Με Captagon στις τσέπες οι τρομοκράτες της Χαμάς που εισέβαλαν στο Ισραήλ: Το χάπι της τζιχάντ και της μανίας, «ευγενική χορηγία» του Άσαντ και της Χεζμπολάχ [videos]
Οι τρομοκράτες της Χαμάς που πραγματοποίησαν την αιφνιδιαστικήεπίθεση στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ διαπιστώθηκε ότι ήταν υπό την επήρεια της ουσίας Captagon, ενός συνθετικού διεγερτικού, τύπου αμφεταμίνης.
Το ναρκωτικό παράγεται λαθραία λαθραία στη νότια Ευρώπη και διακινείται μέσω Τουρκίας στις χώρες της Αραβικής Χερσονήσου, αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα The Jerusalem Post, επικαλούμενη ρεπορτάζ του δικτύου Channel 12 .
Τα χάπια βρέθηκαν στις τσέπες πολλών τρομοκρατών που έχασαν τη ζωή τους επί ισραηλινού εδάφους.
Αυτό το διεγερτικό ναρκωτικό, γνωστό και ως « κοκαΐνη των φτωχών», επέτρεψε στους τρομοκράτες να διαπράξουν αποτρόπαιες πράξεις σε κατάσταση ηρεμίας και αδιαφορίας. Ταυτόχρονα, τους κρατούσε σε μεγάλη εγρήγορση για παρατεταμένες περιόδους και κατέστειλε την όρεξή τους.
Captagon: Το χάπι του ISIS
Το Captagon έγινε ιδιαίτερα γνωστό το 2015, όταν αποκαλύφθηκε ότι χρησιμοποιούνταν από τζιχαντιστές του ISIS για να καταστείλει τον φόβο πριν από τη εκτέλεση τρομοκρατικών επιχειρήσεων.
Τζιχανιστές του ISIS που πιάστηκαν αιχμάλωτοι των Κούρδων μαχητών στην Συρία ομολόγησαν τη χρήση του Captagon και περιέγραψαν πώς και γιατί το χρησιμοποιούσαν.
Καθώς η επιρροή τρομοκρατικών οργανώσεων όπως το ISIS μειώθηκε, ο Λίβανος και η Συρία ανέλαβαν τα ηνία και άρχισαν να παράγουν και να διανέμουν το ναρκωτικό σε μεγάλη κλίμακα, σημειώνει το ρεπορτάζ του ισραηλινού δικτύου.
Η Γάζα, ειδικότερα, έγινε δημοφιλής αγορά για το ναρκωτικό, κυρίως μεταξύ εξαρτημένων νεαρών ατόμων.
Το Captagon ανήκει στην οικογένεια των αμφεταμινών και αναπτύχθηκε αρχικά για την αντιμετώπιση διαταραχών προσοχής, ναρκοληψίας και κατάθλιψης.
Παρά την εξαιρετικά εθιστική του φύση και τη δυνατότητα πρόκλησης ψυχωσικών αντιδράσεων, συνεχίζει να απολαμβάνει δημοτικότητας στη Μέση Ανατολή λόγω του ότι είναι προσιτό από οικονομικής απόψεως και του γεγονότος ότι είναι εύκολη η παρασκευή του.
Σε φτωχές χώρες, το ναρκωτικό μπορεί να αγοραστεί για ένα ή δύο δολάρια, ενώ στις πλουσιότερες χώρες, μπορεί να κοστίσει έως και 20 δολάρια ανά χάπι.
Τα κύρια αποτελέσματά του περιλαμβάνουν την πρόκληση αισθημάτων ευφορίας, τη μείωση της ανάγκης για ύπνο, την καταστολή της όρεξης και την παροχή σταθερής ενέργειας.
Σύμφωνα με επαγγελματίες γιατρούς στον Λίβανο και τη Συρία, το Captagon δεν είναι μόνο διαδεδομένο μεταξύ των ενόπλων τζιχαντιστών, αλλά χρησιμοποιείται επίσης συχνά από απελπισμένους αμάχους που κατοικούν σε ζώνες συγκρούσεων.
Κάποτε πηγή εσόδων για τα μέλη του ISIS μέσω του λαθρεμπορίου ναρκωτικών, το Captagon έχει γίνει πλέον σημαντική πηγή εισοδήματος για τη Συρίακαι υποστηρίζεται ενεργά από τη Χεζμπολάχ.
Επικερδής βιομηχανία … Captagon με σφραγίδα Άσαντ
Πριν από περίπου δύο χρόνια, μια έρευνα που διεξήχθη από τους New York Times αποκάλυψε ότι άτομα που συνδέονται με τον Σύριο δικτάτορα Μπασάρ Άσαντ, συμπεριλαμβανομένων των μελών της οικογένειάς του, έχουν δημιουργήσει μια ακμάζουσα βιομηχανία για την παραγωγή του Captagon.
Αυτή η βιομηχανία, στην οποία συμμετέχει επίσης η Χεζμπολάχ, εποπτεύεται από τον αδελφό του Άσαντ και λειτουργεί ως ευημερούσα επιχείρηση ανάμεσα στα ερείπια του συνεχιζόμενου εμφυλίου πολέμου που μαστίζει τη Συρία για πάνω από μια δεκαετία.
Τα κέρδη που προκύπτουν από το εμπόριο ναρκωτικών στη Συρία υπερβαίνουν τα κέρδη από τις νόμιμες εξαγωγές.
Αξιόπιστες εκτιμήσεις δείχνουν ότι οι εξαγωγές της Captagon μόνο από τη Συρία έφτασαν τουλάχιστον τα 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020 – αριθμός πέντε φορές μεγαλύτερος από τη συνολική αξία των νόμιμων βιομηχανικών εξαγωγών της Συρίας, που υπολογίζεται σε κάτι περισσότερο από 700 εκατομμύρια δολάρια.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η πραγματική αξία του ναρκωτικού στην αγορά είναι πιθανότατα πολύ υψηλότερη.
Η εμβέλεια του ναρκωτικού εκτείνεται πέρα από τη Σαουδική Αραβία, με σημαντικές κατασχέσεις Captagon να έχουν γίνει στην Ιταλία, την Ελλάδα, τη Μαλαισία και την Αίγυπτο.
Μόνο πέρυσι, περισσότερα από 250 εκατομμύρια χάπια Captagon κατασχέθηκαν από το λαθρεμπόριο, κάτι που αντιπροσωπεύει αύξηση 18 φορές πάνω, σε σύγκριση με πριν από τέσσερα χρόνια.