17.10.23

F-16V: η “τελευταία” προμήθεια αμερικανικών μαχητικών από την Τουρκία;




Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Κορυφαία επιδίωξη στην πολιτική της Άγκυρας, παραμένει η αμερικανική έγκριση για την προμήθεια μαχητικών F-16V, διότι με τεχνολογική υστέρηση στην αεροπορική ισχύ της, διακυβεύεται η αξιόπιστη εξυπηρέτηση της επιθετικής εξωτερικής πολιτικής σε όλον τον περίγυρό της. Στις 13 Οκτωβρίου, έπειτα από αρκετούς μήνες, η Τουρκία έστειλε τα F-16 της στο FIR Αθηνών, πραγματοποιώντας παραβάσεις και παραβιάσεις. Διακόπηκε έτσι η απουσία τέτοιας δραστηριότητας εις βάρος της Ελλάδας, την οποία έχουν επιβάλει εδώ και κάποιους μήνες οι ΗΠΑ, με την άρνησή τους να εγκρίνουν την πώληση F-16V.
Δύο έτη συμπληρώνονται και η Ουάσιγκτον δεν έχει ικανοποιήσει το τουρκικό αίτημα που εκφράσθηκε επισήμως τον Οκτώβριο του 2021. Οι διπλωματικοί χειρισμοί της Ελλάδας, που ανέδειξαν στην Ουάσιγκτον την καθημερινή έμπρακτη απειλή των εισόδων στο FIR Αθηνών και των παραβιάσεων από τουρκικά αεροπλάνα, ασφαλώς έχουν αποδώσει. Εν τούτοις, η αμερικανική συνεργασία στην απόκτηση αυτάρκειας από την Τουρκία στον τομέα των αεροπορικών ηλεκτρονικών, όπλων και μαχητικών αεροπλάνων, συνεχίζεται, παρά τις κατά καιρούς καθυστερήσεις.
Οι βασικές αποφάσεις εκσυγχρονισμού της τουρκικής αεροπορίας και της προσπάθειας αναπτύξεως εγχώριας ικανότητας σε αεροπορικά όπλα και ηλεκτρονικά, με απώτερο στόχο την ανάπτυξη μαχητικού αεροπλάνου, έχουν χρονολογικώς ως εξής:
– 2005 ανάθεση συμβάσεως στην Lockheed Martin για το πρόγραμμα PEACE ONYX III που αφορούσε αναβάθμιση 175 μαχητικών F-16 Block 40/50 σε επίπεδο Block 50+ βάσει του Προγράμματος Εφαρμογής Κοινής Διαμορφώσεως (CCIP).
– 2007 υπογραφή LOA για την προμήθεια 30 μαχητικών F-16 Block 50+ (πρόγραμμα PEACE ONYX IV).
– 2009 εκπόνηση προγράμματος ÖZGÜR και ανάθεση συμβάσεως το 2012, για την αναβάθμιση ηλεκτρονικών 35 μαχητικών F-16 Block 30 με εξαγορά τεχνολογίας – τεχνογνωσίας από αμερικανικές εταιρείες και με βάση τον Εμπορικό Υπολογιστή Ελέγχου Πυρός (CFCC) της BAE Systems North America. Στόχος η αναβάθμιση ηλεκτρονικών στο ίδιο επίπεδο με του προγράμματος CCIP.
– 2013 εκπόνηση προγράμματος GÖKTUĞ από το TÜBİTAK-SAGE για ανάπτυξη πυραύλου αέρος – άερος βραχέως βεληνεκούς Bozdoğan και μέσου βεληνεκούς Gökdoğan. 
– 2015 έκδοση RFI από το τουρκικό Υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM) για ανάπτυξη εγχώριου μαχητικού (MMU) που σήμερα έχει ονομαστεί KAAN.
– 2018 ανάθεση συμβάσεως από την τουρκική Προεδρία Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB) στην Aselsan για την 1η Φάση του Προγράμματος Αναπτύξεως Ραντάρ AESA Ρύγχους.
Παρατηρούμε ότι η προσπάθεια εγχώριας αυτονομίας ξεκίνησε με δύο βασικά πρόγραμμα για αεροπορικά ηλεκτρονικά (ÖZGÜR) και αεροπορικά όπλα (GÖKTUĞ). Η προμήθεια των πηγαίων κωδικών του Λογισμικού Πτητικής & Επιχειρησιακής λειτουργίας (OFP) για τον εγχώριο υπολογιστή αποστολής από το πρώτο πρόγραμμα, επιτρέπει την συνεργασία με τα υπό ανάπτυξη όπλα του δευτέρου. Τα δύο προγράμματα, όχι μόνο θα χρησιμοποιηθούν για την αναβάθμιση των υφισταμένων F-16 και ως βάση περαιτέρω εξελίξεως για το αεριωθούμενο εκπαιδευτικό HÜRJET και το μελλοντικό μαχητικό KAAN αλλά και για τον εξοπλισμό των ευρισκομένων ήδη υπό ανάπτυξη οπλισμένων και αεριωθουμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

ΠΗΓΗ

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com