4.9.23

Τριμερής Κύπρου- Ελλάδας- Ισραήλ: Σκέψεις για πρόσκληση της Ινδίας

 


Η συνάντηση Χριστοδουλίδη, Μητσοτάκη, Νετανιάχου έγινε την Δευτέρα στο Προεδρικό Μέγαρο στην Λευκωσία

Η συνάντηση των ηγετών Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ στη Λευκωσία είχε στόχο την επαναβεβαίωση και τη συνέχιση της στενής συνεργασίας ανάμεσα στις τρεις μεσογειακές χώρες αλλά και τη συζήτηση για τις προοπτικές που ανοίγει.

Συζητήθηκε μάλιστα η δυνατότητα επέκτασης του υφιστάμενου σχήματος και συγκεκριμένα το ενδεχόμενο πρόσκλησης της Ινδίας.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε πως οι τρεις χώρες επενδύουν σε ένα κοινό όραμα σταθερότητας, ευημερίας και ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου:

«Στον τομέα της ενέργειας, συμφωνήσαμε ότι το φυσικό αέριο και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι πρωταρχικός πυλώνας συνεργασίας στην περιοχή, ιδιαίτερα υπό το φως των πρόσφατων γεωγραφικών εξελίξεων και της ενεργειακής ανασφάλειας, κυρίως στην Ευρώπη, που υπαγορεύουν την ανάγκη για εναλλακτικές ενεργειακές πηγές και αυξημένη διασυνδεσιμότητα. Επίσης επαναβεβαιώσαμε την ισχυρή προσήλωσή μας στο μηχανισμό συνεργασίας 3+1 με τις ΗΠΑ».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη συνεργασία στον τομέα της πολιτικής προστασίας.

«Είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να συντονίσουμε τις ενέργειές μας στον τομέα της πολιτικής προστασίας, ενδεχομένως θεσμοθετώντας τη συμμετοχή του Ισραήλ σε ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες πολιτικής προστασίας. Πιστεύω ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να διερευνήσουμε. Αλλά, βεβαίως, και να επικεντρωθούμε περισσότερο στο πώς η τεχνολογία θα μας βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Συνομιλούμε ήδη με το Ισραήλ για λύσεις που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη και θα μας προσφέρουν δυνατότητες έγκαιρου εντοπισμού», επεσήμανε.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου ανέφερε πως τα τελευταία χρόνια εκατομμύρια Ισραηλινοί επισκέπτονται την Ελλάδα και την Κύπρο είτε για τουρισμό είτε ως επιχειρηματίες και επενδυτές.

«Είναι μια πολύ άνετη, άτυπη, μεσογειακή, δημοκρατική κουλτούρα που έχουμε, με ιστορικές ρίζες και σύγχρονες εκδηλώσεις και εφαρμογές. Θέλω να πω ότι από τη συνέργεια ανθρώπων σε ανθρώπους, όλο αυτό είναι πραγματικό. Δεν είναι μόνο θέμα κυβερνήσεων και ηγετών. Είναι οι απλοί άνθρωποι, που βρίσκουν πολύ εύκολο να επικοινωνούν μεταξύ τους, να συναλλάσσονται μεταξύ τους, να δημιουργούν φιλίες μεταξύ τους», σημείωσε. 

Νωρίτερα ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε διμερείς συναντήσεις με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και τον πρωθυπουργό Νετανιάχου.

Η επόμενη τριμερής θα διεξαχθεί εντός του 2024 στο Ισραήλ.

Η κοινή δήλωση των τριών ηγετών

Οι τρεις ηγέτες υιοθέτησαν κοινή δήλωση μετά την τριμερή στην οποία μεταξύ άλλων εκφράζουν σοβαρή ανησυχία για τις πρόσφατες ενέργειες στην ουδέτερη ζώνη κοντά στην Πύλα και λαμβάνουν υπόψη τη δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας της 21ης Αυγούστου. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισαν την ανάγκη να αποφευχθούν περαιτέρω μονομερείς ή κλιμακωτές ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν την ένταση και να βλάψουν τις προοπτικές διευθέτησης.

