Το Σαββατοκύριακο διοργανώθηκε στα Τίρανα ένα φόρουμ από την «Κοινωνία των Πολιτών» για τα Δυτικά Βαλκάνια (CSF). Οι συζητήσεις που έγιναν ήταν, σύμφωνα με την ατζέντα, για τα ζητήματα της συγκεκριμένης περιοχής, «με εποικοδομητικές και συμπεριληπτικές συζητήσεις για τις περιφερειακές προκλήσεις».
Μέχρις εδώ όλα καλά. Ετσι κι αλλιώς ειδικά στην Ελλάδα, αλλά και στις περισσότερες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων ουδείς ασχολήθηκε με το συγκεκριμένο φόρουμ. Το περίεργο αν μη τι άλλο εντοπίζεται στους οργανωτές του CSF στα Τίρανα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση στην επίσημη ιστοσελίδα του φόρουμ, που ολοκληρώθηκε χθες, «οργανώθηκε από το Open Society Foundation στα Δυτικά Βαλκάνια σε συνεργασία με το Ελληνικό Ιδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) και το CDI (σ.σ.: ένα think tank από τα Τίρανα). Η προεδρεύουσα του «Berlin Process» κυβέρνηση της Αλβανίας ανέθεσε στο Open Society Foundation, στο ΕΛΙΑΜΕΠ και στο CDI την ευθύνη της προετοιμασίας, της διοργάνωσης και υλοποίησης του CSF».
Το ΕΛΙΑΜΕΠ είναι ένας ανεξάρτητος μη κερδοσκοπικός οργανισμός, παραγωγής έρευνας, ιδεών και προτάσεων πολιτικής, που ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1988. Είναι ιδιαίτερα ενεργό με παρεμβάσεις του για ζητήματα εθνικής εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας.
Το Open Society Foundation, από την άλλη, είναι το πανίσχυρο δίκτυο του Τζορτζ Σόρος και πρόσφατα πέρασε στον έλεγχο του γιου του, Αλεξάντερ. Η ατζέντα του ιδρύματος Σόρος είναι γνωστή και αφορά την ακραία παγκοσμιοποίηση κόντρα στα συμφέροντα των εθνικών πολιτικών των κρατών. Ειδικά στα Βαλκάνια το Open Society Foundation έχει επικριθεί από κυβερνήσεις ή κόμματα χωρών ότι επιχειρεί να παρεμβαίνει με στόχο την πολιτική αποσταθεροποίηση. Θυμίζουμε ότι το κόμμα του Βούτσιτς στη Σερβία έχει καταγγείλει πως ομάδες που υποστηρίζονται από τον Σόρος δίνουν χορηγίες σε «εκείνους που σκοπεύουν να αποσταθεροποιήσουν το σερβικό κράτος».
Στη Ρουμανία ο Λίβιου Ντραγκνέα, πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, έχει ισχυριστεί ότι ο Σόρος «τάισε με το κακό τη Ρουμανία». Το 2019 ο τότε πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα δήλωνε ότι υπάρχει «σχέδιο Σόρος για αποσταθεροποίηση». Και τα ΜΜΕ των Σκοπίων έχουν δημοσιεύσει ρεπορτάζ σύμφωνα με τα οποία το ίδρυμα του μεγιστάνα χρηματοδότησε στο παρελθόν τον προεκλογικό αγώνα του Ζάεφ. Σε αντάλλαγμα «ο Ζάεφ συμφώνησε να ανοίξει τα σύνορα του κράτους για τη διέλευση των μεταναστών προς τη βόρεια Ευρώπη».
Ο Αλεξάντερ Σόρος δραστηριοποιείται ενεργά σε Αλβανία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Κόσοβο, Σκόπια και Σερβία. Ποια είναι η θέση του για την Ελλάδα; Το 2021 έγραφε για το τείχος του Εβρου: «Η Ελλάδα δεν πρέπει να χτίζει ψηλότερα τείχη και να ενδίδει στον πανικό». Ο πατέρας του, Τζορτζ Σόρος, αποκαλούσε από τη δεκαετία του 1990 τα Σκόπια «Μακεδονία». Στις 4 Σεπτεμβρίου 2021 το ίδρυμα Σόρος ανακοίνωνε στο twitter: «Πάνω από 600 άτομα από το Αφγανιστάν βρήκαν την ασφάλεια κι ένα ζεστό καλωσόρισμα στην Αλβανία. Τώρα είναι η ώρα για άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο».
Καθημερινά ειδικοί και think tanks μαζεύονται και συζητούν σε διάφορα φόρα. Είναι, όμως, δυσνόητο ποιο κοινό νήμα μπορεί να συνδέει ένα τεράστιο παγκόσμιο δίκτυο ΜΚΟ με πρωταρχικό στόχο την κατεδάφιση των συνόρων και ένα ελληνικό ίδρυμα για την εξωτερική πολιτική, όπως λέει και το όνομά του; Ποια κοινή ατζέντα μπορεί να «παντρέψει» ως συνδιοργανωτές ενός φόρουμ το ίδρυμα Σόρος μαζί με το ΕΛΙΑΜΕΠ; *
Β. Γαλούπης