8 Σεπ 2023

Στον πάγο και η ΑΟΖ Ελλάδας - Αλβανίας


Ταφόπλακα στις προσδοκίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη ότι θα ήταν εφικτή η υπογραφή συνυποσχετικού και παραπομπή στη Χάγη με στόχο την οριοθέτηση της ΑΟΖ, έβαλε ο Αλβανός πρόεδρος της Δημοκρατίας Μπαιράμ Μπεγκάι στις 4 Σεπτεμβρίου με επίσημες δηλώσεις του. Ο Μπεγκάϊ απλά επιβεβαίωσε το παιχνίδι των Τιράνων με την Ελλάδα, αναφέροντας ότι δεν του έχει υποβληθεί αίτημα από το υπουργείο Εξωτερικών για να δώσει εντολή στην κυβέρνηση για έναρξη των διαπραγματεύσεων. Είναι ένα διαχρονικό άλλοθι της εκάστοτε κυβέρνησης των Τιράνων για να απωθεί την Ελλάδα που πιέζει για συμφωνία. Πέραν αυτών, σαφώς ο Αλβανός πρόεδρος επισημαίνει ότι αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν οι προυποθέσεις για να δώσει εντολή.
Οπότε πάγος και στον φλύαρο Νίκο Δένδια που αφιέρωσε ένα μέρος της θητείας του στο ΥΠΕΞ διαδίδοντας ψεύδη περί επικείμενης συμφωνίας, αλλά και στον πρωθυπουργό. Η υπόθεση αυτή, σε συνδυασμό με την υπόθεση Μπελέρη και την όξυνση των διμερών σχέσεων, φορτίζει ακόμη περισσότερο το κλίμα ενόψει της Διαδικασίας του Βερολίνου, μιας γερμανικής πρωτοβουλίας, η σύνοδος της οποίας θα γίνει στις 16 Οκτωβρίου στα Τίρανα. Προφανώς υπάρχει ερώτημα για την στάση του πρωθυπουργού.
Το παιχνίδι του εκάστοτε Αλβανού προέδρου δεν είναι προσωπική ιδιορρυθμία, αλλά επίσημη πολιτική, ώστε ο πρωθυπουργός να έχει ένα άλλοθι και να αντιστέκεται στις πιέσεις. Σημειώνεται ότι και ο προκάτοχος του Μπεγκάϊ, ο Ιλίρ Μέτα είχε την ίδια θέση και ιδιαίτερα εχθρική στάση προς την Ελλάδα. Σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Μιλιέτ στις 7Ιουνίου 2022 , ο Μέτα είπε ότι γίνεται προσπάθεια να βρεθεί λύση και τόνισε ότι δεν συμφωνεί με την προσέγγιση να λυθεί το πρόβλημα μόνο με το Διεθνές Δίκαιο, όπως πρεσβεύει η Αθήνα.
«Το πρόβλημα της υφαλοκρηπίδας μας με την Ελλάδα δεν έχει ακόμη λυθεί. Εργαζόμαστε για να καταλήξουμε σε μια λύση με τον πιο σωστό και δίκαιο τρόπο και για τις δύο χώρες. Αναφορικά με τη λύση αυτού του ζητήματος, θέλουμε να καταλήξουμε σε λύση, όχι μόνο σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, αλλά και με τα συντάγματα και τις αποφάσεις που έχουν λάβει οι χώρες».Ο Μπεγκάϊ κατά την συνάντησή του με την πρόεδρο του Κοσόβου Βιόσα Οσμάνι, στις 4 Σεπτεμβρίου δήλωσε επίσης:“Όσον αφορά την εξουσιοδότηση για το εν λόγω θέμα, πρέπει να πληροί ορισμένα προκαταρκτικά κριτήρια, τα οποία πρέπει να πλαισιωθούν, σύμφωνα με το Συνταγματικό Δικαστήριο. Επί του παρόντος, έχω δώσει την απάντηση και προηγουμένως, εξετάζουμε αυτή την σχέση για να καταστεί δυνατή η σχέση που θα γίνει, να είναι σύμφωνη με τους αλβανικούς νόμους και τους διεθνείς νόμους”
Πόσα χρόνια χρειάζεται δηλαδή μια κυβέρνηση, ένας πρόεδρος “να εξετάσει” την χορήγηση εξουσιοδότησης για έναρξη συνομιλιών;΄είναι προφανές ότι δεν υπάρχει διάθεση από πλευράς Τιράνων για συνομιλίες. Μένει να διευκρινιστεί αν τα Τίρανα εμπλέκουν και το θέμα των Τσάμηδων , ώστε να μην ξεκινήσουν ποτέ διαπραγματεύσεις, κάτι που χαροποιεί ιδιαίτερα την Τουρκία, αμφίβολο όμως αν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Αλβανίας.
Αυτό που μένει πάντως είναι η αποτυχία της Αθήνας και στο θέμα αυτό και η επιδείνωση των σχέσεων προστίθεται ως αρνητικό στοιχείο στις διμερείς σχέσεις.

Πηγή: omegapress.gr δημοσιεύτηκε υπό τον τίτλο "Ταφόπλακα στην ΑΟΖ Ελλάδας-Αλβανίας"

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com