακρίβειας γιατί μπορεί πραγματικά να χτυπήσει τον στόχο με υψηλή ακρίβεια από απόσταση μικρότερη του ενός μέτρου ή από απόσταση αρκετών χιλιομέτρων», είπε ο Καμπιώτης.
Πρόσθεσε ότι το σύστημα μπορεί να έχει οποιοδήποτε τύπο επικοινωνίας, δηλώνοντας, «Είναι ραδιοελεγχόμενο, εντός οπτικού πεδίου, αλλά μπορεί επίσης να έχει SATCOM για εκτεταμένη εφαρμογή»,είπε.
Ο Καμπιώτης είπε ότι το quadcopter δεν μπορεί προς το παρόν να συνδεθεί με το Link-16 , καθώς δεν έχει λάβει την παραγγελία, αλλά το drone είναι αγνωστικιστικό για κοινή χρήση δεδομένων.
Σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας, το σύστημα είναι έτοιμο για παραγωγή.
Το SARISA SRS-1 A μπορεί να εξοπλιστεί με έναν ή δύο εκτοξευτές πυραύλων HYDRA 70, 2,75 ιντσών / διαμέτρου 70 mm. Το τετρακόπτερο μπορεί είτε να ελεγχθεί από ένα μεγάλο σταθμό ελέγχου κατασκευασμένο από SAS για πιο απαιτητικές λειτουργίες είτε από ένα μικρό ελεγκτή
«Είμαστε εδώ για να δηλώσουμε την παρουσία μας στη διεθνή αγορά. Η αμερικανική αγορά είναι μια πολύ ελκυστική αγορά για εμάς και θα θέλαμε να είμαστε εδώ. Έχουμε λάβει πολλά ερωτήματα από αμερικανικές οντότητες εδώ, στρατιωτικές και άλλες εταιρείες», είπε ο Καμπιώτης.
Πρόσθεσε ότι η εταιρεία αναζητά ευκαιρίες από επιχείρηση σε επιχείρηση για να ενσωματώσει συστήματα με άλλες εταιρείες.
Εκτός από το προφανές ενδιαφέρον από την Ουκρανία, ο Καμπιώτης είπε ότι η εταιρεία «αυτή τη στιγμή [έχει δει] έντονο ενδιαφέρον από τον ελληνικό στρατό».
Εκτός από τη χρήση πυραύλων, η εταιρεία είπε ότι το drone μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μεταφορά και υλικοτεχνική υποστήριξη σε διαφορετικές διαμορφώσεις.
«Συνεργαζόμαστε με πολλούς εταίρους σε όλη την Ευρώπη για τα προγράμματα EDF του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας και είμαστε μια πολύ ευέλικτη εταιρεία που αναζητά συνεργασία», είπε ο Καμπιώτης.
Ακριβώς πίσω από το τετρακόπτερο, η εταιρεία παρουσίαζε μια άλλη πλατφόρμα, το AIHMI AHM-1X, ένα πυρομαχικό που βρίσκεται ακόμα υπό ανάπτυξη, αλλά η εταιρεία λέει ότι θα μπορούσε να ενσωματωθεί στο drone ή στα ελικόπτερα SARISA.
«Μπορεί να πέσει σαν βόμβα και μπορεί να γλιστρήσει με αναλογία 15 χιλιομέτρων χωρίς κινητήρα. Τώρα, έχει έναν κινητήρα που θα του δώσει περίπου 50 επιπλέον χιλιόμετρα, άρα συνολικά 60 χιλιόμετρα πριν χτυπήσει το στόχο», είπε ο Χρήστου.
Αυτό το περιπλανώμενο πυρομαχικό βρίσκεται ακόμα στη φάση δοκιμών και θα είναι έτοιμο για παραγωγή μέχρι το τέλος του 2024.
(Αναρτήθηκε από το Στρατηγό κ. Αθαν. Καραντζίκο)
* ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ * ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ * ΥΠΕΡΚΟΜΜΑΤΙΚΗ *ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΗ * ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ 24ωρη ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ *ΕΦΕΔΡΙΚΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ : 1) www. fnpress.blogspot.gr ----- Email: sv1salfa@gmail.com -
14.10.23