Χωματουργικά μηχανήματα έσπασαν τη Δευτέρα το φράγμα στη θέση Σμίξη, όπου συναντώνται τα ποτάμια Καράμπαλης και Γάβρας, αποκαλύπτει η «Καθημερινή της Κυριακής», δίνοντας συνέχεια στις καταγγελίες που έφερε στο φως της δημοσιότητα το topontiki.gr την Πέμπτη, ότι υπήρξε προσπάθεια των αρμόδιων αρχών προκειμένου να προστατεύουν την Καρδίτσα από την πλημμύρα να ανακατευθύνουν τα νερά προς τον κάμπο και τα χωριά του Παλαμά.
Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, «το γκρέμισμα του φράγματος θα διευκόλυνε, ενόψει της αναμενόμενης σφοδρής βροχόπτωσης, να φύγουν τα νερά προς τον κάμπο, να μην απειληθούν πάλι καλλιέργειες, κτηνοτροφικές μονάδες στην περιφέρεια της Καρδίτσας και ίσως η ίδια η πόλη»!
Το «άδειασμα» Κικίλια σε αγοραστό και οι πληροφορίες
Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας άφησε ανοιχτό την Παρασκευή «να έγινε κάποια παρέμβαση στα φράγματα με εντολή από τα τοπικά και όχι τα κεντρικά» – ακριβώς την ερμηνεία που παρουσίασε και το topontiki.gr για τις δηλώσεις του υπουργού Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής κρίσης.
Η εφημερίδα επικαλούμενη πληροφορίες γράφει ότι «το απόγευμα της Τετάρτης έσπασε το ανάχωμα του ποταμού που συγκρατούσε τα νερά όχι προς την πλευρά της πόλης αλλά απέναντι, προς την πλευρά της Μαύρικας. Εκεί βρίσκεται οικισμός Ρομά, που είχε εκκενωθεί νωρίτερα».
Αλλά εκείνο που φάνηκε να επηρεάζει σοβαρά τα πράγματα ήταν το γεγονός ότι το απόγευμα της Τετάρτης έσπασε το φράγμα στην περιοχή Χίλια Δένδρα, με αποτέλεσμα να επικρατήσει πανικός. Στις 8:53 έφτασε στους κατοίκους της Καρδίτσας μήνυμα από το 112 με σύσταση να απομακρυνθούν από υπόγειους και ισόγειους χώρους.
Όμως «ο πανικός και η ανησυχία για το ρήγμα στο ανάχωμα στα Χίλια Δένδρα προκάλεσαν γέλια» αναφέρεται στο δημοσίευμα, όπου παρατίθεται η εξήγηση με βάση μαρτυρία αυτοδιοικητικού στελέχους με εμπειρία: «Από κει το νερό δεν πάει προς την πόλη. Φεύγει προς τα χωριά και πιο κάτω συναντάει τη σιδηροδρομική γραμμή, που λειτουργεί σαν ένα επιπλέον εμπόδιο για να μπει το νερό στην Καρδίτσα».
Το καθυστερημένο 112
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, μόλις έγινε γνωστό το σπάσιμο αυτών των αναχωμάτων, οι κάτοικοι των χωριών κατάλαβαν ότι τα νερά θα πήγαιναν προς τη δική τους περιοχή. Αλλά αυτό το απλό δεδομένο δεν εκτιμήθηκε έγκαιρα και ορθά από τους αρμόδιους, ώστε να κάνουν τις ανάλογες και εφικτές ενέργειες σε εκείνη την περίπτωση και το χρονικό σημείο. «Δεν αντέδρασαν με τον ίδιο αυτοματισμό για τα χωριά του Παλαμά, όπως αντέδρασαν με την εκκένωση του καταυλισμού της Μαύρικας» σημειώνει η «Καθημερινή», επισημαίνοντας με τη σειρά της ότι το 112 στα πλημμυρισμένα χωριά έφτασε τα ξημερώματα της Πέμπτης!
Μετά και το δημοσίευμα αυτό δεν μένει παρά να απαντήσει η Περιφέρεια της Θεσσαλίας και ο Κώστας Αγοραστός τι ακριβώς έκαναν ή δεν έκαναν οι υπηρεσίες του.
Από τη στιγμή που ο Βασίλης Κικίλιας έχει ξεκαθαρίσει ότι το «κεντρικός κρατικός μηχανισμός» δεν έχει παρέμβει στα φράγματα, μένει να απαντήσει ο κ. Αγοραστός εάν υπήρξε και ποια ενέργεια από την περιφέρεια.
Και επειδή στον πλημμυρισμένο κάμπο η συζήτηση αποκτά όλο και μεγαλύτερη βουή για το θέμα, οφείλει και ο δήμαρχος Καρδίτσας Βασίλης Τσιάκος να απαντήσει εάν υπήρξε οποιαδήποτε ενέργεια και συνεννόηση με την περιφέρεια.
Είναι εύκολα αντιληπτό γιατί υπάρχει η σιωπή τεσσάρων ημερών για το θέμα – καθότι εάν επιβεβαιωθούν οι καταγγελίες οι ποινικές ευθύνες πια είναι ενδεχομένως βαρύτατες – αλλά οι χιλιάδες κάτοικοι που βασανίζονται, αλλά και στη μνήμη των νεκρών, οι αρμόδιοι οφείλουν μία απάντηση.
(Αναρτήθηκε από τον Μιχάλη Τσολάκη)