7.10.23

Πάμε για διαπραγματεύσεις στα τυφλά, ενώ στο ΥΠΕΞ γίνεται... "της Παπαδοπούλου"


Σχόλιο iEpikaira
Κρίση εμπιστοσύνης, ομαδοποιήσεις και αυτοσχεδιασμοί στο τρίγωνο Μαξίμου -ΥΠΕΞ -υπουργείο Άμυνας, ενόψει των συνομιλιών με Τουρκία.
Του Σωτήρη Σιδέρη
Στοιχεία εσωστρέφειας , ομαδοποιήσεις, στεγανοποίηση και πολιτικοί αυτοσχεδιασμοί, σημειώνονται στα υπουργεία εξωτερικών και άμυνας ενόψει των κρίσιμων συνομιλιών με την Τουρκία . Στο υπουργείο άμυνας ο Νίκος Δένδιας προσπαθεί να ωθήσει στο περιθώριο τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Φλώρο, καθώς υπάρχει αρνητικό κλίμα στις σχέσεις τους. Το κύρος και των δύο είναι καταρρακωμένο προ πολλού. Ο μεν Φλώρος εξαιτίας των υποκλοπών και την εικόνα διοικητικής ανεπάρκειας, ο δε Δένδιας για την μοιρολατρική του στάση σε όλα τα θέματα με τα οποία έχει καταπιαστεί. Τουρκολιβυκό σύμφωνο, Ουρούτς Ρέις, βαλκανική πολιτική.
Πέραν αυτών ο Δένδιας , θέλει δεν θέλει θα συζητήσει με την Τουρκία τα στρατιωτικά ΜΟΕ, αφού έχουν αποφασιστεί, αλλά πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θέλει τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ να έχει το πρόσταγμα. Για τον λόγο αυτό οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι έχει ζητήσει από τον πρώην γενικό γραμματέα του ΥΠΕΞ Θεοχάρη Λαλάκο να μεταβεί στο υπουργείο Άμυνας ως σύμβουλός του, κάτι που αν συμβεί τελικά, μπορεί να είναι αιτία σύρραξης με τους στρατιωτικούς. Ο Λαλάκος είχε απομακρυνθεί εν μέσω οξύτατης έντασης που προκάλεσε η υφυπουργός Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η οποία έχει επιβάλλει καθεστώς στρατοπέδου στο ΥΠΕΞ. Το τρίγωνο Μαξίμου -ΥΠΕΞ -Άμυνα, αυτοσχεδιάζει επικίνδυνα...
Αντί για την καλλιέργεια προσδοκιών, καλό θα ήταν η κυβέρνηση να κάνει μια ανάλυση και εκτίμηση κινδύνου με βάση την εικόνα που η ίδια εκπέμπει. Προς το παρόν, πέραν των γενικών σχολίων , δεν υπάρχει καμία ενημέρωση σχετικά με το περιεχόμενο των ελληνοτουρκικών συνομιλιών. Με το “στημένο” δημοσίευμα τουρκικής εφημερίδας, προφανώς από το το τουρκικό ΥΠΕΞ ότι η Αθήνα αποστρατιωτικοποιεί νησιά, προσπάθησε να δημιουργήσει κλίμα. Και αντί να απαντήσει πειστικά το ΥΠΕΞ απάντησε ο Δένδιας μετά από μια χαώδη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, πως “ότι απειλείται δεν αποστρατιωτικοποιείται”. Ο Δένδιας για μια ακόμη φορά βρίσκεται εγκλωβισμένος σε ένα περιβάλλον που δυσκολεύεται να διαχειριστεί. Είναι το στέλεχος που θεωρούνταν ο πρώτος δελφίνος, αλλά είναι πλέον αόρατος. [iEpikaira: Η υποβάθμιση του ρόλου του Δένδια με την μετακόμιση στο ΥΠΑΜ ήταν από μόνη της αρκετή για να γίνει "αόρατος" από δελφίνος... Στόχος επετεύχθη!]
Οι λόγοι για τους οποίους ο Μητσοτάκης ανέθεσε στην Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου το ΥΠΕΞ με διακοσμητικό τον Γεραπετρίτη αποσκοπεί στην πλήρη συσκότιση του τι συζητείται. Ως προς τα στρατιωτικά ΜΟΕ είναι γνωστό ότι δεν τα θέλουν ούτε οι Έλληνες , ούτε οι Τούρκοι στρατιωτικοί, ενώ η σχετική συζήτηση στο ΝΑΤΟ έχει παγώσει και σε σημαντικό βαθμό έχουν δίκιο γιατί τα προβλήματα σχετίζονται με την αμφισβήτηση του νομικού καθεστώτος του Αιγαίου. Άλλωστε το μνημόνιο Παπούλια -Γιλμάζ είναι το μοναδικό και πολύ σημαντικό έγγραφο που αν τηρηθεί λύνει πολλά προβλήματα. σε επίπεδο ΜΟΕ
