Ο Ινδός πρωθυπουργός είχε μπροστά του ταμπελάκι με το όνομα της χώρας ως «Μπάρατ», ισχυρή ένδειξη ότι ενδέχεται να αλλάξει το επίσημο όνομα της Ινδίας
Η G20 υιοθέτησε μια συναινετική διακήρυξη για θέματα που αντιμετωπίζει το μπλοκ, ανακοίνωσε ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι στην διάρκεια της συνόδου κορυφής, κάτι που σημαίνει ότι οι διαπραγματευτές επέλυσαν τις έντονες διαφωνίες τους σχετικά με την διατύπωση για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο Μόντι δεν έδωσε λεπτομέρειες για την διατύπωση της διακήρυξης.
"Ως αποτέλεσμα της σκληρής εργασίας όλων των ομάδων επιτύχαμε συναίνεση επί της Διακήρυξης των Ηγετών της Συνόδου G20. Ανακοινώνω την υιοθέτηση αυτής της διακήρυξης", δήλωσε ο Μόντι ενώπιον των ηγετών του μπλοκ.
Νωρίτερα σήμερα ο Μόντι εγκαινίασε την διήμερη σύνοδο κορυφής κάνοντας έκκληση προς τα μέλη για τον τερματισμό "του παγκόσμιου ελλείμματος εμπιστοσύνης" και ανακοίνωσε ότι το μπλοκ υποδέχεται ως μόνιμο μέλος την Αφρικανική Ένωση σε μια προσπάθεια να της παραχωρήσει μεγαλύτερη εκπροσώπηση.
"Σήμερα, ως προεδρεύουσα της G20, η Ινδία καλεί ολόκληρο τον κόσμο καταρχάς να μετατρέψει αυτό το παγκόσμιο έλλειμμα εμπιστοσύνης σε μια κοινή εμπιστοσύνη. Ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε όλοι μαζί", είπε.
Η διατύπωση πιθανόν να μοιάζει με εκείνη στην διακήρυξη που εκδόθηκε κατά την σύνοδο του 2022 στην Ινδονησία, η οποία επεσήμαινε ότι ενώ οι περισσότερες χώρες καταδικάζουν την Ρωσία για την εισβολή υπάρχουν και αποκλίνουσες απόψεις.
Ένα προσχέδιο 38 σελίδων που προηγήθηκε του τελικού ανακοινωθέντος και είδε το Ρόιτερς αφήνει κενή την παράγραφο που αναφέρεται στην "γεωπολιτική κατάσταση", ενώ υπάρχει και συμφωνία σε 75 άλλες παραγράφους που καλύπτουν ζητήματα από το παγκόσμιο χρέος και τα κρυπτονομίσματα μέχρι την κλιματική αλλαγή.
Η Αφρικανική Ένωση μέλος της G20
Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι εκφώνησε την εναρκτήρια ομιλία του στη σύνοδο κορυφής της G20 το Σάββατο στο Νέο Δελχί καθισμένος πίσω από ένα ταμπελάκι που ανέφερε ότι το όνομα της χώρας του είναι «Μπάρατ» (Bharat), η πιο ισχυρή ένδειξη μέχρι στιγμής ότι ενδέχεται να αλλάξει το επίσημο όνομα της Ινδίας.
Κατά την έναρξη της συνόδου η αφρικανική ένωση έγινε επισήμως νέο μέλος της G20 έπειτα από πρόσκληση του Ινδού πρωθυπουργού, κάτι που χαρακτηρίζεται ως διπλωματική νίκη για τον Ναρέντρα Μόντι.
Η Αφρικανική Ένωση, στην οποία συμμετέχουν 55 χώρες, θα έχει το ίδιο καθεστώς με την ΕΕ, το μοναδικό περιφερειακό μπλοκ που ήδη έχει καθεστώς πληρους μέλους στη G20. Μέχρι τώρα η Αφρικανική Ένωση είχε καθεστώς "προσκεκλημένου διεθνούς οργανισμού".
Στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σε αυτή τη σύνοδό τους οι 20 ισχυροί του πλανήτη είναι μεταξύ άλλων, το να ξεπεράσουν τις διαφωνίες τους για την Ουκρανία και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και να αποδείξουν ότι είναι έτοιμοι να αναλάβουν συγκεκριμένες ενέργειες υπέρ των αναπτυσσόμενων χωρών.
Η Ινδία, που προεδρεύει φέτος της ομάδας των μεγαλύτερων δυτικών και αναδυόμενων οικονομιών, έχει εκφράσει την επιθυμία να αποτελέσει τη φωνή που θα εκφράσει «τις ανάγκες των χωρών του νότου».
Η κλιματική αλλαγή είναι μια παγκόσμια απειλή και ένας παράγοντας που συμβάλλει στην επισιτιστική ανασφάλεια τόνισε η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην πρώτη συνεδρίαση στους G20, «One Earth».
«Η επισιτιστική ασφάλεια είναι επίσης θύμα της επιθετικότητας της Ρωσίας στην Ουκρανία» σημείωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καλώντας τη Μόσχα να επιτρέψει στα σιτηρά από την Ουκρανία να φτάσουν στις παγκόσμιες αγορές μέσω της Μαύρης Θάλασσας.
Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα δήλωσε σήμερα στη σύνοδο κορυφής της G20 ότι ο κόσμος είναι αντιμέτωπος με μια «πρωτοφανή κλιματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης», επικαλούμενος το παράδειγμα των πλημμυρών στη χώρα του.
«Η έλλειψη δέσμευσης υπέρ του περιβάλλοντος μάς οδηγεί σε μια πρωτοφανή κλιματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης», τόνισε ο Λούλα.
https://gr.euronews.com/