Η Κυπριακή Δημοκρατία αναθεματίστηκε, καθυβρίστηκε, υπονομεύθηκε, πολεμήθηκε, απαξιώθηκε. Άντεξε και επιβίωσε. Είναι ο μοναδικός πανίσχυρος διεθνής θώρακας του κυπριακού Ελληνισμού. Αυτόν τον θώρακα, τουρκοφοβικοί πολιτικάντηδες, με την ανέμελη συνεπικουρία της Αθήνας, βάλθηκαν, ψευδόμενοι, να τoν διαλύσουν. Κανείς δεν τους έδωσε αυτό το δικαίωμα. Γι’ αυτό, κατά τον ποιητή (Κ. Μόντη): «…Εμείς τζιαμαί, ελιές τζιαι τερατσιές/πάνω στον ρότσον τους».
Την Κυριακή, 1η Οκτωβρίου 2023, οι Κύπριοι τίμησαν την 63η επέτειο από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ναι, αυτήν που αναδύθηκε μέσα από τις θυσίες των ηρώων της ΕΟΚΑ αντί της Ένωσης με τη Μητέρα Ελλάδα. Αυτήν που δικοί μας και ξένοι, ειδικά οι Τούρκοι και οι Εγγλέζοι, πολεμούν για να την διαλύσουν. Την Κυπριακή Δημοκρατία, που ιδρύθηκε μετά τον πρόσκαιρο τερματισμό της αγγλικής αποικιοκρατίας και τυραννίας. Αυτήν που συγκρούστηκε άπειρες φορές με την Αθήνα αλλά «δεν κείται μακράν», μας διαβεβαίωσε ο Υπουργός Άμυνας, Ν. Δένδιας. Την Κυπριακή Δημοκρατία που χαρακτηρίστηκε ως η «πόρνη της Εγγύς Ανατολής»(αθηναϊκή «Ελευθερία», 4/4/1965), αλλά… άντεξε το πραξικόπημα της χούντας, επιβίωσε της τουρκικής εισβολής και εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Διερωτώνται, λοιπόν, οι Έλληνες της Κύπρου: Οι Κύπριοι πολιτικοί και Πρόεδροι είναι τυφλοί; Είναι κωφοί; Είναι, μήπως… εξωγήινοι; Τίποτε από αυτά δεν συμβαίνει. Γιατί, συνεπώς, βάλθηκαν σχεδόν όλοι να διαλύσουν την Κυπριακή Δημοκρατία διά της τουρκοδιζωνικής τερατουργίας; Προτάσσονται διάφορα αίολα επιχειρήματα: Λένε ότι, αυτήν συμφώνησε ο Μακάριος. Ψεύδος! Ο πρώην Πρόεδρος δεν συμφώνησε διζωνική ομοσπονδία. Αυτήν την δέχτηκε και την επικύρωσε ο Γ. Βασιλείου με το ψήφισμα 649 (1990) καθ’ υπόδειξιν των Εγγλέζων. Λένε ακόμα ότι αυτήν τη λύση υποστηρίζει η λεγόμενη διεθνής κοινότητα. Μα, αυτό της ζητούν οι εκάστοτε Πρόεδροι! Δεν ευτυχήσαμε να έχουμε έναν Κύπριο Μαντέλα.Στις 24 Απριλίου 2004, για πρώτη φορά, οι ΈλληνεςΚύπριοι αποφάσισαν δημοκρατικά και απέρριψαν βροντερά το τερατούργημα Ανάν. Η πολιτική ηγεσία, ασεβούσα, απαξίωσε και πρόσβαλε τη δημοκρατική βούληση του λαού.
