12.10.23

Σε γερμανική γραμμή ο Μητσοτάκης – Υπέρ της κατάργησης του βέτο στην ΕΕ (!!!)

Δηλαδή, με λίγα λόγια να στερηθεί η Ελλάδα του μοναδικού της όπλου που έχει στην ΕΕ!
Αυτή είναι η θέση...Έλληνα πρωθυπουργού!!!
ΑΛΕΞ


Σε γερμανική γραμμή, κινείται -ευθέως πλέον- ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος φαίνεται ότι τάσσεται υπέρ της κατάργησης της ομοφωνίας στην ΕΕ, ενώ συναινεί στην «ειδική πλειοψηφία» στη λήψη των αποφάσεων από τους Ευρωπαίους.
Πρόσφατα, στις 6 Οκτωβρίου 2023, μετά το πέρας των εργασιών της άτυπης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη Γρανάδα (Ισπανία), ο Κ.Μητσοτάκης προέβη σε μια τουλάχιστον περίεργη δήλωση, η οποία ουδόλως φωτίστηκε από τα ελληνικά ΜΜΕ. Αναφερόμενος στη «συζήτηση της σημαντικής διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε ότι αυτό «μας υποχρεώνει να ξεκινήσουμε να επαναξιολογούμε τον τρόπο της ίδιας της λειτουργίας της Ένωσης, των διαδικασιών λήψης αποφάσεων, αλλά και τα σημαντικά ζητήματα που αφορούν τον προϋπολογισμό (…)».
Τι εννοούσε, λέγοντας επαναξιολόγηση των διαδικασιών λήψης αποφάσεων στην ΕΕ; Διότι η μόνη ατζέντα που έχει τεθεί στην ΕΕ ως προς αυτό το ζήτημα είναι εάν θα αντικατασταθεί το βέτο, η αρχή της ομοφωνίας δηλαδή, με την οποία λαμβάνονται οι αποφάσεις στην ΕΕ, με την «ειδική πλειοψηφία», αρχής γενομένης από ορισμένα θέματα. Θέση που προωθεί μετ’ επιτάσεως η γερμανική πλευρά.
Αραγε, ο Κ.Μητσοτάκης έχει ταυτιστεί -και- σε αυτό το θέμα με το Βερολίνο; Κάτι, πάντως, που έρχεται σε αντίθεση με τις πάγιες ελληνικές θέσεις περί της μη κατάργησης ή κουτσουρέρματος της ομοφωνίας. Πόσο μάλλον, αφού πρόκειται για ένα ισχυρότατο «όπλο» εντός της ΕΕ, ειδικά για μικρές χώρες όπως η Ελλάδα.
«Γνωμοδότηση» ΥΠΕΞ
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών σε «γνωμοδότησή» της προς το μέγαρο Μαξίμου, όταν πρόσφατα αυτή του εζητήθη, επιχειρηματολόγησε υπέρ της «ειδικής πλειοψηφίας» και όχι υπέρ του βέτο. Βέβαιον, επίσης, θεωρείται ότι, ως προς αυτό το θέμα, το μέγαρο Μαξίμου κινείται σε γερμανικές ράγες.
Να σημειωθεί ότι, ακόμα και μεγάλες χώρες – μέλη της ΕΕ, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, αν και ενίοτε κλείνουν το μάτι στην «ειδική πλειοψηφία», είναι απολύτως επιφυλακτικές έναντι της κατάργησης του βέτο. Μάλιστα, η Ιταλία στην περίπτωση του Μεταναστευτικού -πρόβλημα που αντιμετωπίζει και η Ελλάδα με εξίσου μεγάλη ένταση- χρησιμοποιεί το βέτο ως βασικό όπλο της εντός της ΕΕ.
Αντίθετα, η Γερμανία προωθεί την συρρίκνωση ή και την κατάργηση του βέτο. Βέβαια, έως τώρα, όποτε την βολεύει και θέλει να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά της, χρησιμοποιεί κατά κόρον το βέτο.
Το δραστικό κουτσούρεμα της αρχής της ομοφωνίας στη λήψη των αποφάσεων στην ΕΕ προωθούσε με ιδιαίτερη ένταση εδώ και τουλάχιστον μια πενταετία. Ενίοτε, ανάλογα με τις κυβερνήσεις, την γερμανική θέση στήριξαν και άλλες χώρες της ΕΕ, αν και με διαφοροποιήσεις και επιφυλάξεις.
Ανατρέπουν διαχρονική θέση
Η Ελλάδα, αντίθετα, και άλλες μικρές χώρες μονίμως ανθίσταντο στις γερμανικές πιέσεις. Η διαχρονική άποψη Ελλάδας και πάμπολλων μικρών κρατών – μελών της ΕΕ ήταν ότι η συρρίκνωση -και πολύ περισσότερο η κατάργηση- της αρχής της ομοφωνίας ωφελεί πρωτίστως τις μεγάλες χώρες και βλάπτει σοβαρότατα τις μικρές χώρες.
Με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία, όμως, το θέμα επανήλθε με ιδιαίτερη ένταση. Το Βερολίνο, μάλιστα, επιμένει να λαμβάνονται με «ειδική πλειοψηφία» οι αποφάσεις στα μεγάλα θέματα που απασχολούν την ΕΕ, και βέβαια στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.
Το θέμα αφορά άμεσα την Ελλάδα, ιδιαίτερα λόγω των ελληνο-τουρκικών και ευρω-τουρκικών σχέσεων. Εάν καταργηθεί η αρχή της ομοφωνίας, η χώρα μας θα βρεθεί σε εξαιρετικά δυσμενή θέση, αφού μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις, οι περισσότερες εκ των οποίων έχουν στενά αλισβερίσια με την Άγκυρα, θα φροντίζουν να επιβάλλουν τη βούληση και τα συμφέροντά τους, υπονομεύοντας ευθέως την Αθήνα, την οποία άλλωστε, επανειλημμένως έχουν «αδειάσει».

Θα εμφανιστεί, επιτέλους, ο Κ.Μητσοτάκης να καταθέσει δημόσια τη θέση του ως προς το ζήτημα; Διότι τα όσα είπε στη Γρανάδα δείχνουν «μυστική διπλωματία» και συμφωνίες ερήμην της Βουλής και του λαού.
Πηγή: militaire.gr

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com