Κατερίνα Κοκκαλιάρη • kkokkaliari@naftemporiki.gr
Κλείδωσε ο οδικός χάρτης στα ελληνοτουρκικά στο χθεσινό ραντεβού του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη. Εκεί θα φιλοξενηθεί στις 7 Δεκεμβρίου το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας και μέχρι τότε θα έχει προχωρήσει η συζήτηση για την λεγόμενη «θετική ατζέντα» με στόχο να υπογραφούν συγκεκριμένες συμφωνίες.
Οι επόμενοι δύο μήνες θα είναι κρίσιμοι και οριστικοποιήθηκε χθες ένας νέος κύκλος επαφών. Ειδικότερα θα γίνουν οι συναντήσεις των αρμόδιων υφυπουργών Εξωτερικών για τον πολιτικό διάλογο και τη θετική ατζέντα (στα μέσα Οκτωβρίου) και οι συναντήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (εντός του Νοεμβρίου).
Συνέχεια στην αποκλιμάκωση της έντασης
Ο δρόμος για τη Χάγη είναι μακρύς αλλά τα βήματα που έγιναν τον Ιούλιο στη συνάντηση των δύο ηγετών στο Βίλνιους συνεχίστηκαν και επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για το προσεχές διάστημα.
Στην Αθήνα εκτιμούν πως η πλευρά της Τουρκίας θέλει να υπάρξει συνέχεια στην αποκλιμάκωση της έντασης. Είναι χαρακτηριστικό πως ο πρωθυπουργός μίλησε για «παραγωγική συζήτηση» και έκανε αναφορά σε μια σειρά θεμάτων που τέθηκαν στο χθεσινό τετ α τετ με τον Τούρκο πρόεδρο.
Μετά το πέρας της συνάντησης ανώτατη κυβερνητική πηγή υπογράμμιζε ότι «η διαφύλαξη του καλού κλίματος» καθώς και «η καλλιέργεια αμοιβαίου κλίματος εμπιστοσύνης» είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την περαιτέρω εξομάλυνση των διμερών μας σχέσεων με την Τουρκία».
Σε ερώτηση για το κατά πόσον οι δύο ηγέτες υπεισήλθαν στο ζήτημα της οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας η ίδια πηγή αρκέστηκε να τονίσει πως «πρόκειται για ένα περίπλοκο ζήτημα» και ότι χρειάζεται χρόνο έως ότου οι δύο χώρες αποπειραθούν να επιλύσουν τη μία και μόνη διαφορά, που τις χωρίζει.
Ποια άλλα θέματα συζητήθηκαν
Στη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο ένα από τα θέματα που μπήκαν στο τραπέζι είναι το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης. Αυτό που τονίζεται από την ελληνική πλευρά είναι πως είναι απαραίτητη η συνεργασία της Τουρκίας προκειμένου να μειωθούν στο ελάχιστο οι μεταναστευτικές ροές.
Παράλληλα συζητήθηκε και το μείζον θέμα της κλιματικής κρίσης, καθώς οι δυο χώρες και αυτό το καλοκαίρι βρέθηκαν αντιμέτωπες με σημαντικές φυσικές καταστροφές. Μάλιστα συμφωνήθηκε ότι η ενίσχυση της συνεργασίας στην Πολιτική Προστασία αποτελεί προτεραιότητα.
Το Κυπριακό
Στη σκληρή γραμμή φαίνεται πως επιμένει ο Τούρκος πρόεδρος όσον αφορά στο Κυπριακό, καθώς προχθές στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ μίλησε για αναγνώριση του ψευδοκράτους. Ουσιαστικά ενώ σε μια σειρά θεμάτων ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ρίχνει τους τόνους – καθώς φαίνεται πως επιδιώκει την βελτίωση των σχέσεων του με την Δύση – στο συγκεκριμένο θέμα διατηρεί μια στάση που δεν οδηγεί πουθενά.
Οποιαδήποτε συζήτηση εκτός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών είναι μία άκρως αντιπαραγωγική συζήτηση είναι το σαφές μήνυμα που εκπέμπει η ελληνική πλευρά, ενώ στο Κυπριακό θα αναφερθεί απόψε στην ομιλία που θα κάνει ο πρωθυπουργός στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Και αυτό που υπογραμμίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πως λύση δύο κρατών είναι απλά μη αποδεκτή.