Στο προοίμιο του σχεδίου αναφερόταν πως, αν η μία εκ των δύο πλευρών το απορρίψει, είναι άκυρο. Δηλ. όλα όσα είχαν κατ’ αρχήν επιτευχθεί μεταξύ των δύο πλευρών, ήταν άκυρα. Ο τότε Πρόεδρος, Τάσσος Παπαδόπουλος, έχασε μία, μοναδική, ιστορική και ανεπανάληπτη ευκαιρία να τερματίσει την ολέθρια κατολίσθηση του Κυπριακού και να το επανατοποθετήσει ως: Διεθνές πρόβλημα τουρκικής εισβολής, κατοχής, εποικισμού, εθνοκάθαρσης, παραβίασης των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, του Διεθνούς Δικαίου και του Κοινοτικού Κεκτημένου. Θα μπορούσε να καταξιωθεί σε μεγάλο πολιτικό. Προτίμησε να παραμείνει… κοινοτάρχης! Ιδού η εξήγηση: Σε συνέντευξη του στο αθηναϊκό «Έθνος» (18/3/2004), είπε:
«Ήμουν αυτός που παρέδωσε στη Βιέννη τις προτάσεις μας για Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία μαζί με χάρτη, για τον οποίο κατηγορήθηκα πάρα πολλές φορές, αν όχι για προδότης, για ενδοτικός. Εγώ τότε διέθεσα εννιά μήνες να πηγαίνω χωριό, χωριό, πόλη, πόλη, να πείσω ότι υπό αυτές τις συνθήκες δεν υπάρχει άλλη μορφή λύσης του Κυπριακού. Με διδάσκουν τώρα εμένα ότι αυτή είναι η λύση την οποία πρέπει να υποστηρίξω. Εμένα που την επινόησα;». Μιας κατολίσθησης μύριες έπονται. Και οι επόμενοι τρεις Πρόεδροι -Χριστόφιας, Αναστασιάδης και σήμερα ο Χριστοδουλίδης- είναι ασυγκράτητοι στην κατά κρημνόν πορεία καταστροφής. Διερωτάται ξανά κάθε Έλληνας Κύπριος:
Οι ηγέτες δεν καταλαβαίνουν ότι η τουρκοδιζωνική, όπως μορφοποιήθηκε με τις συνεχείς, ολέθριες παραχωρήσεις τους, οδηγεί με την υπογραφή τους στη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας; Εμπιστεύονται την Τουρκία ότι θα σεβαστεί πιθανή συμφωνία; Δεν έχουν μελετήσει από τη δεκαετία του ’50 μέχρι σήμερα τι οι Τούρκοι βροντοφωνάζουν; Δεν ακούν τι προαναγγέλλει η κατοχική χώρα εναντίον της Κύπρου; Δεν αντιλαμβάνονται τα σχέδιά της για ανασύσταση της πάλαι ποτέ Οθωμανικής Αυτοκρατορίας; Δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι ο Τούρκος μόνο τη δύναμη σέβεται, ενώ τον γελοιώδη και γλοιώδη Έλληνα ικέτη και γλείφτη, τον συνθλίβει, όπως απεικονίζεται και σε βαρβαρικό άγαλμα στο Αφιόν Καραχισάρ; Η τραγική απάντηση, είναι όχι!
Ο σημερινός Πρόεδρος και όλη σχεδόν η πολιτική ηγεσία φαίνονται να μη έχουν μελετήσει ούτε αναλύσει και κατανοήσει τη μακροπρόθεσμη τουρκική στοχοθεσία κατά του Ελληνισμού. Κυρίως, αρνούνται να παραδεχτούν ότι η επί 50ετίαν ακολουθούμενη πολιτική της πλευράς μας έχει αποτύχει οικτρά. Άρα, οφείλουν να αλλάξουν πορεία και στρατηγική, για αποφασιστική αντιμετώπιση του τουρκικού θηρίου. Προτιμούν να βολεύονται με καραμπινάτα ψεύδη και με χάιδεμα των αφτιών των πολιτών. Σε μήνυμά του για την επέτειο της Κυπριακής Δημοκρατίας (1/10/2023), ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στις θυσίες όσων συνέβαλαν «στην ίδρυση ό,τι πιο πολύτιμου έχουμε, της Κυπριακής Δημοκρατίας». Για πολλοστή φορά, ο Κύπριος Πρόεδρος αναφέρθηκε στις αρχές και αξίες της ΕΕ, το Διεθνές Δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτές και πολλές άλλες αρχές, η προτασσόμενη τουρκοδιζωνική ως λύση, τις παραβιάζει κατά τρόπον αφόρητο, εγκληματικό και συνθλιπτικό.