Συμφωνήσαν επίσης ότι μια διευθέτηση που θα επανενώσει το νησί, με βάση τον σεβασμό των δημοκρατικών αρχών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών όλων των Κυπρίων, δεν θα ωφελήσει μόνο τον λαό της Κύπρου στο σύνολό του, αλλά και θα συμβάλει σημαντικά στην ειρήνη και τη σταθερότητα στη περιοχή.

Συμφώνησαν εξάλλου ότι ο ενεργειακός τομέας, και ειδικότερα, το φυσικό αέριο, η ηλεκτρική ενέργεια και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αποτελούν στέρεο θεμέλιο για συνεργασία στην περιοχή, με βάση το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του δικαίου της θάλασσας και του σεβασμού όλων των κρατών να ασκούν τα δικαιώματά τους της αντίστοιχης ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας τους.

Τόνισαν και τη σημασία της περαιτέρω προώθησης ενεργειακών συνεργειών με χώρες που έχουν τις ίδιες αξίες, συμπεριλαμβανομένου του EMGF (East Mediterranean Gas Forum) και περιφερειακών έργων, όπως οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις, ο EuroAsia Interconnector, και πιθανοί αγωγοί φυσικού αερίου/υδρογόνου.

Υπό το φως των πρόσφατων πυρκαγιών στην Ελλάδα και την Κύπρο, λαμβάνοντας υπόψη την πρόσφατη βοήθεια που παρείχε το Ισραήλ, επιβεβαίωσαν την αμοιβαία δέσμευσή τους για αλληλοβοήθεια στην ανταπόκριση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και ενίσχυση περαιτέρω του συντονισμού. Συμφωνήθηκε εξάλλου να εργαστούν από κοινού για τη διεξαγωγή υπουργικής συνάντησης 3+1 αργότερα αυτό το χρόνο.

Οι τρεις ηγέτες καταδίκασαν κατηγορηματικά και απερίφραστα κάθε μορφή τρομοκρατίας, καθώς και την υποκίνηση σε βία και μίσος και κάλεσαν τους περιφερειακούς εταίρους και την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα να εντείνουν τις προσπάθειες για τον περιορισμό της τρομοκρατίας και να θέσουν υπόλογες όλες τις οντότητες που την προωθούν και την υποστηρίζουν.

Επαναλήφθηκε επίσης η σταθερή δέσμευση για την ενίσχυση των σχέσεων ΕΕ-Ισραήλ και η υποστήριξη για την εκ νέου σύγκληση του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ κατά το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Επίσης οι τρεις ηγέτες σημείωσαν τη σημασία των συναντήσεων της Άκαμπα και του Σαρμ Ελ Σέιχ και τη βασική τους συμβολή στην αποκλιμάκωση και τη σταθερότητα, καθώς και τις δυνατότητές τους για την ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης μεταξύ των μερών για την προώθηση μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης.

Επίσης τόνισαν ότι δεδομένης της θετικής δυναμικής από τις ιστορικές Συμφωνίες του Αβραάμ και των νέων ευκαιριών που δημιουργήθηκαν, διερεύνησαν τρόπους σύνδεσης της εργασίας που επιτελέστηκε στην Τριμερή πλατφόρμα με άλλες περιφερειακές μορφές, συμπεριλαμβανομένου του φόρουμ του Negev.

Αναφέρεται ότι η ενίσχυση και η διεύρυνση του κύκλου ειρήνης μεταξύ του Ισραήλ και του αραβικού κόσμου, αδιανόητη μόλις πριν από λίγα χρόνια, αποτελεί την υπόσχεση για μια πιο ασφαλή και ευημερούσα περιοχή, και οι τρεις δεσμεύονται να ενθαρρύνουν και να υποστηρίξουν αυτή τη διαδικασία.

Επίσης αναφέρεται ότι συμφώνησαν πως η επόμενη τριμερής Σύνοδος Κορυφής θα πραγματοποιηθεί στο Ισραήλ, εντός του 2024.

πηγη:https://gr.euronews.com