Ποιο είναι το σημείο εκκίνησης;
Επί 20 χρόνια, οι δύο χώρες συνομιλούσαν και κατέγραφαν τις θέσεις τους στο πλαίσιο των διερευνητικών συνομιλιών και μάλιστα είχε σημειωθεί και πρόοδος το 2003. [iEpikaira: Άξιον απορίας τί θεωρεί ο αρθρογράφος "πρόοδο των συνομιλιών" επί Σημίτη με ΥΠΕΞ τον ΓΑΠ...] Οπότε το ερώτημα που ανακύπτει είναι εύλογο. Οι συνομιλίες θα ξεκινήσουν από μηδενική βάση, ή θα υπάρξει επίκληση των όσων έχουν καταγραφεί αυτά τα 20 χρόνια; Πρωτίστως αυτό πρέπει να το απαντήσει η ελληνική κυβέρνηση, καθώς η δήλωση του πρωθυπουργού περί υποχωρήσεων από βασικές θέσεις, αιωρείται στην ατμόσφαιρα και κανείς δεν γνωρίζει τι συμβαίνει . Οπότε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αυτός που εκ των πραγμάτων έχει θέσει ζητήματα αφετηρίας των συνομιλιών και όχι κάποιος τρίτος.
Στο υπουργείο εξωτερικών η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου πνέει μένεα κατά του Νίκου Δένδια γιατί τον θεωρεί υπεύθυνο των διαρροών ότι ευθύνες για το τραγικό δυστύχημα της Λιβύης, σχετικά με τις ευθύνες του ΥΠΕΞ στην οργάνωση της αποστολής. Πέραν αυτών, η Παπαδοπούλου και ως πρέσβης στην Ουάσιγκτον συνομιλούσε απευθείας με το Μαξίμου και δευτερευόντως με το υπουργείο του οποίου ήταν υπάλληλος. Αφού πρώτα φρόντισε να “εκκαθαρίσει” το περιβάλλον της από μη αρεστούς ετοιμάζεται να κάνει ένα άλμα στη σταδιοδρομία της αναλαμβάνοντας τις ελληνοτουρκικές συνομιλίες.
Ένα άλλο σημείο που χρήζει ενημέρωσης είναι το επιτελείο που θα πλαισιώνει την Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. Στο ΥΠΕΞ έχει απονευρωθεί η παραγωγική εργασία. Οι διευθύνσεις έχουν πάψει να κάνουν εισηγήσεις, ουσιαστικά έχουν αχρηστευθεί ως προς την παραγωγή πολιτικής. Όλα γίνονται από τα πάνω και σε προσωπικές επαφές της υφυπουργού Εξωτερικών. Η υφυπουργός αφιερώνει πολύ χρόνο για να ελέγχει διαρροές, επαφές διπλωματών , πρώην συναδέλφων της δηλαδή, δείχνοντας κακή συμπεριφορά. Αλλά και η γραφειοκρατία του ΥΠΕΞ περιμένει το παραμικρό ολίσθημά της, κάτι που πολλοί θεωρούν σίγουρο.
Στο σύνολό της αυτή η εικόνα είναι αποκαρδιωτική. Δεν υπάρχει αισιοδοξία έτσι κι αλλιώς , ενώ ήδη πολλοί διερωτώνται αν αυτό το κλίμα που κατασκευάζει η κυβέρνηση έχει ημερομηνία λήξης πριν από τις γιορτές ή λίγο αργότερα.
Σημειωτέον ότι το ΥΠΕΞ δεν έχει κάνει καμία ουσιαστική επεξεργασία για το πως θα διασυνδεθούν οι ελληνοτουρκικές συνομιλίες με την προώθηση της αναβαθμισμένης τελωνειακής ένωσης ΕΕ -Τουρκίας και την διεύρυνση που είναι σημαντικό θέμα στην ατζέντα όλων των Ευρωπαίων. Επίσης κανείς δεν γνωρίζει την ελληνική θέση για την επιδίωξη Γαλλίας -Γερμανίας για κατάργηση του βέτο, την αλλαγή συνθηκών κλπ, ενώ αναμένεται η έκθεση Μπορέλ για το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων που κατά τα φαινόμενα θα είναι θετική για την Άγκυρα.
Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν διαπραγματεύεται, δεν μελετά, δεν έχει σχέδιο. Προς το παρόν θέτουμε ερωτήσεις. Τα ίδια τα γεγονότα όμως σύντομα θα μας δώσουν τις απαντήσεις που αρνείται η κυβέρνηση….

Πηγή: omegapress.gr

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com