16.10.23

Μονάδα 8200: Οι κυβερνο-μαχητές του Ισραήλ πήραν θέση μάχης

 

Αποκαλύπτεται η δράση της μυστικής μονάδας ηλεκτρονικού πολέμου του ισραηλινού στρατού

Καθώς η πολεμική μηχανή του Ισραήλ βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη προετοιμάζοντας την εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας αλλά και γενικότερα την αντιμετώπιση όχι μόνο την επίθεσης που δέχτηκε από την Χαμάς αλλά του απειλητικού περιβάλλοντος που διαμορφώνεται εναντίον του αποκαλύπτονται συνεχώς λεπτομέρειες για οπλικά συστήματα, τεχνολογίες, οχήματα και μονάδες του ισραηλινού στρατού που μέχρι σήμερα παρέμεναν αθέατα από την κοινή γνώμη.

Μια από τις μονάδες του ισραηλινού στρατού με καίριο ρόλο τον 21ο αιώνα είναι η Μονάδα 8200 ή MAMRAM. Πρόκειται για  μια ελίτ σχολή πληροφορικής που εκπαιδεύει ταλέντα τεχνολογίας, παρέχοντας συνδεσιμότητα και υποδομή σε όλες τις στρατιωτικές μονάδες και οι απόφοιτοί της έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο οικοσύστημα υψηλής τεχνολογίας του Ισραήλ και όχι μόνο.

Οι απόφοιτοι της MAMRAM ιδρύουν νεοφυείς εταιρείες τεχνολογίας στο Ισραήλ που συνδέονται με άμεσο ή έμμεσο τρόπο με τον ισραηλινό στρατό ενώ επίσης άγνωστος αριθμός αποφοίτων είτε ιδρύουν παρόμοιες εταιρείες στο εξωτερικό διατηρώντας την άμεση ή έμμεση σχέση τους με τον ισραηλινό στρατό είτε βοηθούν όποτε χρειάζεται σε προσωπικό επίπεδο την χώρα τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλές νεοφυείς εταιρείες τεχνολογίας στις ΗΠΑ και άλλες χώρες που είχαν προσλάβει ισραηλινής καταγωγής προγραμματιστές και μηχανικούς ανακοινώνουν ότι τα στελέχη αυτά μόλις έγινε η επίθεση της Χαμάς διέκοψαν την εργασία τους στην εταιρεία και ανέλαβαν υπηρεσία στην ηλεκτρονική υποστήριξη του ισραηλινού στρατού.

Εκπαίδευση εξπρές

Η MAMRAM στρατολογεί ταλέντα πληροφορικής αμέσως μόλις τα άτομα αυτά τελειώσουν το λύκειο εκπαιδεύοντας τους σε διάφορους τομείς. Κάποιοι γίνονται προγραμματιστές, κάποιοι μηχανικοί, κάποιοι ειδικοί στην υποστήριξη ιστοτόπων και κάποιοι γίνονται κυβερνο-μαχητές (cyber warriors) οι οποίοι είναι στην ουσία χάκερ που εκτελούν αποστολές πρόκλησης ζημιών σε ηλεκτρονικά δίκτυα αντιπάλων ή αποστολές ηλεκτρονικής κατασκοπίας. Η εκπαίδευση στη MAMRAM είναι σχεδιασμένη με τέτοιο τρόπο ώστε τα μέλη της να ολοκληρώνουν πτυχιακού επιπέδου σπουδές που υπό κανονικές συνθήκες χρειάζονταν τρία έτη σε πανεπιστήμιο σε μόλις έξι μήνες.

Πέρα από τις τεχνολογικές γνώσεις η MAMRAM καλλιεργεί μια κουλτούρα ομαδικής εργασίας, ηγεσίας και επίλυσης προβλημάτων που είναι απαραίτητη ώστε οι φοιτητές να μπορούν στη συνέχεια να αναλάβουν αμέσως δράση και να ξεχωρίσουν γρήγορα είτε σε στρατιωτικές μονάδες, είτε στον ιδιωτικό τομέα οι οποίοι όποτε φυσικά χρειαστεί θα υποστηρίζουν τον στρατό.

Στη μονάδα MAMRAM δεν υπάρχουν διακρίσεις και δίνονται ίσες ευκαιρίες σε άνδρες και γυναίκες για την τεχνολογική επιμόρφωση τους όσο και την ανέλιξη τους στην μονάδα αλλά και στη συνέχεια έξω από αυτή. Αν και πολυπληθής η μονάδα ήταν μυστική μέχρι πριν από μια δεκαετία αλλά το 2017 περισσότεροι από οκτώ χιλιάδες απόφοιτοι αποφάσισαν να κάνουν μαζικά μια έξοδο προς τον ιδιωτικό τομέα με αποτέλεσμα να γίνει γνωστή ή ύπαρξη της μονάδας χωρίς φυσικά να αποκαλυφθούν πολλές λεπτομέρειες για την λειτουργία της.

Το 2020 ο ισραηλινός στρατός έκανε την πρώτη επίσημη αναφορά στην μονάδα ανακοινώνοντας ότι παρασημοφόρησε ορισμένους από τους κυβερνο-μαχητές της χωρίς φυσικά να δώσει στη δημοσιότητα ποιοι ήταν αυτοί και ποια αποστολή ολοκλήρωσαν. Λίγες εβδομάδες νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί πετυχημένη επίθεση στις ηλεκτρονικές υποδομές ενός στρατηγικού λιμανιού του Ιράν χωρίς κανείς να αναλάβει επισήμως την ευθύνη αλλά το όλοι συνέδεσαν την παρασημοφόρηση με αυτό το γεγονός.

Naftemporiki.gr