Όλοι οι πολιτικοί ηγέτες και δη ο Πρόεδρος (έγραψε και βιβλία για τα σχέδια λύσης), γνωρίζουν άριστα ότι η τουρκοδιζωνική διαλύει την Κυπριακή Δημοκρατία ως υποκείμενο του Διεθνούς Δικαίου και την σύρει προς τουρκοποίηση. Η κατοχική χώρα δεν θέλει διχοτόμηση, διζωνική ομοσπονδία ή συνομοσπονδία ή δύο κράτη. Απαιτεί να καταπιεί ολόκληρη την Κύπρο. Η δημιουργία δύο συνιστώντων κρατιδίων, σε τι διαφέρει από τα δύο κράτη που τώρα η Τουρκία απαιτεί; Προκαλούνται, συνεπώς, ξανά όλοι, πολιτικοί ηγέτες και Πρόεδρος: Εξηγήστε, επιτέλους, πού συγκεκριμένα, πόσο και πώς οι τέσσερεις βασικές ελευθερίες της ΕΕ, το Διεθνές Δίκαιο και το Κοινοτικό Κεκτημένο, η Χάρτα του ΟΗΕ, οι θεμελιώδεις ελευθερίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου ταυτίζονται με την τουρκοδιζωνική, που η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, θα μας εξηγήσει τα… θετικά της.
Όλοι, σχεδόν, ΨΕΥΔΟΝΤΑΙ! Ασύστολα! Παραπλανούν ενσυνείδητα τους πολίτες, πασπαλίζοντας τη δηλητηριώδη τουρκοδιζωνική με ολίγον κεκτημένο, ολίγο Διεθνές Δίκαιο, κάποιες αρχές της ΕΕ, κ.λπ. Σερβίρουν έναν επικίνδυνο πολιτικό αχταρμά και νομίζουν ότι όλοι στην Κύπρο είναι λοβοτομημένοι. Προκαλούνται ξανά: Γνωρίζουν επακριβώς τι προνοεί η τουρκοδιζωνική; Αν γνωρίζουν, γιατί μέχρι σήμερα κανένας πολιτικός, κανένας Πρόεδρος, κανένα κόμμα δεν εξήγησαν λεπτομερώς τα υπέρ και τα κατά αυτού του τερατουργήματος; Αφού αυτό το απαρχάιντ είναι τόσο… καλό, ας απαντήσουν σε μιαν απλή ερώτηση: Ποιος θα πληρώνει τρεις κυβερνήσεις, τρία Κοινοβούλια, τρεις Αστυνομίες, τρεις Δημόσιες Υπηρεσίες, κ.λπ.; Ποιος θα καταβάλει δισεκατομμύρια σε αποζημιώσεις στους νόμιμους ιδιοκτήτες κατεχόμενων περιουσιών; Γιατί δεν λένε ότι οι ολέθριες συγκλίσεις παραβιάζουν αρχές και αξίες επί των οποίων θεμελιώθηκε η ΕΕ;
Η Κυπριακή Δημοκρατία αναθεματίστηκε, καθυβρίστηκε, υπονομεύθηκε, πολεμήθηκε, απαξιώθηκε. Άντεξε και επιβίωσε. Είναι ο μοναδικός πανίσχυρος διεθνής θώρακας του κυπριακού Ελληνισμού. Αυτόν τον θώρακα, τουρκοφοβικοί πολιτικάντηδες, με την ανέμελη συνεπικουρία της Αθήνας, βάλθηκαν, ψευδόμενοι, να τον διαλύσουν. Κανείς δεν τους έδωσε αυτό το δικαίωμα. Γι’ αυτό, κατά τον ποιητή (Κ. Μόντη): «…Εμείς τζιαμαί, ελιές τζιαι τερατσιές/πάνω στον ρότσον τους».
(Αναρτήθηκε από τη Σοφία Παπανικολάου)